Tenhle koláč se v originále jmenuje Apple pepper pot cake – jablečnou klasiku totiž Jamie Oliver doladil kořením půjčeným z receptu na masové ragú s paprikami. Karamelovou omáčku můžete podávat nejen k jablečnému koláči...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C a formu o průměru 24 cm vymažte a vyložte papírem na pečení. Máslo na karamelovou omáčku dejte do hlubší širší pánve (musí se do ní vejít i jablka), přidejte cukr, melasu a mleté koření a přiveďte vše pomalu k varu. Stáhněte plamen a nechte za občasného míchání mírně vařit, dokud omáčka nezačne houstnout. Přidejte na čtvrtky nakrájená a jádřinců zbavená jablka, vše promíchejte a nechte ještě pobublávat.
Mezitím si připravte těsto. Utřete máslo s cukrem, poté postupně vmíchejte vejce (jedno za druhým), polovinu mouky, sodu, prášek do pečiva a cider. Promíchejte (pokud se směs odděluje, nelekejte se, zase se spojí) a vmíchejte zbytek mouky a pomerančovou kůru.
Formu na koláč postavte na plech vyložený papírem na pečení (to kdyby vám nějaký karamel utekl). Do formy přendejte jablka s trochou karamelu, který se tam připlete, jak jablka nabíráte. Zbytek karamelu dejte stranou. Jablka urovnejte a přelijte je těstem. Formou trochu zatřeste, aby těsto bylo ve formě rovnoměrně rozmístěno. Dejte na plech a pečte 35–40 minut. Po 35 minutách špejlí zkontrolujte, jestli už koláč není hotový.
Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout (ne déle, pak by se přilepil). Potom vyklopte na talíř. Zbylý karamel opatrně zahřejte a vmíchejte do něj smetanu. Podávejte ke koláči.
TIPY & TRIKY
Recept je převzatý z kuchařky Jamie's Great Britain.