
Kapří suflé na dýňovém kompotu
Netradiční pohoštění na večírek
Ingredience
- 280 g kapřího filetu, bez kostí
- 150 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
- 2 bílky
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 hrst hladkolisté petrželky
- špetka mletého šafránu
- máslo na vymazání formiček
- hrst dýňových semínek + na ozdobu
- 300 g muškátové dýně, oloupané
- 150 ml bílého vína
- šťáva z 1 pomeranče a nastrouhaná kůra z 1/2 (bio)pomeranče
- malý kousek skořice
- 2 hřebíčky
- 1 hvězdička badyánu
- cukr a sůl podle chuti
DÝŇOVÝ KOMPOT
Příprava jídla
1 Nejprve si připravte dýňový kompot. Dužinu dýně nakrájejte na kostky o velikosti 1x1cm. Do hrnce nalijte víno a pomerančovou šťávu, přidejte koření a pomerančovou kůru a uvařte nálev. Trvá to zhruba 20 minut. Vsypte nakrájenou dýni a uvařte ji v nálevu doměkka tak, aby stále držela tvar, ale pozor – nerozvařte ji. Kompot doslaďte a dosolte podle chuti.
2 Troubu rozehřejte na 120°C. Kapra, smetanu a bílky rozmixujte v mixéru nebo kutru na hladkou lesklou směs. Pak propasírujte přes jemné síto, dochuťte citronovou kůrou, solí a pepřem, přidej te nasekanou petrželku a šafrán a dobře promíchejte, aby se směs rovnoměrně obarvila dožluta.
3 Menší zapékací formičky vymažte máslem a naplňte kapří směsí. Každou formičkou poklepejte krátce a prudce o stůl, aby ze směsi vyšel přebytečný vzduch a upečené suflé se netrhalo. Formičky vyskládejte na pečicí plech a vlijte do něj vodu zhruba do výše 1cm.
4 Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. Jakmile se suflé začne na povrchu nafukovat, je hotové.
5 Dýňová semínka roztlučte v hmoždíři nebo rozmixujte nahrubo a nasucho opražte. Upečené suflé vyklopte, obalte v drcených semínkách a podávejte s dýňovým kompotem a semínky.
Přidat komentář