Čokoládový koláč s malinovou omáčkou

Čokoládový koláč s malinovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6914 kcal
Bílkoviny 97 g
Cukr 909 g
Tuky 294 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Koláč vašich čokoládových snů!

Suroviny

máslo 250 g
káva 1 PL
rozpustná
tuk
na vymazání formy
krupicový cukr 440 g
čokoláda na vaření 200 g
rozlámaná na kousky
mouka pšeničná hladká 380 g
prosátá se sáčkem prášku do pečiva
kakao 20 g
ne instantní +2 lžíce na poprášení
vejce 2 ks
vanilkový cukr 1 bal
maliny 150 g
čerstvé nebo mražené

1Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Kulatou formu o průměru 20 cm vymastěte a dno i kraje vyložte pečicím papírem.

2Ve středně velkém kastrole rozpusťte máslo a v hrnku kávu. Tu pak vlijte k máslu a přidejte cukr i čokoládu. Na velmi mírném plameni směs míchejte (nesmí se vařit), dokud nebude krásně hladká. Vlijte do mísy a nechte trochu vychladnout. Do jiné mísy mezitím prosijte mouku s kakaem.

3Vraťte se k čokoládové směsi a začněte ji prošlehávat. Nejlíp to jde pomocí tyčového ponorného mixéru; pokud ho nemáte, vlijte hmotu do robotu. Po částech do ní zapracovávejte mouku s kakaem, vanilinový cukr a obě vejce.

4Těsto vlijte do formy a pečte asi hodinu a tři čtvrtě. Než koláč vyklopíte na mřížku, nechte ho čtvrt hodiny chladnout a pak postupujte opatrně. Až na mřížce vychladne úplně, poprašte dezert kakaem.

5Maliny na omáčku rozmačkejte vidličkou. Pokud vám vadí semínka, protlačte směs přes cedník nebo síto; jinak můžete ovoce prostě jen rozmixovat. Nalijte do šálku nebo misky a podávejte spolu s koláčem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

ahoj, mám pocit, že zrovna u tohoto koláče byla nějaká změna v receptu, nevíte náhodou někdo jaká?

Ahoj Kato, myslim, ze slo o dobu peceni... nekdo si stezoval, ze se kolac nepovedl, a tak redakce upozornovala na moznou kratsi/delsi dobu peceni... ale vic si nepamatuju;o)

Tak jsem koláč včera pekla...no...ubrala jsem půl cukru, protoze mi příjde, že většina receptů v apetitu obsahuje neuveritelne mnozstvi cukru, za druhe jsem instantni kavu pridala do smesy s čokoládou, nikoliv rozpustěnou kávu ve vode, nechtela jsem aby byl koláč tvrdy-díky vode můte být, ale nedošlo mi že tu tekutinu musím nekde dohnat, tak jsem tam dala dalsí půlku másla a trochu kefíru, rozředila jsem to na lite těsto...no po upečení cca 1 hodina jsem ho vyklopila, dort bohužel puknul a rozpadl se...a po rozříznutí jsem zjistila ze je vnitřek syrový, tak jsem vydlabala a dopekla:o)) dnes na nej dam krem z arašídového másla, ozdobím marcipánem...a napíšu jak chutnal...

Tak jsem tam dala hrnek kafe o obsahu 250ml a pekla jsem to 1 h 10 min. a bylo to ažaž, hodina by stačila. Koláč nebyl špatný, ale upřímně řečeno, mám ve svém archivu lepší recepty, třeba jeden starý z Marianne na čokoládový dort je o hodně lepší.

Ahoj všem kuchařkám a kuchařům, tento recept jsme dělaly se sestrou přesně podle návodu, ale nepovedl se ani napodruhé. Nevím, jak je to možné, ale v receptu musí být chyba. Po upečení vznikla na povrchu tvrdá, uvnitř nedopečená placka!

Já teda nevím, jak komu, ale nám to chutná šíleně. Kombinace silné chuti čokolády a malinové omáčky (ještě navíc flambované), je prostě úžasná.

Tento recept jsem nedávno zkoušela a přišlo mi, že těsto bylo až příliš hutné, po uplynutí 1 a 3/4 byl vnitřek nedopečený. Navíc velmi sladký koláč....

Musím přiznat, že z tohoto koláče jsem nebyla dvakrát nadšená. Po upečení byl koláč vevnitř syrový a po celém jeho povrchu byla něco jako karamelová vrstva (asi 2 cm silná), úplně tvrdá. Když jsme ho no konečně nakrájeli a ochutnali, byl nechutně sladký a velmi hutný. Myslím že malinová omáčka by s tím nic moc nenadělala. musím souhlasit s dalším příspěvkem a podotknout že na čokoládové dorty a koláče existuje spousta daleko lepších receptů

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit