Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na to: rozpouštění čokolády

Od tabulky čokolády k hříšnému dezertu vede dlouhá cesta, která může být někdy pořádně kostrbatá. Abyste nezabloudili a své čokoládové dezerty dovedli vždy k dokonalosti, máme pro vás podrobný návod, jak čokoládu rozpouštět, aby se nesrazila a zůstala sametově hebká.
23. 11. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Rozpuštěnou čokoládu využijete do spousty dezertů. Z obyčejné buchty umí udělat reprezentativní dezert a své důstojné místo najde také ve zmrzlině, sladkém krému či v polevě. Jak rozpouštět čokoládu, aby nebyla plná hrudek, ale zůstala krásně jemná a hladká? Na výběr máte ze dvou možností. Dopřát jí můžete buď pobyt v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. 

1 Čokoláda v mikrovlnce

Do vhodné misky nalámejte čokoládu a v mikrovlnné troubě ji rozpouštějte na střední výkon. Vždy po 20 vteřinách misku vyjměte a čokoládu promíchejte, dokud nebude dokonale hladká a rozpuštěná. Jedné 100 g tabulce to trvá přibližně 2 minuty. Proces se může zdát poněkud zdlouhavý, jen tak ale zaručíme, že místo sametové omáčky nevytáhnete z mikrovlnky nevábně sraženou hroudu.

Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí

Koláč s ďábelsky čokoládovým krémem s kapkou brandy a nadýchanou čepicí je tak skvělý, že se na něm...

2 Čokoláda ve vodní lázni

Naučte se základní cukrářskou techniku, kterou využijete nejen na rozpouštění čokolády, ale také při přípravě žloutkových krémů či nadýchaných pěn.

  1. Připravte si hrnec a teplovzdornou misku s o něco širším průměrem, která do něj hezky zapadá, ale udrží se na jeho okraji a nedotýká se dna.
  2. Hlubší hrnec naplňte vodou a postavte na sporák. Voda by měla zabírat jednu třetinu, maximálně polovinu objemu nádoby. Vodu přiveďte k varu. Až se začne klokotem vařit, zmírněte zdroj tepla. Voda musí jen jemně perlit, aby vytvářela teplo a páru, jinak by se čokoláda, kterou za chvíli začnete rozpouštět, srazila.
  3. Na hrnec s vodou postavte misku, do které jste rozlámali čokoládu. Pozor, ještě jednou připomínáme, že se nesmí dotýkat dna hrnce ani horké vody. Čokoládu občas promíchejte, dokud se nerozpustí. Trvá to podle množství rozpouštěné čokolády.

Na co dát pozor

Při rozpouštění ve vodní lázni je velmi důležité, aby se do horního hrnce nebo misky s čokoládou nedostala pára. I trocha vody může způsobit, že se čokoláda srazí. 

Čokoláda

Konečně se mnozí z nás dočkali a sny se staly skutkem... Vychází totiž kuchařka Čokoláda, plná těch nejbáječnějších a...

Jak vybrat tu nejlepší čokoládu

Každý dezert je jen tak dobrý, jak dobré a kvalitní jsou vstupní suroviny. Při nákupu čokolády čtěte pozorně informace na obalu, abyste si nekoupili výrobek, který jako čokoláda pouze vypadá. Obloukem se vyhněte tabulkám s obsahem ztužených tuků. Kvalitní čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. U mléčné čokolády počítejte ještě s obsahem sušeného (plnotučného) mléka. Poohlédnout se můžete také po čokoládě s certifikáty bio (čokoláda z ekologického zemědělství), fair trade (zaručuje férové podmínky pro pěstitele) nebo UTZ (kakao pěstované udržitelným způsobem, podobně jako fair trade se zaměřuje na dobré životní podmínky pěstitelů). Kromě skvělé čokolády získáte také dobrý pocit jako bonus navíc. 

Vybírat můžete z hořké nebo mléčné čokolády. Mléčná obsahuje přibližně 25 % kakaové hmoty a sušené mléko. Hořká čokoláda začíná na obsahu 35 % kakaové hmoty. Doporučujeme ale nejméně 60 % pro intenzivnější chuť. Čokoládu do kuchyně koupíte jako tabulku nebo ve formě peciček. Ty se rychleji a rovnoměrněji rozpouští. Nalámanou tabulku zase doporučíme použít všude tam, kde chcete pořádné kusy čokolády, třeba v perníku nebo sušenkách.

Související

Čokoládové lanýže – darujte pod stromeček francouzskou delikatesu

Čokoládě odolá jen málokdo. Sladká, kakaová, jemná chuť dokáže mnohdy spravit špatnou náladu. S kostkou čokolády nebo...

Letem světem: churros a horká čokoláda

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském...

Obláčkový čokoládový dort

Tomuto dortu se při pečení musíte trochu věnovat a na použité čokoládě je lepší nešetřit. Ale pokud si i s jeho...

Čokoládový koláč tres leches

Třímlékový dort v čokoládové variantě? Ano! A nová závislost je na světě...

Čokoládový perník

Zázvor a melasa v našem perníku jsou prostě božské!

Čokoládový cheesecake

Tenhle cheesecake je tak dokonalý, že u jednoho kousku rozhodně nezůstanete...

Čokoládový dort

Fantastický čokoládový dort, který tak trochu připomíná brownies. Podávejte ho se šlehačkou, s kávou nebo se zmrzlinou...

Zdravá či nezdravá, toť čokoládová otázka

V posledních letech se velmi často můžeme setkat s názorem, že hořká čokoláda je zdravá. Zaslechneme i výkřiky typu...

Hříšně dobrá horká čokoláda

Spolehlivě zahřeje i zažene chuť na sladké, taková je horká čokoláda. Může se zdát, že se jedná o oblíbený dětský nápoj...

Podlehněte kouzlu domácích čokoládových pralinek

Pralinky jako od čokoládového mistra si nyní můžete připravit i doma. Povíme vám, jak na to a co vše budete k přípravě...

Čokoládové dortíky

O tenhle hříšný dortík se nebudete chtít dělit...

Mramorovaná čokoládová pavlova s hruškami

Kombinace křehké nadýchané pusinky, zakysané smetany a sladkých měkkých hrušek je naprosto nezapomenutelná... Láska na...

Čokoládovo-kávový dort

S přípravou dezertu začněte vždy den předem, potřebuje totiž pár hodin chlazení...

Opilý Isidor

Tento moučník je sice z kategorie old school, ale má spoustu příznivců jak v naší redakci, tak i mezi...

Malá exkurze do sladkých dějin čokolády

Bývala platidlem, vyráběl se z ní hořký nápoj a své největší slávy dosáhla v 16. století, kdy byla dovezena z Ameriky...

Kakaové boby – pochoutka s tradicí 3 000 let

Čokoládu známe všichni, ale zkoušeli jste někdy ochutnat samotné kakaové boby? Obsahují spoustu zdraví prospěšných...

Rychlé čokoládové dezerty, které připravíte do 40 minut

Říkal někdo, že čokoládový dezert se podává pouze při výjimečných událostech? My se domníváme, že každý den je...

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Víte, co by hořká čokoláda měla obsahovat a co by se v ní naopak nemělo objevit? Poradíme vám, jak si v nepřeberné...

5 nápadů, jak zdobit čokoládou

Zakouzlete si s čokoládou. Pro vánoční pečení je naprosto nepostradatelná. Sluší polevě, krému i jinému zdobení.

Přidat komentář