Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na čokoládové suflé?

Tradiční francouzský recept na čokoládové suflé si zamilovali kuchaři po celém světě. Není divu, vždyť nadýchaný obláček čokoládového těsta, ze kterého po rozkrojení vytéká vlažná čokoláda, potěší oko i chuťové pohárky.
26. 11. 2020 | Autor: Alžběta Rybářová

Na počátku 19. století se pod rukama francouzského šéfkuchaře Maria-Antoine Carême zrodil pokrm, který pojmenoval příznačným slovem soufflé. Název jídla byl odvozen od slovesa souffler, které v překladu znamená foukatdýchat nebo nafouknout. Suflé se následně dostalo za hranice Francie a stalo se oblíbeným pokrmem ve vyšších kruzích. Nutno podotknout, že suflé lze připravit nejen na sladko, ale také na slaný způsob. A tak se můžete setkat s recepty na sýrové sufléhráškové sufléšpenátové suflé nebo netradiční kapří suflé. Milovníci čokolády a sladkých receptů ale nedají dopustit na klasiku v podobě čokoládového suflé.

Dezerty z francouzských kaváren

Vypadají fantasticky, jejich chuť je dovedená k dokonalosti a vůni nikdo neodolá. Řeč je o francouzských dezertech,...

Čokoládové suflé raz dva

Mnoho lidí se domnívá, že příprava čokoládového suflé je vyšší dívčí. Pravdou ale zůstává, že s vhodnými formičkami na suflé, kvalitní čokoládou a správně předehřátou troubou, dokáže lahodné suflé připravit i začátečník.

V první řadě si předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 stupňů. Přichystejte si šest formiček na suflé o objemu 200 ml, které vymastěte máslem a vysypte drcenými mandlemi. Do větší mísy nalámejte 150 g kvalitní čokolády, kterou zalijte čtyřmi lžícemi kávy nebo kávovým likérem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte, aby vznikla hladká a lesklá hmota. Následně ji nechte trochu vychladnout. Do rozpuštěné čokolády zamíchejte 2 lžičky hladké mouky, 50 g krupicového cukru a 4 žloutky.

Ze 4 bílků ušlehejte hustý sníh a postupně do něj zapracujte 50 g cukru, aby vzniklo lesklé sněhové těsto. To pak zamíchejte do čokoládové směsi. V ideálním případě po několika dávkách a velmi opatrně, abyste co nejvíce zachovali drahocennou lehkost. Pak už stačí rozdělit směs do formiček a péct 15 až 20 minut, aby malé nákypy správně vyběhly a měly na omak pevnou kůrku. Pokud je po téhle době povrch ještě měkký, vraťte dezerty na pět minut do trouby.

Jak na to: rozpouštění čokolády

Od tabulky čokolády k hříšnému dezertu vede dlouhá cesta, která může být někdy pořádně kostrbatá. Abyste nezabloudili a...

Třešničkou je poleva

Chcete své suflé přivést k dokonalosti? Pak nezapomeňte připravit čokoládovou polevu. Do menšího rendlíku nalijte 150 ml smetany ke šlehání, kterou nechte dojít k varu. Poté stáhněte plamen a do horké smetany přidejte 100 g kvalitní nasekané čokolády. Míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Nakonec přilijte 2 lžíce silné kávy nebo kávový likér a už dále nevařte. Při podávání můžete vršek suflé rozlomit a do pukliny vpravit lžíci zmrzliny a přelít ji trochou horké čokoládové polevy.

Nebojte se experimentovat

Čokoládové suflé je klasika, která nikdy nevyjde z módy. Rozhodně je ale dobré vědět, že existují další sladké varianty tohoto výborného dezertu. Netradiční je například recept na makové suflé, které vás překvapí svou zajímavou chutí. Výborné a osvěžující je naopak tvarohové suflé s mangem a ovocnou omáčkou. A v neposlední řadě stojí za vyzkoušení také malinové suflé.

Související

Sametový nepečený čokoládový dort

Expresní příprava, maximální chuť. Dort můžete připravit i do malých mističek a jíst lžičkou
Aby suflé pěkně vyběhlo

Aby suflé pěkně vyběhlo

Držte se těchto bodů...
Jaká je ideální nádoba na suflé

Jaká je ideální nádoba na suflé

Vhodná forma pomůže suflé, aby se při kypění vydalo správným směrem.
Pečte chytře: 4 čokoládové dezerty z 1 receptu

Pečte chytře: 4 čokoládové dezerty z 1 receptu

Máme pro vás hříšné kouzlo. Z jednoho snadného receptu připravíte rovnou čtyři čokoládová pokušení.

Hříšně dobrá horká čokoláda

Spolehlivě zahřeje i zažene chuť na sladké, taková je horká čokoláda. Může se zdát, že se jedná o oblíbený dětský nápoj...

Horká čokoláda s vanilkou

Nejlepší zbraň na chmury. Doporučeno českými psychiatry, ale pozor, žádná z pojišťoven náklady nehradí!

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

V posledních letech se velmi často můžeme setkat s názorem, že hořká čokoláda je zdravá. Zaslechneme i výkřiky typu...

Přidat komentář