Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči: Carolin a Stephanie Tatin slavný koláč vymyslely omylem

Apple pie
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Jablka nemusejí skončit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste jednou jablka v některém z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. 

Americký jablečný koláč - Apple Pie

Americký jablečný koláč u nás nejspíš proslavila hlavně stejnojmenná teenagerovská komediální série (American pie, 1999). Tento jednoduchý koláč zvládnete připravit za pomoci základních ingrediencí, které máte ve spíži. Jeho kouzlo spočívá v opečené vrchní krustě těsta do křupava .

  • Někdy se zdobí jeho tenkými proužky, z nichž vzniká mřížka (podobně jako na našem mřížkovém koláči).
  • Jindy se jablečná náplň pokryje úplně celá vrstvou těsta, udělají se v něm průřezy a jablka se pod ní při pečení dusí.
  • Je úžasný ještě teplý se lžicí zakysané smetany.

Do druhého dne se báječně proleží a těsto nasákne voňavou směsí jablek se skořicí. Vyzkoušejte třeba náš Babiččin jablečný koláč se špetkou muškátového oříšku a kapkou brandy.

TIP:

  • Jablka na náplň nakrájejte na kousky. Pokud jsou příliš kyselá, prosypte je těsně před pečením několika lžícemi cukru podle chuti. Skořicí nebo skořicovým cukrem rozhodně nic nezkazíte, naopak!
  • Jablka můžete i nastrouhat, ale je třeba počítat s tím, že nastrouhaná jablka pustí víc vody, což může těsto po upečení rozmočit. 
  • Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, můžete jejich kousky zlehka prosypat moukou nebo škrobem, které tekutinu pohltí a udrží uvnitř koláče.
  • Do těsta přidejte špetku soli. Slaná, sladká i kyselá složka se krásně doplní a chuťově koláč o třídu povýší.
Skryt pre seznam

Tarte Tatin: obrácený jablečný koláč

Vznik obráceného francouzského koláče  je spojen se sestrami Tatinovými. Carolin a Stephanie Tatin, dědičky hotelu v údolí řeky Loire, se jednoho dne rozhodly upéct koláč s jablky. Všechno se nějak popletlo a v koláčové formě skončila rukou Stephanie jablka dřív, než druhá ze sester stihla vyválet připravené těsto.

Problém vyřešily šalamounsky – upečený koláč zkrátka otočily a tak údajně vznikl recept na ikonický Tarte Tatin, který se od té doby stal dokonce měřítkem kvality francouzských restaurací.

  • Vedle jablek zde hlavní roli hraje máslo – tradiční a klíčová ingredience francouzské kuchyně.
  • Jablka zde vystupují v karamelizované verzi a doplňuje je křehké těsto.

Pusťte se do receptu na klasický Tarte Tatin, vyzkoušejte obměnu obráceného koláče Jamie Olivera se zázvorem, hřebíčkem a ciderem nebo třeba variantu obráceného koláče s kondenzovaným mlékem.

TIP

  • Teplý Tarte Tatin je dokonalý s kopečkem vanilkové zmrzliny.
  • Pokud nemáte čas na přípravu máslového křehkého těsta, netrapte se s ním. Tarte Tatin je také výborný, pokud použijete koupené, ideálně již rozválené těsto listové.

Alsaský jablečný koláč

Třetí v pořadí je další francouzská jablečná klasika, která sází na spojení jablek, smetany a vanilky. Těsto na alsaský koláč se nejprve peče jen s jablky, poté se zalije smetanovým krémem a ještě na chvilku vloží do trouby.

  • Efektně působí, pokud jablka na tento koláč nekrájíte ani nestrouháte, ale popužijete jablečné čtvrtky nebo osminky, které ještě shora párkrát naříznete. Po upečení a zalití krémem „koukají“ z koláče a tvoří tak pěkný mozaikový reliéf.
  • Díky smetaně je koláč hodně vláčný a nejlépe chutná ještě vlažný.

TIP

Nebojte se experimentovat s kořením a bylinkami. Skořice bude jablečnému koláči slušet vždycky. Co třeba ji pro jednou vyměnit za lístky čerstvého tymiánu nebo pár kvítků levandule?

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín