Ideální koláč pro chladné dny. Přestože receptura pochází zdaleka, nenajdete v něm nic, co byste neznali.
Suroviny
1V robotu šlehejte mouku a máslo. Přidejte cukr a vejce a prošlehejte, aby se vše spojilo. Vyklopte, vytvarujte jako kouli, zabalte do fólie a dejte odpočinout do chladu.
2Rozinky povařte spolu s polovinou whisky. Vmíchejte lžičku cukru, pak plamen vypněte a nechte směs stranou.
3Jablka nakrájejte na větší skrojky a promíchejte je v rozpuštěném másle. Poté je posypte polovinou cukru, vložte skořici a pořádně zastříkněte zbytkem whisky. Povařte tři až čtyři minuty a pak vsypte do cedníku, aby vykapala přebytečná šťáva. Zachyťte ji a smíchejte s rozšlehaným vejcem k potírání koláče.
4Troubu rozpalte na 160 °C. Koláčovou formu o průměru 28 cm vyložte dvěma třetinami vyváleného těsta. Dno propíchejte vidličkou a předpékejte asi deset minut. Pak korpus potřete vejcem se šťávou z jablek a vraťte na pět minut do trouby. Nechte vychladnout, naplňte jablky a okapanými rozinkami (tekutinu, v níž se namáčely, uchovejte). Koláč překryjte zbylým těstem, dobře spojte okraje, potřete vajíčkem a několikrát propíchněte, aby mohla unikat pára. Posypte zbylým cukrem. Zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dvacet minut, až vršek dezertu zezlátne.
5Podávejte ozdobené šlehačkou, do níž jste přidali whisky
z namáčení rozinek.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jablečné hody: 20 receptů s jablky(20 receptů)
- Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete(30 receptů)