Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 61
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3081 kcal
Bílkoviny 77 g
Sacharidy 247 g
Tuky 178 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suflé neboli nákyp má pověst sice naprosto lahodného, ale nesnadného dezertu. Naše verze je ovšem klasicky jednoduchá – a snadno ji zvládnete, i pokud teprve sbíráte cukrářské zkušenosti.

Suroviny

mleté
čokoláda na vaření 150 g
káva 4 PL
silná černá nebo kávový likér
vejce 4 ks
žloutky, bílky zvlášť
na vymazání forem
Na polevu
čokoláda na vaření 100 g
káva 2 PL
silná černá nebo kávový likér
zmrzlina
vanilková, k podávání

Postup

1

Rozehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Šest formiček na suflé (nebo hrnečků s rovnými stěnami) o objemu 200 ml vymastěte máslem a vysypte drcenými mandlemi.

2

Do mísy nalámejte čokoládu a zalijte ji kávou nebo likérem. Čokoládu roztavte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce (dvě až dvě a půl minuty na střední výkon); promíchejte, aby vznikla hladká a lesklá hmota. Nechte ji trochu vychladnout.

3

Do rozpuštěné čokolády zamíchejte mouku, polovinu cukru a žloutky. Z bílků ušlehejte hustý sníh a postupně do něj zapracujte zbylý cukr, aby vzniklo lesklé sněhové těsto. To pak zamíchejte do čokoládové směsi – nejlépe po několika dávkách a velmi opatrně, abyste co nejvíc zachovali drahocennou lehkost. 

4

Rozdělte směs do formiček nebo hrnečků. Vložte do trouby a pečte patnáct až dvacet minut, aby malé nákypy správně vyběhly a měly na omak pevnou kůrku. Pokud je po téhle době povrch ještě měkký, vraťte dezerty na pět minut do trouby.

5

Mezitím připravte polevu. Čokoládu rozlámejte nebo nasekejte, do menšího rendlíku nalijte smetanu a nechte ji dojít k varu.

6

Stáhněte plamen a do horké smetany přidejte čokoládu. Míchejte, dokud nevznikne hladká směs. Nakonec přilijte kávu nebo některý z likérů a už dále nevařte.

7

Při podávání můžete vršek suflé rozlomit a do pukliny vpravit lžíci zmrzliny a přelít ji trochou horké čokoládové polevy.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

04.09.2007 16:12
Recept se nachází v č.1/06, str.53
16.03.2006 19:24
Opravdu vynikající a snadné. Rodina žasla. Dostala jsem k Vánocům takové čtyři keramické "květináčky" na tácku. Nevěděla jsem, co s nimi. Ovšem, když jsem spatřila fotku suflé, napadlo mě, že mám skvělé formičky. Doporučuju vyzkoušet.
02.07.2006 14:37
je to baječný dezert, ještě sme na to přidali čerstvé jahody - doplnilo to skvěle nejen vzhled ale i chuť :)

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...