Co je brownies
Brownies nebo také Boston brownies je čokoládový moučník pocházející ze Spojených států. Moučník je typický tím, že je velmi hutný, na povrchu má křupavou lesklou krustu a uvnitř je vláčný, někdy až tekutý. První brownies vznikl už v roce 1893. Vymyslel ho cukrář z Chicaga, aby uspokojil přání manželky majitele luxusního amerického hotelu, která si přála zákusek podobající se dortu, ale menší a skladný do krabičky. Tehdejší brownies nemělo s čokoládou nic společného. Do těsta se místo čokolády přidávala melasa, meruňková glazura a ořechy. Brownies, jak ho známe dnes, spatřilo světlo světa až v minulém století.
Jak na dokonalé brownies
Ingredience
Brownies zvládne upéct skutečně každý. Na přípravu budete navíc potřebovat jen pět surovin:
- Mouka – používejte kvalitní hladkou mouku, nejlépe pšeničnou. Vyhněte se bezlepkovým moukám. Díky lepku těsto vyběhne a vám na pekáči nezbude jen placka. Pokud máte obavy, můžete přidat špetku prášku do pečiva. Obecně platí, že čím méně mouky přidáte, tím bude těsto vláčnější. Záleží tedy jen na vás.
- Máslo – používejte opravdu máslo, ne rostlinné náhražky. Máslo dodá moučníku chuť i správnou konzistenci. Pokud chcete opravdu hodně hutné těsto, můžete místo másla použít olej nebo směs másla a oleje.
- Vejce – množství vajec opět záleží na tom, jakou konzistenci chcete získat. Čím více vajec použijete, tím bude těsto vláčnější a tekutější.
- Cukr – bez cukru se v tomto dezertu neobejdete. Zajišťuje vláčnost a vyvažuje hořkost čokolády. Můžete použít buď klasický bílý cukr nebo třtinový.
- Čokoláda – nejdůležitější ingredience. Nenahrazujte ji kakaem, ale použijte skutečně kvalitní, hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa.
Postup
Všechny ingredience smíchejte dohromady. Ano, takhle jednoduché to je. Pokud navíc budete dodržovat pár následujících kroků, bude vaše brownies skutečně famózní:
- čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu s máslem
- vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny
- do pěny přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a postupně přisypávejte prosátou mouku
- vše vymíchejte do hladké směsi
Pečení
Brownies vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Důležité je ho nepřepéct, jinak budete mít místo vláčného moučníku suchou buchtu. Každá trouba peče jinak, proto se neřiďte přesně na minutu časem uvedeným v receptu, ale sami si moučník každou chvíli kontrolujte pomocí špejle. Jakmile na špejli zůstává už jen trocha vláčných drobečků, je čas brownies vyndat. Obvyklá doba pečení bývá kolem 25-30 minut. Než budete brownies konzumovat, nechte ho vychladnout. Poté moučník nakrájejte na malé kostičky. Na ještě teplé brownies můžete dát kopeček vanilkové zmrzliny nebo ho přelít malinovým rozvarem. Povýšíte tak dezert na ještě vyšší úroveň.
Skladování
S největší pravděpodobní se po brownies jen zapráší. Pokud by vám ale přece jen pár kousků zbylo, můžete je skladovat v lednici týden i dva. Záleží ale také na tom, jak moc jste brownies propekli a jak čerstvé suroviny jste použili. Brownies můžete také zamrazit.
Variace brownies
Jako je to s každým receptem, i na brownies existuje několik variací. Do základního receptu tak můžete přidat sušené ovoce nebo třeba oříšky. Pokud jste zastánci raw dezetů, najdete u nás recept i na raw brownies. V dnešní moderní době už existují také bezlepkové verze tohoto hříšně dobrého dezertu. Vyzkoušejte například brownies z červené řepy. Oblíbené je také bezlepkové brownies z červených fazolí. Zní to zvláštně, ale výsledná chuť vás mile překvapí. Potěšíme i milovníky bílé čokolády. Ti si mohou upéct tzv. blondies, tedy brownies z bílé čokolády.
Přidat komentář