Jablka nemusejí skončit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste jednou jablka v některém z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat.
Americký jablečný koláč - Apple Pie
Americký jablečný koláč u nás nejspíš proslavila hlavně stejnojmenná teenagerovská komediální série (American pie, 1999). Tento jednoduchý koláč zvládnete připravit za pomoci základních ingrediencí, které máte ve spíži. Jeho kouzlo spočívá v opečené vrchní krustě těsta do křupava .
- Někdy se zdobí jeho tenkými proužky, z nichž vzniká mřížka (podobně jako na našem mřížkovém koláči).
- Jindy se jablečná náplň pokryje úplně celá vrstvou těsta, udělají se v něm průřezy a jablka se pod ní při pečení dusí.
- Je úžasný ještě teplý se lžicí zakysané smetany.
Do druhého dne se báječně proleží a těsto nasákne voňavou směsí jablek se skořicí. Vyzkoušejte třeba náš Babiččin jablečný koláč se špetkou muškátového oříšku a kapkou brandy.
TIP:
- Jablka na náplň nakrájejte na kousky. Pokud jsou příliš kyselá, prosypte je těsně před pečením několika lžícemi cukru podle chuti. Skořicí nebo skořicovým cukrem rozhodně nic nezkazíte, naopak!
- Jablka můžete i nastrouhat, ale je třeba počítat s tím, že nastrouhaná jablka pustí víc vody, což může těsto po upečení rozmočit.
- Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, můžete jejich kousky zlehka prosypat moukou nebo škrobem, které tekutinu pohltí a udrží uvnitř koláče.
- Do těsta přidejte špetku soli. Slaná, sladká i kyselá složka se krásně doplní a chuťově koláč o třídu povýší.
Tarte Tatin: obrácený jablečný koláč
Vznik obráceného francouzského koláče je spojen se sestrami Tatinovými. Carolin a Stephanie Tatin, dědičky hotelu v údolí řeky Loire, se jednoho dne rozhodly upéct koláč s jablky. Všechno se nějak popletlo a v koláčové formě skončila rukou Stephanie jablka dřív, než druhá ze sester stihla vyválet připravené těsto.
Problém vyřešily šalamounsky – upečený koláč zkrátka otočily a tak údajně vznikl recept na ikonický Tarte Tatin, který se od té doby stal dokonce měřítkem kvality francouzských restaurací.
- Vedle jablek zde hlavní roli hraje máslo – tradiční a klíčová ingredience francouzské kuchyně.
- Jablka zde vystupují v karamelizované verzi a doplňuje je křehké těsto.
Pusťte se do receptu na klasický Tarte Tatin, vyzkoušejte obměnu obráceného koláče Jamie Olivera se zázvorem, hřebíčkem a ciderem nebo třeba variantu obráceného koláče s kondenzovaným mlékem.
TIP
- Teplý Tarte Tatin je dokonalý s kopečkem vanilkové zmrzliny.
- Pokud nemáte čas na přípravu máslového křehkého těsta, netrapte se s ním. Tarte Tatin je také výborný, pokud použijete koupené, ideálně již rozválené těsto listové.
Alsaský jablečný koláč
Třetí v pořadí je další francouzská jablečná klasika, která sází na spojení jablek, smetany a vanilky. Těsto na alsaský koláč se nejprve peče jen s jablky, poté se zalije smetanovým krémem a ještě na chvilku vloží do trouby.
- Efektně působí, pokud jablka na tento koláč nekrájíte ani nestrouháte, ale popužijete jablečné čtvrtky nebo osminky, které ještě shora párkrát naříznete. Po upečení a zalití krémem „koukají“ z koláče a tvoří tak pěkný mozaikový reliéf.
- Díky smetaně je koláč hodně vláčný a nejlépe chutná ještě vlažný.
TIP
Nebojte se experimentovat s kořením a bylinkami. Skořice bude jablečnému koláči slušet vždycky. Co třeba ji pro jednou vyměnit za lístky čerstvého tymiánu nebo pár kvítků levandule?
Zdroj: Apetit