V naší pravidelné rubrice Zeptejte se redakce se opět objevil dotaz, který se bude hodit všem začínajícím cukrářům. Jde o to, jak správně vyšlehat máslovou pěnu. S naší pomocí to nebude žádná věda.
...
Chřest je jedním z nejvíce ceněných kulinářských pokladů ve světových kuchyních. Exceluje v receptech od polévek přes hlavní jídla až po dezerty. Ať se připravuje ve francouzském, italském nebo asijském stylu, chřest vždy přináší chuťový...
Croissanty a další pečivo z plundrového těsta se u nás těší stále větší oblibě. Vznikají řemeslné pekárny, které nabízejí skvělé pečivo a dostáváme se do fáze, kdy to jako zákazníci dokážeme ocenit. Croissanty...
Sýrový bešamel nebo také omáčka Mornay se vám bude hodit při přípravě těstovin, noků nebo gratinované zeleniny. Jídlu totiž dodá spoustu chuti, šťavnatost a krémovost. Zároveň dovede všechny složky pěkně chuťově propojit.
...
Pažitku dobře známe jako bylinu s dlouhým stonkem, jejíž květ může být pro svou příjemnou fialovou barvu krásnou ozdobou zahrady. Nejen stonek, ale i květy pažitky jsou jedlé a můžete je použít třeba na ozdobu svěžích salátů. Pažitka patří...
Možná patříte mezi šťastlivce, kterým každé jaro ožije roh zahrady či záhonu velkými zelenými listy s kyselými řapíky. Bylo by škoda rebarboru (nebo také reveň) nezpracovat, když se na jaře má tak čile k světu! A navíc skvěle chutná na...
S příchodem teplých dnů se příroda probouzí k životu a s ní i touha po osvěžujících pochoutkách, jakou je kupříkladu zmrzlina. Její domácí verze je vynikajícím způsobem, jak využít sezonní ovoce a připravit si zdravou, chutnou a svěží...
Někdo je miluje, jiný by je nepozřel. Řeč je o plísňových sýrech. Právě plísně dodávají sýrům specifickou chuť, díky které se stávají delikatesou. Jaké druhy plísňových sýrů můžete ochutnat, jak přijdou ke své ušlechtilé plísní a s čím je...
Ať už roste na vaší zahradě nebo jste si právě přinesli svazek řapíků rebarbory z obchodu či trhu, začátek je stejný: Štavnaté kyselé stonky je potřeba omýt, očistit a nakrájet. Někoho před použitím rebarbory odrazuje loupání. Proč se...
Příprava pečené brokolice zabere minimum času a výsledek může vypadat jako z michelinské restaurace. Nevěříte? Je k tomu potřeba znát pár zásad, aby brokolice byla tak akorát na skus a na povrchu lehce křupavá.
...
Použití květů můžeme směle označit za jeden z nějžhavějších gastronomických trendů posledních let. Také toužíte po jídle zářícím barvami jako jarní louka? Pro jedlé květy nemusíte chodit daleko, podívejte se s námi na jedlé luční kvítí a...
Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami.
...
Japonský cheesecake vzal sociální sítě útokem už před nějakým časem a zdá se, že jeho vítězné tažení zdaleka není u konce. Není se čemu divit, k jeho přípravě potřebujete jen hrstku surovin, je efektní a především nesmírně lahodný. Jak ho...
Lehkost zelených listů činí ze salátu ideální pokrm v horkých letních dnech. Jste-li příznivci listové zeleniny, podívejte se s námi na přehled salátů, na kterých si můžete pochutnat. Těšit se můžete také na tipy a recepty se...
Řeřicha setá (Lepidium sativum) je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm. Součástí našeho jídelníčku se staly především její listy, které vyrůstají sotva pár dní po vysetí.
...
Věděli jste, že pistácie dokonale chutnají a jsou také zdrojem prospěšných tuků, antioxidantů a dalších blahodárných látek? Těch dobrot, do kterých je můžete použít! Pojďme společně rozloupnout jejich skořápku a připravit si z nich (nejen)...
Používání divokých bylin, plevelů a květů v kuchyni patří k trendu, kterým se řídí ti nejlepší šéfkuchaři i cukráři. Buďte jako a oni a vyrazte na louku pro jedlé květy, se kterými jídlo doslova rozkvete, i když je za okny pošmourno. Rychle...
Pampeliškový med je lahodný, léčivý a snadno ho můžete připravit doma. Tento článek vás provede procesem jeho výroby a ukáže, jak může pampeliška obohatit váš kulinářský život.
...
Rozporcujte spolu s námi pašíka na jednotlivé kusy vepřového masa a vyberte si jídla, ve kterých si je vychutnáte nejvíc. Jaké se dělí vepřové maso, který kousek na co použít?
...
Italský koláč s názvem ‚La torta della nonna‘, což v překladu znamená ‚babiččin koláč‘, je jeden z nejklasičtějších italských dezertů, který se často objevuje na menu tradičních toskánských tratorií. Propojení křehkého těsta,...
Italská klasika, tiramisu, ukradla srdce davům. V čem tkví její neodolatelné kouzlo? S jednoduchostí a elegancí kombinuje sladké piškoty, lehký krém z italského sýra mascarpone, opojnost likéru a hořkost kávy a kakaa. V galerii na vás...
Chcete se při svátečním obědě blýsknout před svými nejbližšími? Pokud nedáte dopustit na šťavnatou chuť masa, vyzkoušejte masovou roládu, kterou můžete naplnit nejrůznějšími dobrotami. Máte ji hotovou během chvilky a všem u rodinného stolu...
Chuťově vyváženou směsí, které vévodí porce čerstvých bylinek, nadíváme nejčastěji drůbeží maso nebo masové rolády. Nádivku si můžete snadno připravit i samostatně a výborná je za tepla i za studena.
...
Listy špenátu pořídíte v obchodech celoročně čerstvý i mražený. Sezóna čerstvých špenátových listů u nás vrcholí na přelomu jara a léta. Hledáte nové způsoby, jak připravit listový špenát nebo jak ho přidat do jídla? Zkuste ho v salátu nebo...