Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Alsaský jablkový koláč

Popis receptu: 

Jablečný koláč na křehkém těstíčku

Zdroj: Bien cuisiner - Günter Beer, Patrik Jaros

Autor: Daniela Zázvůrková
Hodnocení:
11 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Těsto: 250 g mouky, 125 g másla, sůl, 100ml studené vody, žloutek

    1 kg jablek, 25 gramů cukru

    krém: 100ml mléka, 100ml smetany, 2 vejce, vanilka, 75g cukru

Příprava jídla

Těsto: uprostřed mouky vytvořime důlek, kam nasypeme špetku cukru a špetku soli, kostky másla pokojové teploty, vodu, žloutek. Jemnou prací prstů začneme postupně smíchávat mouku s ostatními ingrediencemi až postupně celou dlaní a vypracujeme vláčné těsto. Z něj vytvoříme malou kouli, kterou v potravinové fólii necháme v chladnu uležet, dokud nebudeme mít připravená jablka a krém.

Oloupeme jablka, vykrojíme jadřince, rozkrájíme na osminy. Na jejich povrchu je můžeme lehce nakrojit pro usnadnění jejich pečení i pro hezký efekt. Cukr s vejci a špetnkou soli vyšleháme, přidáme vanilku, smetanu (polovinu množství můžeme nahradit mlékem). 

Těsto rozválíme, položíme na pečící formu, případně dno propícháme vidličkou (ale nemusíme). Jablka vyskládáme na těsto a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 25-30 minut. Poté zalijeme krémem a necháme dopéct, až jablka, okraje těsta i krém zezlátnou.

Existuje několik variací postupu a přípravy, Tento uvedený recept je rychlý, jednoduchý a výsledek velmi chutný.

REKLAMA

Přidat komentář