0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.3 / 5. Počet hodnocení: 46
Do hodiny Snadné 12 dílků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7228 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 1017 g
Tuky 251 g
Vláknina 119 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální koláč pro chladné dny. Přestože receptura pochází zdaleka, nenajdete v něm nic, co byste neznali.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 250 g
krupicový cukr 100 g
vejce 2 ks
rozinky 200 g
whiskey 100 ml
krupicový cukr 250 g
jablko 1.5 kg
oloupaná
máslo
kousek
skořice 1 svitek
vejce 1 ks
prošlehané s mlékem

1V robotu šlehejte mouku a máslo. Přidejte cukr a vejce a prošlehejte, aby se vše spojilo. Vyklopte, vytvarujte jako kouli, zabalte do fólie a dejte odpočinout do chladu.
 

2Rozinky povařte spolu s polovinou whisky. Vmíchejte lžičku cukru, pak plamen vypněte a nechte směs stranou.
 

3Jablka nakrájejte na větší skrojky a promíchejte je v rozpuštěném másle. Poté je posypte polovinou cukru, vložte skořici a pořádně zastříkněte zbytkem whisky. Povařte tři až čtyři minuty a pak vsypte do cedníku, aby vykapala přebytečná šťáva. Zachyťte ji a smíchejte s rozšlehaným vejcem k potírání koláče.
 

4Troubu rozpalte na 160 °C. Koláčovou formu o průměru 28 cm vyložte dvěma třetinami vyváleného těsta. Dno propíchejte vidličkou a předpékejte asi deset minut. Pak korpus potřete vejcem se šťávou z jablek a vraťte na pět minut do trouby. Nechte vychladnout, naplňte jablky a okapanými rozinkami (tekutinu, v níž se namáčely, uchovejte). Koláč překryjte zbylým těstem, dobře spojte okraje, potřete vajíčkem a několikrát propíchněte, aby mohla unikat pára. Posypte zbylým cukrem. Zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dvacet minut, až vršek dezertu zezlátne.

5Podávejte ozdobené šlehačkou, do níž jste přidali whisky
z namáčení rozinek.

Apetit magazín

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...

Obchod Apetit