Salát z naklíčeného munga s okurkou

Salát z naklíčeného munga s okurkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát z naklíčeného munga s okurkou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 864 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 49 g
Tuky 66 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží a křupavý salát je skvělý jako samostatné lehké jídlo i příloha k masu. Nejsou-li u vás k dostání klíčky ani nenakličujete, můžete salát připravit i z uvařeného a vychladlého munga.

Související recepty

Suroviny

výhonky mungo 400 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
baby salátová okurka 200 g
mango 1 ks
běžné, nedozrálé, vypeckované, oloupané a na kostičky
chilli paprička 2 ks
čerstvá, červená
olivový olej panenský 3 PL
hořčičné semínko 1.5 ČL
limetová šťáva
z 1–2 limet nebo nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z 1 citronu, podle chuti
koriandr 2 hrsti
nahrubo nasekaný
máta 2 hrsti
nahrubo nasekaná
kokos plátky 1 hrst
hobliny/plátky/chipsy

Postup

1

Mungo propláchněte, a chcete-li, krátce povařte či spařte ve vroucí osolené vodě, nechte okapat v cedníku. Pokud jste mungo vařili, nechte ho vychladnout. V míse ho pak promíchejte s okurkami nakrájenými na šikmá kolečka, mangem a natenko nakrájenou chilli papričkou (chcete-li pokrm méně ostrý, nejprve ji zbavte semínek).

2

Potom rozehřejte v pánvi olej, vsypte hořčičná semínka, a až začnou praskat, vmíchejte je do salátu. Dolaďte limetovou šťávou nebo citronovou šťávou a kůrou podle chuti, osolte a opepřete. Podávejte s nasekanými bylinkami a nasucho opraženým kokosem.

SEZNAMTE SE
Fazole mungo čili vigna zlatá (Vigna radiata) vypadají v suchém stavu jako skoro kulaté ani ne 1cm fazolky olivové barvy. Jsou oblíbené v čínské a indické kuchyni a v přilehlých oblastech. Z mungového škrobu se často vyrábějí ,skleněné‘ nudle. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit