Jak na čokoládové suflé?

Jak na čokoládové suflé?
sdílet:

Tradiční francouzský recept na čokoládové suflé si zamilovali kuchaři po celém světě. Není divu, vždyť nadýchaný obláček čokoládového těsta, ze kterého po rozkrojení vytéká vlažná čokoláda, potěší oko i chuťové pohárky.

Na počátku 19. století se pod rukama francouzského šéfkuchaře Maria-Antoine Carême zrodil pokrm, který pojmenoval příznačným slovem soufflé. Název jídla byl odvozen od slovesa souffler, které v překladu znamená foukatdýchat nebo nafouknout.

  • Suflé se následně dostalo za hranice Francie a stalo se oblíbeným pokrmem ve vyšších kruzích.
  • Nutno podotknout, že suflé lze připravit nejen na sladko, ale také na slaný způsob. A tak se můžete setkat s recepty na sýrové sufléhráškové sufléšpenátové suflé nebo netradiční kapří suflé.
  • Milovníci čokolády a sladkých receptů ale nedají dopustit na klasiku v podobě čokoládového suflé.

Dezerty z francouzských kaváren

Dezerty z francouzských kaváren

Více

Čokoládové suflé raz dva

Mnoho lidí se domnívá, že příprava čokoládového suflé je vyšší dívčí. Pravdou ale zůstává, že s vhodnými formičkami na suflé, kvalitní čokoládou a správně předehřátou troubou, dokáže lahodné suflé připravit i začátečník.

  • V první řadě si předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 stupňů.
  • Přichystejte si šest formiček na suflé o objemu 200 ml, které vymastěte máslem a vysypte drcenými mandlemi.
  • Do větší mísy nalámejte 150 g kvalitní čokolády, kterou zalijte čtyřmi lžícemi kávy nebo kávovým likérem. 
  • Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte, aby vznikla hladká a lesklá hmota.
  • Následně ji nechte trochu vychladnout.
  • Do rozpuštěné čokolády zamíchejte 2 lžičky hladké mouky, 50 g krupicového cukru a 4 žloutky.
  • Ze 4 bílků ušlehejte hustý sníh a postupně do něj zapracujte 50 g cukru, aby vzniklo lesklé sněhové těsto.
  • To pak zamíchejte do čokoládové směsi. V ideálním případě po několika dávkách a velmi opatrně, abyste co nejvíce zachovali drahocennou lehkost. 
  • Pak už stačí rozdělit směs do formiček a péct 15 až 20 minut, aby malé nákypy správně vyběhly a měly na omak pevnou kůrku.
  • Pokud je po téhle době povrch ještě měkký, vraťte dezerty na pět minut do trouby.

Jak na to: rozpouštění čokolády

Jak na to: rozpouštění čokolády

Více

Třešničkou je poleva

Chcete své suflé přivést k dokonalosti? Pak nezapomeňte připravit čokoládovou polevu.

  • Do menšího rendlíku nalijte 150 ml smetany ke šlehání, kterou nechte dojít k varu.
  • Poté stáhněte plamen a do horké smetany přidejte 100 g kvalitní nasekané čokolády.
  • Míchejte, dokud nevznikne hladká směs.
  • Nakonec přilijte 2 lžíce silné kávy nebo kávový likér a už dále nevařte.
  • Při podávání můžete vršek suflé rozlomit a do pukliny vpravit lžíci zmrzliny a přelít ji trochou horké čokoládové polevy.

Nebojte se experimentovat

Čokoládové suflé je klasika, která nikdy nevyjde z módy. Rozhodně je ale dobré vědět, že existují další sladké varianty tohoto výborného dezertu. Netradiční je například recept na makové suflé, které vás překvapí svou zajímavou chutí.

Výborné a osvěžující je naopak tvarohové suflé s mangem a ovocnou omáčkou. A v neposlední řadě stojí za vyzkoušení také malinové suflé.

Související recepty

Související články

Aby suflé pěkně vyběhlo
  • Tipy a triky

Aby suflé pěkně vyběhlo

Bílky šlehejte ve chvíli, kdy jste připraveni péct. Velkou kovovou lžící je opatrně vmíchejte do základní hmoty. Zamezíte tím úniku vzduchu. Misky vždy vymažte tukem a vysypejte (třeba kokosem, jako na obrázku), aby se suflé...
Jaká je ideální nádoba na suflé
  • Tipy a triky

Jaká je ideální nádoba na suflé

Na pečení suflé můžete kromě klasických formiček použít prakticky jakékoli ohnivzorné nádoby přiměřené velikosti (i hranaté). Důležité je, aby měly obvodové stěny co možná nejkolmější ke dnu. Je-li nádoba příliš nízká a/nebo chcete mít...

Obchod Apetit