Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Naklíčené luštěniny do každé domácnosti

Klíčky. Superpotravina známá z dob dávných, jejíž poměr ceny a výkonu zaručeně potěší. Za pár korun totiž připravíte antioxidační lázeň svému organismu a blahodárně prospějete i svému trávení. Klíčky jsou lépe stravitelné než vařené luštěniny a díky své svěží, příjemné chuti, se dají snadno zařadit do běžného jídelníčku.
13. 1. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Proces klíčení se dá použít u mnoha druhů zeleniny, např. u červené řepy nebo ředkviček, my jsme zaměřili na klíčení luštěnin. Naklíčit je možné mungo fazolky, cizrnu, hrách nebo neloupanou červenou čočku. Naopak se vyvarujte klíčení klasických fazolí, které obsahují nestravitelné látky odstranitelné pouze při vaření (v syrovém stavu jsou pro lidský organismus toxické). Pustit se do toho můžete téměř hned a pokud vás klíčení chytne za srdce tak, jako nás, můžete se poohlédnout po příslušném vybavení, které proces klíčení značně usnadní. 

Velký přehled luštěnin

Luštěniny jsou plody bobulovitých rostlin. Kromě notoricky známého hrachu, čočky a fazolí sem patří také cizrna a...

Proč se pustit do klíčení luštěnin?

Odpověď je snadná. Protože ve fázi klíčku je surovina v největší výživové síle. A každý z nás si tuto superpotravinu v rozpuku může snadno připravit doma. Klíčky mají vysoké detoxikační účinky a obsahují velké množství cenných vitaminů i minerálů. 

Jak na klíčení?

Základem pro úspěšné klíčení je důkladné a pravidelné proplachování. Zamezíme tím případné tvorbě plísně. Připravte si přibližně hrst vybrané luštěniny a propláchněte ve studené vodě. Následně vložte očištěné luštěniny do klíčící sklenice. Přes noc je nechte ve sklenici bobtnat a druhý den ráno je opět propláchněte. Proces proplachování opakujte každý den ráno a večer (ale klidně i častěji, pokud to jde) po dobu 3–5 dní v závislosti na typu klíčené luštěniny. Hotové klíčky na závěr naposledy propláchněte a buď rovnou servírujte, nebo je uskladněte v lednici.

Osvědčený tip: Kličky zanechají spoustu významných živin i ve vodě, ve které se namáčely. Tuto vodu nevylévejte, poslouží vám jako skvělé hnojivo na květiny.

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a...

Jak skladovat klíčky? 

Klíčky patří mezi potraviny určené k rychlé konzumaci. Skladovat je můžete po dobu pouze 2 dnů, v delším čase „uvadají” a kazí se. V případě, že jste připravené klíčky nespotřebovali ihned po naklíčení, vložte je do suché uzavíratelné nádoby a nechte po dobu uvedených maximálně dvou dnů v lednici. Vzhledem k jejich bohatému využití v kuchyni se však jejich okamžitého nespotřebování bát nemusíte. 

Zázračné luštěniny

Ať už jste příznivcem luštěnin nebo vás tato surovina kvůli nadýmání příliš neláká, podívejte se na naše dnešní tipy,...

Naklíčeno v kuchyni

Zajímá vás, jak ideálně klíčky konzumovat? Oblíbené jsou jen tak na chroupání, ale použít je můžete také jako komponent k různým jídlům. Od rizota přes saláty až po orientální kari. Fantazii se meze nekladou a pokud klíčkům propadnete stejně jako my, budou váš talíř zdobit velmi často. Se zařazením klíčků do jídelníčku však doporučujeme začínat pozvolna, některé klíčky mohou nadýmat, než si na ně trávicí systém zvykne. Klíčky ideálně kombinujeme s různými zeleninovými jídly, skvělý tandem hrají také s krevetami nebo kuřecím masem. Vyzkoušejte smažené krevety s klíčky a připravte si lahodné svěží jídlo do půl hodiny. Vykouzlit můžete také vitaminy a minerály nabitou jarní klíčkovou pomazánku nebo je použijte jako součást sendviče. Jakmile takový sendvič s křupavými klíčky ochutnáte, zjistíte, že přesně toto vám v oblíbené svačině chybělo. Křupavá ingredience totiž hraje důležitou roli v celkovém dojmu z jídla, které díky klíčkům povznesete do vesmírných výšek.  

Související

Jezte, pěstujte, klíčkujte!

Jezte, pěstujte, klíčkujte!

Báječně křupavá a šťavnatá – taková jsou naklíčená semena, výhonky a mladé rostlinky. Navíc si je i v zimě můžete...

Lehká polévka s naklíčenou čočkou

Ačkoli se zdá, že je jí hodně, k večeři ji bez problémů sníte ve dvou. Jestli chcete, přikusujte chlebové placky nebo...

Čerstvá zahrada z klíčků ve vaší kuchyni!

Využijte všech darů, které vám jaro poskytuje.
3x luštěniny

3x luštěniny

Novoroční čočka by v lednu neměla být jedinou luštěninou ve vašem jídelníčku. Nabízíme vám tři recepty, od nichž můžete...

Luštěninová pomazánka

Popis receptu: 
V podstatě vylepšený Hummus. Velmi chutná i malým dětem

Jak správně vařit luštěniny

Prospívají zdraví, ale zároveň vás po nich může pořádně bolet břicho. Důležitá je proto správná příprava.

Zapečená čočka s pohankou

Popis receptu: 
Rychlé, dobré a zdravé vegetariánské jídlo.

Hrachová polévka s badyánem

Hrachovka patřila k tradičním českým Vánocům. Dejte jí zase lahodnou šanci!

Křupavý cizrnový salát

Skvělý i pro diabetiky – díky škrobovým látkám v luštěninách. Bulgur je možné nahradit běžnými trhanými krupkami...

Proč luštěniny nadýmají a jak tomu předejít?

Ačkoliv jsou luštěniny chutné a nabyté spoustou živin, které naše tělo potřebuje, do jídelníčku je nezařazujeme příliš...

5 kroků k očistě organismu

Únor přímo vybízí k různým detoxikačním kúrám počínaje měsícem bez alkoholu známém pod pojmem suchý únor, až po očistné...

3 nápady, jak si usnadnit jarní detox

Je čas na malé jarní dobrodružství. Co vám pomůže překonat chutě a každodenní návyky, když potřebujete restartovat své...

Jak na jarní očistu podle tradiční čínské medicíny

Jaro se blíží mílovými kroky a tyto dny jsou báječným obdobím, kdy se pustit nejen do úklidu domova, ale také ve svém...

Přidat komentář