Italská klasika, tiramisu, ukradla srdce davům. V čem tkví její neodolatelné kouzlo? S jednoduchostí a elegancí kombinuje sladké piškoty, lehký krém z italského sýra mascarpone, opojnost likéru a hořkost kávy a kakaa. V galerii na vás čekají všechny verze tiramisu z mascarpone i s odkazy na recepty.
Příprava tiramisu není vůbec složitá, zásadní je ovšem poměr jednotlivých složek a vyvážení chutí. Výsledkem by měl být nepřeslazený dezert, který ve vás vždy vyvolá téměř neukojitelnou touhu po další lžičce. Od takto dokonalého dezertu vás dělí pouze 4 komponenty:
-
cukrářské piškoty neboli savioardi
-
krém ze žloutků a mascarpone
-
kávová lázeň s destilátem nebo bez něj
-
vrstva kakaa holandského typu
Nečekejte žádný zádrhel, vše je jednoduché, jen budete potřebovat špetku trpělivosti při šlehání.
Jak na domácí cukrářské piškoty
Pokud chcete skvělé tiramisu proměnit v nezapomenutelné, místo kupovaných cukrářských piškotů vsaďte na domácí. Jejich příprava je jednoduchá – to ovšem nikdo nemusí vědět a v očích hostů se stanete cukrářským mistrem.
- Mějte na paměti, že domácí piškoty bývají měkčí než kupované, proto je v kávě s alkoholem nenamáčejte, jak jste zvyklí u kupovaných, aby se zcela nerozmočily, ale vyskládejte je do formy a potřete je štětcem.
Pokud jste fanoušky experimentů, vyzkoušejte lahodné dýňové tiramisu podle našeho videoreceptu:
O svůj osvědčený recept na domácí piškoty se s námi podělila cukrářka Petra Stahlová.
Jak udělat cukrářské piškoty a jak dlouho se pečou?
- Připravte si pečičí papír – podle pravítka na něj narýsujte 2 páry rovnoběžek vzdálených od sebe cca 10–12 cm. Mezi páry rovnoběžek nechte rozestup. Papír obraťte nákresem dolů, aby se vám tuha či náplň fixy nevpila do těsta.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- V míse robotu vyšlehejte 240 g bílků se 240 g krupicového cukru do pevného sněhu. Poté velmi rychle vmíchejte 160 g žloutků a pak opatrně stěrkou zapracujte 240 g hladké mouky. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou o průměru 12 mm. Na obrácený papír mezi předkreslené rovnoběžky nanášejte těstem rovné čáry (od jedné rovnoběžky k druhé). Mezi nimi nechávejte mírné rozestupy, piškoty v troubě nabudou.
- Těsto poprašte moučkovým cukrem a pečte zhruba 8 minut. Nechte zcela vychladnout. Pokud vám zbude těsto, opakujte stejný postup.
Kávovou lázeň na tiramisu nešiďte
U kávové lázně na tiramisu platí stejná poučka jako u vína do omáčky: Použijte jen takovou kávu, kterou byste si sami s chutí dali. Měla by být silná, aromatická a hlavně by vám měla chutnat – ideální je třeba italské espresso.
Pokud chcete, smíchejte kávu rovnou s destilátem podle receptu nebo své chuti – mezi nejosvědčenější volby patří mandlové amaretto, kávová Kahlúa, delikátní koňak nebo aromatický třtinový rum.
Jak na nejlepší krém z mascarpone a žloutků bez rizika
Použití syrových vajec či žloutků vzbuzuje pochyby z možné kontaminaci salmonellou. Redakčním horkým favoritem je ovšem krém z receptu na Martinino opilé tiramisu s karamelizovanými ořechy, které používá jednoduchý trik.
Žloutky se nejdříve trpělivě šlehají s cukrem nad vodní parou do zhoustnutí, což je sice krok navíc, ale alespoň můžete obavy z použití syrových vajec odložit stranou. Ať poté se našlehané žloutky spojí se sýrem mascarpone, marsalou a ušlehanou smetanou. Výsledný krém je tak lehoučký, že se vám ani nebude chtít věřit, že je z tohoto světa.
Kakao holandského typu, čokoládu tmavou
Tiramisu nezapomeňte korunovat vrstvou hořkého kakaa nebo i hoblinami tmavé, vysokoprocentní čokolády. Mléčné čokoládě nebo čokoládě na vaření se raději vyhněte a na Granko nebo jiné slazené varianty raději rovnou zapomeňte.
Hořkost kakaa holandského typu či tmavé čokolády celý dezert dotáhne k dokonalosti, instantní nápoj s cukrem nebo přeslazená čokoláda by vaši cukrářskou kreaci jenom shodil.
- Poprašte tiramisu kakaovým práškem až těsně před podáváním, bude mít sametový povrch. Kakao na krému totiž časem vlhne.
Připravte to nejlepší tiramisu
Je jen na vás, zda budete tiramisu vrstvit do hranaté zapékací mísy, dortové formy nebo skleniček. Princip je vždy stejný. I když nutno dodat, že pokud zvolíte hranatou nádobu, usnadníte si práci. Pokud sáhnete po skleničkách, zvolíte pracnější způsob ale výsledek bude elegantnější.
- Na dno naskládejte vrstvu piškotů. Pokud jsou kupované, před skládáním je rychle namočte do kávové lázně. Pokud jsou domácí, pouze je pečlivě potřete štětcem.
- Na piškoty naneste vrstvu krému.
- Některé recepty velí i v této fázi posypat krém kakaem. Pokud máte rádi méně sladké dezerty, určitě tento krok nevynechávejte.
- Opakujte vrstvení, dokud nenanesete poslední vrstvu krému. Tiramisu pak zabalte do potravinářské fólie a uložte na několik hodin do lednice, aby se chutě krásně prolnuly.
- A před podáváním? Ano, uhodli jste – finální vrstva kakaa a/nebo hoblin tmavé čokolády.
Zdroj: časopis Apetit