Většinu luštěnin řadíme do čeledi bobovitých plodů a patří mezi ně zejména hrách, různé odrůdy fazolí, čočka, cizrna a sója. Luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin, proto jsou nedílnou součástí jídelníčku vegetariánů, jelikož plnohodnotně zastoupí bílkoviny obsažené v mase. Luštěniny by však měly mít své čestné místo ve vaší stravě i přesto, že nepatříte mezi vegetariány.
Jezte luštěniny a prospějte svému zdraví
Hlavním důvodem, proč jíst luštěniny, je právě vysoký obsah bílkovin. Nachází se v nich ale spoustu dalších tělu prospěšných látek, které podpoří správné fungování našeho organismu. Najdeme v nich zastoupení sacharidů, vitaminů, minerálních látek (vápník, hořčík, draslík, železo, selen, fosfor a zinek) a antioxidantů. Svými blahodárnými účinky podporují naše zdraví, přínosné jsou zejména pro diabetiky. Vzhledem k nízké hladině glykemického indexu pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi. Díky bohatým výživovým hodnotám přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a zároveň slouží jako skvělý pomocník při redukci váhy.
Co způsobuje nadýmání a jak tomu předcházet?
Lidskému tělu chybí enzym potřebný pro zpracování oligosacharidů přítomných v luštěninách. Při procesu zpracování těchto sacharidů v tlustém střevě tak vznikají plyny způsobující nadýmaní. Vzhledem k rozpustnosti těchto oligosacharidů ve vodě je tak nejlepší prevencí proti nadýmání namáčení luštěnin do vody ještě před samotným vařením. Každá luštěnina má jiný obsah uvedených oligosacharidů, proto potřebuje jinou dobu namáčení (zatímco čočce stačí pár hodin, fazole a hrách zpravidla namáčíme přes noc).
Snadná příprava a jedinečná chuť jídel s luštěninami
Luštěniny jsou skutečně zázračnou surovinou, proto bychom je měli jíst několikrát týdně a dopřát jim tak čestné místo v našem jídelníčku. Bonusem je jejich snadná příprava a také pocit sytosti, který našemu tělu přinášejí. Zkuste z nich připravit lahodný oběd nebo večeři a prospějte tak svému zdraví. Vyzkoušejte naše tipy na úpravu čočky v tradičním pojetí nebo s vůní dálek a orientu. K tradičním českým pokrmům patří například hrachová kaše, kterou za pomoci kvalitního vývaru můžete snadno proměnit v dokonalou hrachovou polévku. Lahodnou polévku připravíte také z fazolí, které můžete mimo jiné využít ke svěžímu obědu v podobě asijského třífazolového salátu. Jak již bylo zmíněno výše, luštěniny neodmyslitelně patří do jídelníčku vegetariánů.
Máme pro vás tip na oblíbený vegetariánský pokrm, který si zaručeně oblíbí i zarytí příznivci masa a klasických burgerů. Vyzkoušejte náš recept na cizrnové burgery a připravte si nutričně vyvážený oběd plný zdraví prospěšných látek. Díky orientální chuti tahiny pasty a římského kmínu vás vůně a chuť této pochoutky přenese za hranice známých chutí a přinese příjemný zážitek, který jistě budete chtít brzy zopakovat.
Přidat komentář