Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Těsto
mouka 250 g
máslo 120 g
voda 100 ml
studená
sůl
žloutek 1 ks
jablka 1 kg
cukr 25 g
Krém
mléko 100 ml
smetana 100 ml
vejce 2 ks
cukr 75 g
vanilka

Těsto: uprostřed mouky vytvořime důlek, kam nasypeme špetku cukru a špetku soli, kostky másla pokojové teploty, vodu, žloutek. Jemnou prací prstů začneme postupně smíchávat mouku s ostatními ingrediencemi až postupně celou dlaní a vypracujeme vláčné těsto. Z něj vytvoříme malou kouli, kterou v potravinové fólii necháme v chladnu uležet, dokud nebudeme mít připravená jablka a krém.

Oloupeme jablka, vykrojíme jadřince, rozkrájíme na osminy. Na jejich povrchu je můžeme lehce nakrojit pro usnadnění jejich pečení i pro hezký efekt. Cukr s vejci a špetnkou soli vyšleháme, přidáme vanilku, smetanu (polovinu množství můžeme nahradit mlékem). 

Těsto rozválíme, položíme na pečící formu, případně dno propícháme vidličkou (ale nemusíme). Jablka vyskládáme na těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 25-30 minut. Poté zalijeme krémem a necháme dopéct, až jablka, okraje těsta i krém zezlátnou.

Existuje několik variací postupu a přípravy, Tento uvedený recept je rychlý, jednoduchý a výsledek velmi chutný.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit