Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit dokonalou masovou roládu? Pokud si netroufáte na provázek, zkuste jednodušší variantu

Vepřová roláda s prosciuttem, pestem a krémovou polentou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chcete se při svátečním obědě blýsknout před svými nejbližšími? Pokud nedáte dopustit na šťavnatou chuť masa, vyzkoušejte masovou roládu, kterou můžete naplnit nejrůznějšími dobrotami. Máte ji hotovou během chvilky a všem u rodinného stolu ukážete, kdo je doma opravdovým kulinářským mistrem.

S trochou tréninku masovou roládu zvládne každý. Pojďme se společně podívat, jak takovou roládu připravit a na co si dát během přípravy pozor.

Z čeho masovou roládu připravit?

Jemnou a vláčnou masovou roládu se zlatavou kůrčičkou vyrobíte z nejrůznějších druhů masa. Běžně se rolády připravují z kuřecího, vepřového a hovězího.

Kuřecí i krůtí maso natáhne chuť nádivky a při správné přípravě zůstane šťavnaté. Použít můžete prsa nebo stehenní řízky. Chutnou roládu připravíte také z vepřové kýty nebo méně tučného vepřového boku. Hovězí maso vyžaduje náročnější přípravu, ale výsledný chuťový zážitek za to určitě stojí. Roláda z hovězího (zadní, svíčková) je ideální v kombinaci s červeným vínem.

  • Rolády můžete plnit houbami, brokolicí, mozzarellou, fetou nebo jiným sýrem. Pokud vám učarovala italská kuchyně, zkuste třeba náplň ze sušených rajčat
  • Do náplně můžete dát i ovoce. Zkuste ji ozvláštnit kousky jablek, hrušek, švestkami nebo brusinkami. Příznivci sladko-kyselých chutí nedají na tyhle kombinace dopustit.
  • Do hovězí rolády můžete použít vařená vejce, párečky, okurky, stejně jako byste plnili španělské ptáčky.

Delikátní roládu připravíte z králičího masa. Jemná a dokonale šťavnatá roláda se hodí jako nedělní oběd. Zkuste roládu na talíři doplnit třeba originálním krupetem nebo bramborovou kaší s parmazánem a rukolou.

  • Roládu můžete naplnit játrovou nádivkou nebo masovou fáší. 

Na co si dát pozor?

1. Vyberte správný nůž

Aby se vám maso krájelo na pláty pohodlněji, sáhněte po delším noži s dobře nabroušeným ostřím. Nevhodné jsou krátké nožíky nebo nože s pilkovým ostřím. Menší kousky kuřecího můžete zpracovat i ostrým sekáčkem.

Podívejte se, jak připravuje roládu Pavel Berky

Skryt pre seznam

2. Provázek nebo alobal?

K zajištění rolády vám nejlépe poslouží obyčejný potravinový provázek, kterým maso obtočíte jak napříč, tak podélně, aby v troubě dobře držel. Pokud ale zkoušíte roládu poprvé nebo vás tlačí čas, vsaďte na alobal.

Alobal dejte pod maso a roládu s ním zaviňte a vložte maso do trouby. Asi 20 minut před dopečením roládu z alobalu vyjměte, aby získala zlatavou barvu a křupavou krustičku.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petr.suth

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...