0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

apple pie
ZDROJ: Dilyara Garifulina/Unsplash
sdílet:

Jablka nemusejí skončit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste jednou jablka v některém z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. 

Americký jablečný koláč - Apple Pie

Americký jablečný koláč u nás nejspíš proslavila hlavně stejnojmenná teenagerovská komediální série (American pie, 1999). Tento jednoduchý koláč zvládnete připravit za pomoci základních ingrediencí, které máte ve spíži. Jeho kouzlo spočívá v opečené vrchní krustě těsta do křupava .

  • Někdy se zdobí jeho tenkými proužky, z nichž vzniká mřížka (podobně jako na našem mřížkovém koláči).
  • Jindy se jablečná náplň pokryje úplně celá vrstvou těsta, udělají se v něm průřezy a jablka se pod ní při pečení dusí.
  • Je úžasný ještě teplý se lžicí zakysané smetany.

Do druhého dne se báječně proleží a těsto nasákne voňavou směsí jablek se skořicí. Vyzkoušejte třeba náš Babiččin jablečný koláč se špetkou muškátového oříšku a kapkou brandy.

TIP:

  • Jablka na náplň nakrájejte na kousky. Pokud jsou příliš kyselá, prosypte je těsně před pečením několika lžícemi cukru podle chuti. Skořicí nebo skořicovým cukrem rozhodně nic nezkazíte, naopak!
  • Jablka můžete i nastrouhat, ale je třeba počítat s tím, že nastrouhaná jablka pustí víc vody, což může těsto po upečení rozmočit. 
  • Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, můžete jejich kousky zlehka prosypat moukou nebo škrobem, které tekutinu pohltí a udrží uvnitř koláče.
  • Do těsta přidejte špetku soli. Slaná, sladká i kyselá složka se krásně doplní a chuťově koláč o třídu povýší.

Tarte Tatin: obrácený jablečný koláč

Vznik obráceného francouzského koláče  je spojen se sestrami Tatinovými. Carolin a Stephanie Tatin, dědičky hotelu v údolí řeky Loire, se jednoho dne rozhodly upéct koláč s jablky. Všechno se nějak popletlo a v koláčové formě skončila rukou Stephanie jablka dřív, než druhá ze sester stihla vyválet připravené těsto.

Problém vyřešily šalamounsky – upečený koláč zkrátka otočily a tak údajně vznikl recept na ikonický Tarte Tatin, který se od té doby stal dokonce měřítkem kvality francouzských restaurací.

  • Vedle jablek zde hlavní roli hraje máslo – tradiční a klíčová ingredience francouzské kuchyně.
  • Jablka zde vystupují v karamelizované verzi a doplňuje je křehké těsto.

Pusťte se do receptu na klasický Tarte Tatin, vyzkoušejte obměnu obráceného koláče Jamie Olivera se zázvorem, hřebíčkem a ciderem nebo třeba variantu obráceného koláče s kondenzovaným mlékem.

TIP

  • Teplý Tarte Tatin je dokonalý s kopečkem vanilkové zmrzliny.
  • Pokud nemáte čas na přípravu máslového křehkého těsta, netrapte se s ním. Tarte Tatin je také výborný, pokud použijete koupené, ideálně již rozválené těsto listové.

Alsaský jablečný koláč

Třetí v pořadí je další francouzská jablečná klasika, která sází na spojení jablek, smetany a vanilky. Těsto na alsaský koláč se nejprve peče jen s jablky, poté se zalije smetanovým krémem a ještě na chvilku vloží do trouby.

  • Efektně působí, pokud jablka na tento koláč nekrájíte ani nestrouháte, ale popužijete jablečné čtvrtky nebo osminky, které ještě shora párkrát naříznete. Po upečení a zalití krémem „koukají“ z koláče a tvoří tak pěkný mozaikový reliéf.
  • Díky smetaně je koláč hodně vláčný a nejlépe chutná ještě vlažný.

TIP

Nebojte se experimentovat s kořením a bylinkami. Skořice bude jablečnému koláči slušet vždycky. Co třeba ji pro jednou vyměnit za lístky čerstvého tymiánu nebo pár kvítků levandule?

Související články

Nejznámější odrůdy jablek: K čemu se hodí v kuchyni?
  • Tipy a triky

Nejznámější odrůdy jablek: K čemu se hodí v kuchyni?

Jablka patří k jednomu z nejrozšířenějších ovocných druhů. Pěstují se po celém světě a odrůd existuje více než dvacet tisíc. U nás se jablka jednoznačně řadí mezi nejvíce konzumované ovoce. Jakou odrůdu si ale v obchodě či na trhu koupit a...
5x jablka a listové těsto
  • Tipy a triky

5x jablka a listové těsto

Nejspíš nebudeme ani trochu přehánět, když jablečný štrúdl označíme za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Stejně jako bábovka patří ke stálicím nedělních odpolední. A není divu, šťavnatá jablka a listové těsto tvoří dokonale harmonický pár....
Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit