Na počátku 19. století se pod rukama francouzského šéfkuchaře Maria-Antoine Carême zrodil pokrm, který pojmenoval příznačným slovem soufflé. Název jídla byl odvozen od slovesa souffler, které v překladu znamená foukat, dýchat nebo nafouknout. Suflé se následně dostalo za hranice Francie a stalo se oblíbeným pokrmem ve vyšších kruzích. Nutno podotknout, že suflé lze připravit nejen na sladko, ale také na slaný způsob. A tak se můžete setkat s recepty na sýrové suflé, hráškové suflé, špenátové suflé nebo netradiční kapří suflé. Milovníci čokolády a sladkých receptů ale nedají dopustit na klasiku v podobě čokoládového suflé.
Čokoládové suflé raz dva
Mnoho lidí se domnívá, že příprava čokoládového suflé je vyšší dívčí. Pravdou ale zůstává, že s vhodnými formičkami na suflé, kvalitní čokoládou a správně předehřátou troubou, dokáže lahodné suflé připravit i začátečník.
V první řadě si předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 stupňů. Přichystejte si šest formiček na suflé o objemu 200 ml, které vymastěte máslem a vysypte drcenými mandlemi. Do větší mísy nalámejte 150 g kvalitní čokolády, kterou zalijte čtyřmi lžícemi kávy nebo kávovým likérem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte, aby vznikla hladká a lesklá hmota. Následně ji nechte trochu vychladnout. Do rozpuštěné čokolády zamíchejte 2 lžičky hladké mouky, 50 g krupicového cukru a 4 žloutky.
Ze 4 bílků ušlehejte hustý sníh a postupně do něj zapracujte 50 g cukru, aby vzniklo lesklé sněhové těsto. To pak zamíchejte do čokoládové směsi. V ideálním případě po několika dávkách a velmi opatrně, abyste co nejvíce zachovali drahocennou lehkost. Pak už stačí rozdělit směs do formiček a péct 15 až 20 minut, aby malé nákypy správně vyběhly a měly na omak pevnou kůrku. Pokud je po téhle době povrch ještě měkký, vraťte dezerty na pět minut do trouby.
Třešničkou je poleva
Chcete své suflé přivést k dokonalosti? Pak nezapomeňte připravit čokoládovou polevu. Do menšího rendlíku nalijte 150 ml smetany ke šlehání, kterou nechte dojít k varu. Poté stáhněte plamen a do horké smetany přidejte 100 g kvalitní nasekané čokolády. Míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Nakonec přilijte 2 lžíce silné kávy nebo kávový likér a už dále nevařte. Při podávání můžete vršek suflé rozlomit a do pukliny vpravit lžíci zmrzliny a přelít ji trochou horké čokoládové polevy.
Nebojte se experimentovat
Čokoládové suflé je klasika, která nikdy nevyjde z módy. Rozhodně je ale dobré vědět, že existují další sladké varianty tohoto výborného dezertu. Netradiční je například recept na makové suflé, které vás překvapí svou zajímavou chutí. Výborné a osvěžující je naopak tvarohové suflé s mangem a ovocnou omáčkou. A v neposlední řadě stojí za vyzkoušení také malinové suflé.
Přidat komentář