Listy špenátu pořídíte v obchodech celoročně čerstvý i mražený. Sezóna čerstvých špenátových listů u nás vrcholí na přelomu jara a léta. Hledáte nové způsoby, jak připravit listový špenát nebo jak ho přidat do jídla? Zkuste ho v salátu nebo smoothie, tepelně upravený v těstovinách, bramborách, polévkách nebo slaných palačinkách a koláčích.
Což takhle dát si špenát? Také vám v hlavě zní průvodní píseň k legendárnímu českému filmu? Nebo spíš vzpomínáte na osvaleného Pepka námořníka, který do sebe před akcí klopil obsah špenátové plechovky? Přestože již víme, že informace o extra vysokém obsahu železa byly mylné, dokonalou chuť a variabilitu špenátu to rozhodně nesnižuje.
Kam s čerstvým špenátem?
Listový špenát patří k všestranným surovinám, které můžete i za syrova přidat téměř kamkoli. Pro čerstvou konzumaci volíme chuťově jemnější baby špenát, velké listy jsou lehce nahořklé.
- Listy špenátu se skvěle hodí třeba do ranního smoothie s ananasem a výbornou kombinaci tvoří také ve smoothie s banánem.
- Umyté listy stačí pokrájet a přidat do oblíbeného zeleninového nebo těstovinového salátu.
- Čerstvé listy špenátu můžete přidat do polévky až těsně před podáváním.
Nejoblíbenější recepty s listovým špenátem
Svou výraznou zelenou barvou rozzáří špenát každé jídlo na talíři. Často se přidává k časově úsporným těstovinám, kterým kromě krásné barvy dodá také cenné vitaminy A, B, C, E a K.
Jak špenát tepelně upravit, aby si zanechal svou krásnou zelenou barvu? Po krátkém blanšírování nezapomeňte listy špenátu prudce zchladit v ledové vodě. K těstovinám špenát přidejte na poslední chvíli, aby nestihl ztmavnout a ztratit křehkost.
- Pokud patříte mezi špenátové fajnšmekry? Zkuste například špenátová polévka, špenátové balíčky nebo slaný špenátový koláč na způsob řecké spanakopity.
- Čerstvé špenátové listy můžete přidat do jakékoli polévky – vývaru, minestrone či luštěninové.
- Dopřejte si lahodný oběd či večeři v podobě quiche s klobásou a špenátem, zapečených brambor s bešamelem nebo smetanových gnocchi se špenátem.
- Pokud milujete špenát jako přílohu, pak listy také
Co s přebytky ze špenátové sezóny?
Pokud vám doma přebývají špenátové listy a vy už nevíte, kam s nimi, můžete je jednoduše zamrazit a využít na přípravu špenátových pokrmů v budoucnu. Pro dlouhodobou trvanlivost listového špenátu se doporučuje před zmražením listy špenátu chvilku blanšírovat a následně šokem ochladit.
Další možností, jak uchovat špenátové přebytky je zavaření. Klasický dušený špenát připravený z čerstvých listů vložte do vyvařených uzavíratelných sklenic, řádně upěchujte a zavařte dle návodu.