Kapří suflé na dýňovém kompotu

Kapří suflé na dýňovém kompotu

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2530 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 244 g
Tuky 121 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Netradiční pohoštění na večírek

Související recepty

Suroviny

kapr 280 g
kapří filet bez kostí
smetana ke šlehání 150 ml
min. 30%
bílek 2 ks
citronová kůra
z jednoho biocitronu
sůl
pepř
čerstvě mletý
petrželka 1 hrst
šafrán 1 špetka
mletý
máslo
na vymazání formiček
dýňová semínka 1 hrst
Dýňový kompot
dýně 300 g
muškátová dýně oloupaná
víno bílé 150 ml
pomerančová šťáva
z jednoho pomeranče
sušená pomerančová kůra
z poloviny biopomeranče
skořice
malý kousek
hřebíček 2 ks
badyán 1 ks
cukr
podle chuti
sůl
podle chuti

1 Nejprve si připravte dýňový kompot. Dužinu dýně nakrájejte na kostky o velikosti 1x1cm. Do hrnce nalijte víno a pomerančovou šťávu, přidejte koření a pomerančovou kůru a uvařte nálev. Trvá to zhruba 20 minut. Vsypte nakrájenou dýni a uvařte ji v nálevu doměkka tak, aby stále držela tvar, ale pozor – nerozvařte ji. Kompot doslaďte a dosolte podle chuti.

2 Troubu rozehřejte na 120°C. Kapra, smetanu a bílky rozmixujte v mixéru nebo kutru na hladkou lesklou směs. Pak propasírujte přes jemné síto, dochuťte citronovou kůrou, solí a pepřem, přidej te nasekanou petrželku a šafrán a dobře promíchejte, aby se směs rovnoměrně obarvila dožluta.

3 Menší zapékací formičky vymažte máslem a naplňte kapří směsí. Každou formičkou poklepejte krátce a prudce o stůl, aby ze směsi vyšel přebytečný vzduch a upečené suflé se netrhalo. Formičky vyskládejte na pečicí plech a vlijte do něj vodu zhruba do výše 1cm.

4 Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. Jakmile se suflé začne na povrchu nafukovat, je hotové.

5 Dýňová semínka roztlučte v hmoždíři nebo rozmixujte nahrubo a nasucho opražte. Upečené suflé vyklopte, obalte v drcených semínkách a podávejte s dýňovým kompotem a semínky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit