Italský koláč s názvem ‚La torta della nonna‘, což v překladu znamená ‚babiččin koláč‘, je jeden z nejklasičtějších italských dezertů, který se často objevuje na menu tradičních toskánských tratorií. Propojení křehkého těsta, pudinkového krému a piniových oříšků představuje souhru, které málokdo odolá. Vypadá i chutná luxusně a přesto jeho přípravu zvládnou i začátečníci.
‚La torta della nonna‘ se skládá z dvou jednoduchých základů – tím prvním je křehké máslové těsto a druhým pudinkový krém. To vše je na vrchu bohatě ozdobené piniovými oříšky a moučkovým cukrem. Právě spojení těchto dvou struktur – zvenku křupavá a uvnitř krémová, dělá koláč neodolatelným.
Mohlo by se zdát, že pro tak ikonický koláč existuje pouze jeden jediný a zaručeně pravý recept, ovšem není tomu tak. Ten původní si údajně jeho autor, toskánský cukrář, bedlivě střežil a tak vzniklo několik variant, jak ‚La torta della nonna‘ připravit.
- Ta první, nejklasičtější, se skládá ze dvou vrstev křehkého těsta, které mezi sebou ukrývají pudinkový krém. To vše je navrchu bohatě posypané pinovými oříšky.
- Druhá varianta, tzv. otevřená, obsahuje pouze těstový základ, následně pudink a poté hned piniové oříšky (bez druhé vrstvy těsta).
- Třetí připomíná klasický zdobený koláč, přičemž vrchní část křehkého těsta tvoří propletené proužky, podobně jako třeba u známého mřížkového koláče.
Babiččin koláč i pro začátečníky
Za úspěchem tohoto fenomenálního dezertu jistě stojí také jeho poměrně snadná příprava. Křehké máslové těsto není nijak složité a vytvořit kompaktní hmotu z mouky, másla, cukru, citronové kůry a prášku do pečiva snadno zvládnou i naprostí začátečníci.
- Pokud jste někdy vařili klasický pudink, hračkou pro vás bude i samotná příprava krému.
- Pak už jen stačí vše zkompletovat, posypat piniemi a dát péct.
- Koláč nechte po upečení ve formě vychladnout a teprve pak ho z vyndejte a naporcujte.
- Před servírováním ho bohatě posypte moučkovým cukrem.
Další varianty koláče
Jednou z dalších obměn tohoto dezertu je ‚Torta del nonno‘, tedy ‚dědečkův dort‘. Rozdíl je v tom, že do těsta i krému se přidává kakao a místo piniových oříšků je posypaný plátky mandlí. Je tedy jasné, že při přípravě tradičního moučníku se Italové nedrží při zemi a nebojí se experimentovat.
- Důkazem toho je pomerančový koláč, kdy se nastrouhaná kůra z citrusu přidává do těsta a společně se šťávou i do krému.
- Na podobné bázi můžete připravit i pistáciový koláč, kávový nebo karamelový s jablky.
Jak a kde ‚La torta della nonna‘ vznikl?
Jak už to u mnohých známých receptů bývá, dopátrat se jeho skutečného původu bývá složité a ani tento koláč není výjimkou. Avšak většina se přiklání k tvrzení, že koláč vzešel z dílny florentského šéfkuchaře jménem Guido Samorini.
Jeho zákazníky prý už nudila malá nabídka dezertů v jeho restauraci a tak ho pobídli, aby vytvořil něco nového. Měl jim na příští týden nachystat překvapení, které jim udělá radost z hlediska chuti i neotřelosti. A pokud tomu tak skutečně bylo, svůj úkol jistě splnil na jedničku,
Zdroje článku: Lucake.it, Cookist.it, blog.giallozafferano.it