Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… malinový koláč jste už dělala a nevíte, co dál? Poradíme.
12. 8. 2020 | Autor: redakce Apetitu

Malinovou úrodu jistě můžete zamrazit a nechat si ji v zásobě pro případ, až budete potřebovat do svých drahých dostat alespoň něco z letního optimismu. Ale zrovna tak dobře si můžete užít maliny právě teď, kdy jsou nejzralejší.

Zavařit, nebo sníst?

Jistě, nejlépe chutnají čerstvě utržené, a to hned na zahrádce. Ovšem máte-li chuť předvést se v kuchyni, vsaďte na další zpracování. Maliny vylepší každý dezert, ať už je použijete jako základ moučníku nebo jako doplněk či ozdobu. Upečte dětem k svačině malinové muffiny s drobenkou či kynuté šneky s malinami nebo připravte hromadu palačinek, ušlehejte šlehačku či tvaroh s cukrem, rozmačkejte maliny, několik si jich nechte na ozdobu a začněte vrstvit. Za chvíli ponesete na stůl úchvatný palačinkový dort!

A pokud je malin opravdu nadúroda, zavařte si je jako lahodný malinový džem. Tipy a triky, jak na zavařování, najdete v článku Džem či marmeláda, doma a jednoduše.

Nepečené dezerty s příchutí malin

Maliny skvěle doplňují jemnou chuť jakýchkoli nepečených dezertů. Vyzkoušejte třeba letní variantu tiramisu s horním patrem vyskládaným z malin – a nejen že inovace vzbudí zaslouženou pozornost, během letních veder navíc báječně osvěží.

 Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit
Malinový dezert à la tiramisu, foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Superpotravina z vaší zahrádky

Maliny jsou plné antioxidantů, tříslovin, železa a dalších významných tělu prospěšných látek, takže by se měly stát také součástí smoothies, které pro svou rodinu pravidelně připravujete k snídani. Dále obsahují spoustu vitaminů, selen, betakaroten, lutein, draslík, lykopen nebo zeaxanthin, který udržuje v kondici oční sítnici. Taktéž jsou plné flavonoidů, které mají vliv na funkci mozku a nervového systému.

I proto, že jsou takovou náloží zdraví prospěšných látek, najdou uplatnění v mléčných koktejlech, v palačinkách, jsou skvělým doplňkem v želé, pomazánkách, hodí se do jogurtových pohárů a v neposlední řadě s nimi můžete péci jemné kuřecí maso. Mírně pikantní chuť dodá neotřelou příchuť celému pokrmu.

Malinový Eton mess

Originální anglický dezert, pojmenovaný podle Eton College, kde se podává při tradičním zápasu v kriketu, je...

Studená malinová polévka je kapitolou sama o sobě. Připravuje se z rozmixovaných malin, máty, vody, smetany a nakonec se do ní pro zahuštění přidává několik nekrémových sušenek. Podává se dobře vychlazená.

Maliny se chuťově skvěle snoubí s balzamikovým octem, takže se je nebojte přidat do rychlého letního salátu.

Uskladnění je věda

Pozor, maliny je nejlepší jíst čerstvé, skladování v lednici, ani máčení ve vodě jim nesvědčí – to ostatně stejně tak jahodám. Poškozené kusy nepatří ani do zavařeniny. Zkažené ovoce totiž může zničit celou šarži zavařenin. Proto do nich vybírejte jen ty nejlepší kousky, bez známky hniloby, otlačení a podobných procesů.

Maliny patří mezi superpotraviny. Užijte si jejich účinky právě teď, kdy jsou v té nejlepší kondici.

REKLAMA

Přidat komentář