Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát z naklíčeného munga s okurkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 864 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 49 g
Tuky 66 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží a křupavý salát je skvělý jako samostatné lehké jídlo i příloha k masu. Nejsou-li u vás k dostání klíčky ani nenakličujete, můžete salát připravit i z uvařeného a vychladlého munga. Salát z naklíčeného munga s okurkou je křupavou vitamínovou bombou.

Související recepty

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
baby salátová okurka 200 g
mango 1 ks
běžné, nedozrálé, vypeckované, oloupané a na kostičky
čerstvá, červená
olivový olej panenský 3 PL
hořčičné semínko 1,5 ČL
limetová šťáva
z 1–2 limet nebo nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z 1 citronu, podle chuti
koriandr čerstvý 2 hrsti
nahrubo nasekaný
máta 2 hrsti
nahrubo nasekaná
kokos plátky 1 hrst
hobliny/plátky/chipsy

Postup

1

Mungo propláchněte, a chcete-li, krátce povařte či spařte ve vroucí osolené vodě, nechte okapat v cedníku. Pokud jste mungo vařili, nechte ho vychladnout. V míse ho pak promíchejte s okurkami nakrájenými na šikmá kolečka, mangem a natenko nakrájenou chilli papričkou (chcete-li pokrm méně ostrý, nejprve ji zbavte semínek).

2

Potom rozehřejte v pánvi olej, vsypte hořčičná semínka, a až začnou praskat, vmíchejte je do salátu. Dolaďte limetovou šťávou nebo citronovou šťávou a kůrou podle chuti, osolte a opepřete. Podávejte s nasekanými bylinkami a nasucho opraženým kokosem.

SEZNAMTE SE
Fazole mungo čili vigna zlatá (Vigna radiata) vypadají v suchém stavu jako skoro kulaté ani ne 1cm fazolky olivové barvy. Jsou oblíbené v čínské a indické kuchyni a v přilehlých oblastech. Z mungového škrobu se často vyrábějí ,skleněné‘ nudle. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...