Tradiční francouzský recept na čokoládové suflé si zamilovali kuchaři po celém světě. Není divu, vždyť nadýchaný obláček čokoládového těsta, ze kterého po rozkrojení vytéká vlažná čokoláda, potěší oko i chuťové pohárky. Kromě tipů pro vás máme samozřejmě i recept. A ne jeden!
Na počátku 19. století se pod rukama francouzského šéfkuchaře Maria-Antoine Carême zrodil pokrm, který pojmenoval příznačným slovem soufflé. Název jídla byl odvozen od slovesa souffler, které v překladu znamená foukat, dýchat nebo nafouknout.
- Suflé se následně dostalo za hranice Francie a stalo se oblíbeným pokrmem ve vyšších kruzích.
- Nutno podotknout, že suflé lze připravit nejen na sladko, ale také na slaný způsob. A tak se můžete setkat s recepty na sýrové suflé, hráškové suflé, špenátové suflé nebo netradiční kapří suflé.
- Milovníci čokolády a sladkých receptů ale nedají dopustit na klasiku v podobě čokoládového suflé.
Čokoládové suflé raz dva
Mnoho lidí se domnívá, že příprava čokoládového suflé je vyšší dívčí. Pravdou ale zůstává, že s vhodnými formičkami na suflé, kvalitní čokoládou a správně předehřátou troubou, dokáže lahodné suflé připravit i začátečník.
- V první řadě si předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 stupňů.
- Přichystejte si šest formiček na suflé o objemu 200 ml, které vymastěte máslem a vysypte drcenými mandlemi.
- Do větší mísy nalámejte 150 g kvalitní čokolády, kterou zalijte čtyřmi lžícemi kávy nebo kávovým likérem.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte, aby vznikla hladká a lesklá hmota.
- Následně ji nechte trochu vychladnout.
- Do rozpuštěné čokolády zamíchejte 2 lžičky hladké mouky, 50 g krupicového cukru a 4 žloutky.
- Ze 4 bílků ušlehejte hustý sníh a postupně do něj zapracujte 50 g cukru, aby vzniklo lesklé sněhové těsto.
- To pak zamíchejte do čokoládové směsi. V ideálním případě po několika dávkách a velmi opatrně, abyste co nejvíce zachovali drahocennou lehkost.
- Pak už stačí rozdělit směs do formiček a péct 15 až 20 minut, aby malé nákypy správně vyběhly a měly na omak pevnou kůrku.
- Pokud je po téhle době povrch ještě měkký, vraťte dezerty na pět minut do trouby.
- Sufle lze podávat ve formě nebo ho z formy vyklopit na talíř. Nechte ho minutu zchladnout, a pokud vyklopit nejde, objeďte ho kolem dokola nožem. Jestliže jste ale formu řádně vymazali, mělo by to jít raz dva.
Tipy, aby sufle pěkně vyběhlo
- Bílky šlehejte ve chvíli, kdy jste připraveni péct. Lžící je opatrně vmíchejte do základní hmoty.
- Misky vždy vymažte tukem a vysypejte (třeba kokosem), aby se suflé mělo čeho přidržovat.
- Hmota na slaná suflé by měla dosahovat do dvou třetin nádoby, v níž pečete, na sladká až k okraji formy.
- Po naplnění prstem objeďte kolem dokola z vnitřní strany formu (prst zabořte jen na půl cm), abyste oddělili hmotu od krajů.
- Odolejte pokušení otevřít dvířka trouby během pečení.
Třešničkou je poleva
Chcete své suflé přivést k dokonalosti? Pak nezapomeňte připravit čokoládovou polevu, kterou budete vyklopené suflé polévat.
- Do menšího rendlíku nalijte 100 ml smetany ke šlehání, kterou nechte dojít k varu.
- Poté stáhněte plamen a do horké smetany přidejte 100 g kvalitní nasekané čokolády.
- Míchejte, dokud nevznikne hladká směs.
- Nakonec přilijte 2 lžíce silné kávy nebo kávový likér a už dále nevařte.
- Při podávání můžete vršek suflé rozlomit a do pukliny vpravit lžíci zmrzliny a přelít ji trochou horké čokoládové polevy.
Nebojte se experimentovat
Čokoládové suflé je klasika, která nikdy nevyjde z módy. Rozhodně je ale dobré vědět, že existují další sladké varianty tohoto výborného dezertu. Netradiční je například recept na makové suflé, které vás překvapí svou zajímavou chutí.
Výborné a osvěžující je naopak tvarohové suflé s mangem a ovocnou omáčkou. A v neposlední řadě stojí za vyzkoušení také malinové suflé.
Vhodné misky na suflé
Vhodná forma pomůže suflé, aby se při kypění vydalo správným směrem. Na pečení suflé můžete kromě klasických formiček použít prakticky jakékoli ohnivzorné nádoby přiměřené velikosti (i hranaté). Důležité je, aby měly obvodové stěny co možná nejkolmější ke dnu.
- Je-li nádoba příliš nízká, anebo chcete mít jistotu, že se bude nákyp rozpínat správným směrem, sáhněte po pečicím papíru.
- Pruhem papíru obtočte nádobu tak, aby nahoře přečníval zhruba o pět až šest centimetrů.
- Pak nádobu přes papír omotejte potravinářským nebo jiným tepluvzdorným provázkem či nití, utáhněte a uvažte.
- Pokud nemáte důvěru v sílu vajec, přidejte do slaného suflé špetku jedlé sody. Vzhůru k výškám!