Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Zázračné luštěniny

Ať už jste příznivcem luštěnin nebo vás tato surovina kvůli nadýmání příliš neláká, podívejte se na naše dnešní tipy, kde se zabýváme bohatým výživovým přínosem pro lidský organismus a také vám poradíme, jak nadýmání předcházet. Nechybí ani široká škála tipů na vaření s luštěninami včetně našich oblíbených receptů, po jejichž ochutnání kouzlu luštěnin zaručeně podlehnete.
11. 1. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Většinu luštěnin řadíme do čeledi bobovitých plodů a patří mezi ně zejména hrách, různé odrůdy fazolí, čočka, cizrna a sója. Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, proto jsou nedílnou součástí jídelníčku vegetariánů, jelikož plnohodnotně zastoupí bílkoviny obsažené v mase. Luštěniny by však měly mít své čestné místo ve vaší stravě i přesto, že nepatříte mezi vegetariány. 

Jezte luštěniny a prospějte svému zdraví

Hlavním důvodem, proč jíst luštěniny, je právě vysoký obsah bílkovin. Nachází se v nich ale spoustu dalších tělu prospěšných látek, které podpoří správné fungování našeho organismu. Najdeme v nich zastoupení sacharidů, vitaminů, minerálních látek (vápník, hořčík, draslík, železo, selen, fosfor a zinek) a antioxidantů. Svými blahodárnými účinky podporují naše zdraví, přínosné jsou zejména pro diabetiky. Vzhledem k nízké hladině glykemického indexu pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Díky bohatým výživovým hodnotám přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a zároveň slouží jako skvělý pomocník při redukci váhy. 

Luštěniny

Nová kuchařka z edice Apetit plná tradičních i moderních luštěninových receptů z celého světa vychází už 5. 3. 2020.

Co způsobuje nadýmání a jak tomu předcházet?

Lidskému tělu chybí enzym potřebný pro zpracování oligosacharidů přítomných v luštěninách. Při procesu zpracování těchto sacharidů v tlustém střevě tak vznikají plyny způsobující nadýmaní. Vzhledem k rozpustnosti těchto oligosacharidů ve vodě je tak nejlepší prevencí proti nadýmání namáčení luštěnin do vody ještě před samotným vařením. Každá luštěnina má jiný obsah uvedených oligosacharidů, proto potřebuje jinou dobu namáčení (zatímco čočce stačí pár hodin, fazole a hrách zpravidla namáčíme přes noc). 

Cizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi

Tohle jídlo připomíná marocké tažíny: je jednoduché, ale díky kombinaci hřejivého koření neodolatelné a...

Snadná příprava a jedinečná chuť jídel s luštěninami 

Luštěniny jsou skutečně zázračnou surovinou, proto bychom je měli jíst několikrát týdně a dopřát jim tak čestné místo v našem jídelníčku. Bonusem je jejich snadná příprava a také pocit sytosti, který našemu tělu přinášejí. Zkuste z nich připravit lahodný oběd nebo večeři a prospějte tak svému zdraví. Vyzkoušejte naše tipy na úpravu čočky v tradičním pojetí nebo s vůní dálek a orientu. K tradičním českým pokrmům patří například hrachová kaše, kterou za pomoci kvalitního vývaru můžete snadno proměnit v dokonalou hrachovou polévku. Lahodnou polévku připravíte také z fazolí, které můžete mimo jiné využít ke svěžímu obědu v podobě asijského třífazolového salátu. Jak již bylo zmíněno výše, luštěniny neodmyslitelně patří do jídelníčku vegetariánů.

Máme pro vás tip na oblíbený vegetariánský pokrm, který si zaručeně oblíbí i zarytí příznivci masa a klasických burgerů. Vyzkoušejte náš recept na cizrnové burgery a připravte si nutričně vyvážený oběd plný zdraví prospěšných látek. Díky orientální chuti tahiny pasty a římského kmínu vás vůně a chuť této pochoutky přenese za hranice známých chutí a přinese příjemný zážitek, který jistě budete chtít brzy zopakovat. 

Související

3x luštěniny

3x luštěniny

Novoroční čočka by v lednu neměla být jedinou luštěninou ve vašem jídelníčku. Nabízíme vám tři recepty, od nichž můžete...

Jak správně vařit luštěniny

Prospívají zdraví, ale zároveň vás po nich může pořádně bolet břicho. Důležitá je proto správná příprava.
Kdy solit luštěniny

Kdy solit luštěniny

Vaříte rádi čočku nebo třeba cizrnu?

Zamilujte si luštěniny! 6 receptů pro všední den

Jsou zdravé, hřejivé a levné. Porce luštěnin k obědu vás zasytí stejně kvalitně jako maso a nabije energií tak, že...
Dál z červené čočky se špenátem a rajčaty

Dál z červené čočky se špenátem a rajčaty

1 lžíce rostlinného oleje 1 cibule, nakrájená nadrobno 1 velký stroužek...

Salát z čočky a velkých fazolí

Pokud čočce a fazolím přichystáte ‚superdresink‘ ve francouzském stylu, velmi získají na eleganci a stanou...

Hrachová polévka s krutony

Popis receptu: 
Polévka je grunt-asi 170kcal
Cizrna sušená nebo v plechovce?

Cizrna sušená nebo v plechovce?

Lámete si hlavu, zda je rozdíl mezi cizrnou sušenou nebo naloženou v plechovce? Pokud máte strach, že konzervovaná...

Jak na to: fazole

Fazole jsou cenným zdrojem rostlinných bílkovin, obsahují zdravé tuky, množství vlákniny, minerální látky a vitaminy...

Salát z bílých fazolí a rajčat

Jemná chuť křehkých fazolí se skvěle doplňuje se šťavnatými rajčaty, křupavou cuketou a cibulkou i s pikantní zálivkou.
Jak déle uchovat sójové výhonky

Jak déle uchovat sójové výhonky

Sójové a další výhonky vám vydrží až pět dní, když je dáte do misky se studenou vodou, zakryjete (přetáhnete fólií) a...

Dhál z červené čočky a fazolek mungo

Výraz dhál v indické kuchyni označuje luštěninu. Někdy toto jídlo připomíná polévku, jindy kaši, ale vždy obsahuje...

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je velice levným, a přesto hodnotným zdrojem bílkovin, železa,...

Kouzelné fazole: jaké známe druhy a proč si je dopřát

Ač by se to nezdálo, nenajdeme univerzálnější a výhodnější surovinu, než jsou právě fazole. Mají skvělé nutriční...

Je sója skutečným strašákem?

Ačkoli jsou sójové boby velice malé, ve společnosti způsobují veliké diskuse. Každá vědecká studie popírá tu předchozí...

Přidat komentář