Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Horké (a snadné!) čokoládové suflé

Suflé neboli nákyp má pověst sice naprosto lahodného, ale nesnadného dezertu. Naše verze je ovšem klasicky jednoduchá – a snadno ji zvládnete, i pokud teprve sbíráte cukrářské zkušenosti.

Vydání: 2006/1
Autor:
Hodnocení:
51 (hlas)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT15M
Pečení 0:15
Zmrzlina

Ingredience

    • 2 lžíce mletých mandlí
    • 150 g kvalitní čokolády na vaření
    • 4 lžíce silné černé kávy nebo
    • kávového likéru
    • 2 lžičky hladké mouky
    • 100 g krupicového cukru
    • 4 vejce, žloutky a bílky oddělené
    • trochu másla na vymazání formiček

    Na polevu:

    • 100 g kvalitní čokolády na vaření
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce silné černé kávy nebo
    • kávového likéru
    • kvalitní vanilkovou zmrzlinu k podávání

     

Příprava jídla

1. Rozehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Šest formiček na suflé (nebo hrnečků s rovnými stěnami) o objemu 200 ml vymastěte máslem a vysypte drcenými mandlemi.

2. Do mísy nalámejte čokoládu a zalijte ji kávou nebo likérem. Čokoládu roztavte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (dvě až dvě a půl minuty na střední výkon); promíchejte, aby vznikla hladká a lesklá hmota. Nechte ji trochu vychladnout.

3. Do rozpuštěné čokolády zamíchejte mouku, polovinu cukru a žloutky. Z bílků ušlehejte hustý sníh a postupně do něj zapracujte zbylý cukr, aby vzniklo lesklé sněhové těsto. To pak zamíchejte do čokoládové směsi – nejlépe po několika dávkách a velmi opatrně, abyste co nejvíc zachovali drahocennou lehkost. 

4. Rozdělte směs do formiček nebo hrnečků. Vložte do trouby a pečte patnáct až dvacet minut, aby malé nákypy správně vyběhly a měly na omak pevnou kůrku. Pokud je po téhle době povrch ještě měkký, vraťte dezerty na pět minut do trouby.

5. Mezitím připravte polevu. Čokoládu rozlámejte nebo nasekejte, do menšího rendlíku nalijte smetanu a nechte ji dojít k varu.

6. Stáhněte plamen a do horké smetany přidejte čokoládu. Míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Nakonec přilijte kávu nebo některý z likérů a už dále nevařte.

7. Při podávání můžete vršek suflé rozlomit a do pukliny vpravit lžíci zmrzliny a přelít ji trochou horké čokoládové polevy.

Další recept na jahodové suflé najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Opravdu vynikající a snadné. Rodina žasla. Dostala jsem k Vánocům takové čtyři keramické "květináčky" na tácku. Nevěděla jsem, co s nimi. Ovšem, když jsem spatřila fotku suflé, napadlo mě, že mám skvělé formičky. Doporučuju vyzkoušet.
Obrazek uzivatele
je to baječný dezert, ještě sme na to přidali čerstvé jahody - doplnilo to skvěle nejen vzhled ale i chuť :)
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/06, str.53

Přidat komentář