Obrácený jablečný koláč

Obrácený jablečný koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 20 minut 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5560 kcal
Bílkoviny 59 g
Cukr 599 g
Tuky 312 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle koláč se v originále jmenuje Apple pepper pot cake – jablečnou klasiku totiž Jamie Oliver doladil kořením půjčeným z receptu na masové ragú s paprikami. Karamelovou omáčku můžete podávat nejen k jablečnému koláči...

Suroviny

Na karamelovou omáčku
máslo 200 g
hnědý cukr 200 g
světlý
melasa 2 PL
skořice 1 ČL
mletá
zázvor (mletý) 1 ČL
hřebíček špetka
mletý
smetana ke šlehání 3 PL
nebo crème fraîche
Na těsto
jablka 6 ks
střední kusy
máslo 125 g
hnědý cukr 125 g
světlý
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 225 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
cider 200 ml
suchý
pomeranč 2 ks
kůra

Troubu předehřejte na 180 °C a formu o průměru 24 cm vymažte a vyložte papírem na pečení. Máslo na karamelovou omáčku dejte do hlubší širší pánve (musí se do ní vejít i jablka), přidejte cukr, melasu a mleté koření a přiveďte vše pomalu k varu. Stáhněte plamen a nechte za občasného míchání mírně vařit, dokud omáčka nezačne houstnout. Přidejte na čtvrtky nakrájená a jádřinců zbavená jablka, vše promíchejte a nechte ještě pobublávat.

Mezitím si připravte těsto. Utřete máslo s cukrem, poté postupně vmíchejte vejce (jedno za druhým), polovinu mouky, sodu, prášek do pečiva a cider. Promíchejte (pokud se směs odděluje, nelekejte se, zase se spojí) a vmíchejte zbytek mouky a pomerančovou kůru.

Formu na koláč postavte na plech vyložený papírem na pečení (to kdyby vám nějaký karamel utekl). Do formy přendejte jablka s trochou karamelu, který se tam připlete, jak jablka nabíráte. Zbytek karamelu dejte stranou. Jablka urovnejte a přelijte je těstem. Formou trochu zatřeste, aby těsto bylo ve formě rovnoměrně rozmístěno. Dejte na plech a pečte 35–40 minut. Po 35 minutách špejlí zkontrolujte, jestli už koláč není hotový.

Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout (ne déle, pak by se přilepil). Potom vyklopte na talíř. Zbylý karamel opatrně zahřejte a vmíchejte do něj smetanu. Podávejte ke koláči.


TIPY & TRIKY

  • Jablka můžete v sezoně nahradit hruškami, broskvemi nebo kdoulemi.
  • Pokud vám zbude karamelová omáčka, uschovejte ji a použijte na palačinky, lívance či na zmrzlinu.

Recept je převzatý z kuchařky Jamie's Great Britain.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit