Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na pampeliškový med: Za studena květy nelouhujte, existuje lepší řešení

Pampeliškový med
ZDROJ: Imageprofessionals
sdílet:

Pampeliškový med je lahodný, léčivý a snadno ho můžete připravit doma. Tento článek vás provede procesem jeho výroby a ukáže, jak může pampeliška obohatit váš kulinářský život.

Nepřehlédnutelné pampelišky

Žluté terčíky upozorňují v trávě na bylinku, která je nejen jedlá, ale i léčivá. Květy mají rozmanité využití. Přestože je smetanka lékařská, lidově pampeliška bez obav jedlá, má jednu nevýhodu: patří k rostliným, které mohou dráždit sběrače s pylovou alergií. Pokud alergií netrpíte, vzhůru na ně!

  • Na med z pampelišek, který je technicky cukrovým sirupem, má každý svůj sovědčený recept. Někdo nechává pampeliškové květy nejprve louhovat za studena, poté tekutinu svaří s cukrem a citronem.
  • Jiné recepty, jako je i te náš, doporučuje květy vařit v horké vodě a po scezení tekutinu svaří s cukrem a citronovou šťávou.

Proces výroby pampeliškového medu je jednoduchý a nevyžaduje žádné speciální nástroje nebo dovednosti. Začíná sběrem květů pampelišky. Důležité je sbírat květy pampelišky daleko od silnic a průmyslových oblastí, aby nebyly znečištěné. 

  1. Pampeliškové listy oberte od hmyzu a nečistot, ale neomývejte je, abyste nepřišli o pyl.
  2. Probrané pampeliškové květy vložte do čtyřlitrového hrnce a přelijte dvěma litry vody. Čtvrt hodiny povařte. Do druhého dne nechte květy louhovat, pak je vymačkejte přes plátno.
  3. Přidejte citrony (nakrájené na kolečka a zbavené pecek) a cukr. Vařte hodinu až devadesát minut; občas promíchejte zcela čistou, nejlépe novou vařečkou. Horké plňte do sklenic, zavíčkujte je a obraťte.

Pampeliškový med můžete použít jako sladidlo, namazat s ním pečivo nebo jako základ pro výrobu domácího medového vína. Pampeliškový med není jen chutný, je také zdravý. Je bohatý na vitamíny a obsahuje také mnoho důležitých minerálů, jako je draslík, vápník a železo.

Pampeliška v kuchyni: Šťáva, víno i pivo

Pampelišku můžete využít i jinak než jen k přípravě medu. Jíst můžete celou rostlinu.

  • Kořeny se suší a používají do léčivých čajů a tinktur, na talíři jsou však mnohem zajímavější lístky a květy.
  • Lístky svou nahořklou chutí připomínají čekanku.
  • Ještě než pampelišky rozkvetou, můžete nasbírat drobná poupata pampelišek. Nakládají se do octa a soli jako kapary.
  • Z pampeliškových květů lze připravit také pampeliškové víno, které vzniká procesem kvašení. Má krásně zlatavou barvu a užívá se při žaludečních obtížích. Z květů můžete vyzkoušet fermentovanou limonádu, ze šťávy z kořenů se připravuje pivo.

Tvarem lístků připomínají pampelišky rukolu, botanicky jsou spřízněné spíše s hlávkovým salátem. Jemné, mladé listy jej mohou nahradit. Listy starších pampelišek začnou být více hořké. Listy pampelišek tepelně neupravujte, nejlépe vyniknou čerstvé

  • Hodí se do sendvičů a na obložené chleby, nasekané do polévek i rizota. .

Pampeliškové listy osvěží například provensálskou směs baby salátů mesclun. Za jeho objev prý vděčíme františkánským mnichům, kteří pěstovali jídlo pro chudé vesničany. Do salátu můžete přidat jakékoliv zelené listy, které máte rádi, ať z louky či ze zahrádky. Směs lístků se dochucuje klasickou zálivkou vinaigrette z oleje a octa. 

  • Listy pampelišek obsahují vitaminy  A, B, C a D, ale také vápník, draslík, křemík a železo.
  • Očištěné kořeny můžete nakrájet na chleba s krémovým sýrem, chutnají trochu jako ředkvičky.

Zdroj: časopis Apetit, Jana Vlková

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč