Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2926 kcal
Bílkoviny 34 g
Cukr 275 g
Tuky 180 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Slavný francouzský koláč vznikl vlastně omylem – majitelka jednoho francouzského hotelu Stéphanie Tatin příliš opekla jablka do klasického koláče, a tak pak na ně připlácla těsto a koláč dala péct do trouby obráceně, aby se jablka nepřipálila... A sladký hit byl na světě!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 160 g
sůl 1 špetka
máslo 6 PL
studené
vejce 1 ks
prošlehané s 1 lžičkou vody
jablka 5 ks
pevná
máslo 110 g
krupicový cukr 100 g
krupicový cukr 1 ČL
do těsta
smetana ke šlehání
lze nahradit crème fraîche, k podávání

1 Promíchejte mouku se lžičkou cukru a solí. Přidejte máslo, vypracujte drobenku a pak přidejte vejce. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte v lednici aspoň hodinu odpočinout.

2 Těsto vyválejte mezi dvěma pruhy potravinářské fólie nebo pečicího papíru, propíchejte ho vidličkou, přikryjte a opět vraťte do lednice.

3 Mezitím oloupejte jablka, rozkrojte je na čtvrtiny a zbavte jádřinců. V místě, kde byl jádřinec, je seřízněte do roviny. Do velké nepřilnavé pánve (o průměru 25–28 cm) se silným dnem a ohnivzdorným držadlem dejte máslo a rozehřejte ho na středním plameni. Pomocí mašlovačky rozetřete máslo po celé ploše pánve. Přisypte cukr a počkejte, až se rozpustí. Pak stáhněte pánev z ohně.

4 Do pánve narovnejte jablka, ideálně kolem dokola. Pokud máte jablek moc, některá ještě překrájejte, abyste jimi vyložili případné mezery v pánvi. Takto snadno zjistíte, kolik jablek budete opravdu potřebovat a zda pokryjí celou plochu koláče.

5 Pánev postavte na střední oheň a počkejte, až máslo s cukrem začne bublat. Začněte míchat a vařte asi 15 minut, aby jablka změkla a byla obalená karamelem. Regulujte přitom plamen – když bude moc nízký, jablka se neudělají; když příliš vysoký, karamel se začne připalovat (v nouzi lze přilít trochu vody, ale jablka pustí šťávu). Odstavte. Vyjměte těsto z lednice a nechte ho dojít pokojové teploty. 

6 Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Jablka v pánvi vařečkou trochu porovnejte, nechte 5 minut stát a pak překryjte těstem – okraje zahrňte pod jablka. Pánev dejte na plech a pečte 15–20 minut, až těsto zezlátne. 

7 Koláč i s plechem vyjměte a nechte chvíli odpočinout. Okraje těsta uvolněte nožem. Na pánvičku položte velký servírovací talíř a opatrně překlopte. Pokud nějaká jablka zůstanou přichycená v pánvi, uvolněte je nožem a vraťte na původní místo v koláči. Nechte asi 15 minut chladnout, pak krájejte na klínky a podávejte se šlehačkou nebo s crème fraîche.

JABLKA & KARAMEL

Při manipulaci s karamelem a pánví rozžhavenou z trouby dejte pozor, ať se nepopálíte.

1. Jablka oloupejte, pokrájejte, zbavte jádřinců a seřízněte, aby dobře přilehla ke dnu pánve.

2. Jablka v karamelu opékejte tak dlouho, až jím budou obalené. Nesmějí se ale rozvařit!

3. Těsto položte na zkaramelizovaná jablka a zahrňte ho dovnitř. Pánev pak položte na plech a koláč upečte.

JAK DOBŘE ZKARAMELIZOVAT JABLKA A UPÉCT KOLÁČ, ABY DRŽEL POHROMADĚ? 

Tipy cukrářky Ivety Fabešové, autorky kuchařek známé z TV, která si nedávno otevřela svoji cukrárnu IF café v Praze na Vinohradech.

  • Jablka na tarte tatin by neměla obsahovat příliš vody, aby po upečení stále držela tvar. Ideální odrůda je Golden Delicious. Můžete je posypat lžící mleté skořice; přidat lze i vanilku.
  • Pokrájená jablka doporučuji pokapat citronem – nezhnědnou.
  • Plech, který dáte pod pánev, potáhněte pečicím papírem, aby vám bublající karamel s jablkovou šťávou neznečistil plech.
  • Pokud nemáte vhodnou pánev, můžete jablka po opečení přesunout do zapékací formy či pekáčku, překrýt  těstem a dál postupovat podle receptu.
  • I když bublající karamelová šťáva láká k ochutnání, pozor na prsty a jazyk, je opravdu velmi horká!
  • Domácí těsto můžete nahradit kupovaným listovým těstem; lepší než rozválené je balíček Babického.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit