Oslaďte život svým blízkým vylepšenou čokoládovou tabulkou

sdílet:

Ať už k Mikuláši, Vánocům, narozeninám, nebo jen tak, tabulkou čokolády uděláte radost všem milovníkům sladkého. Vybrat z široké nabídky značek, příchutí i tvarů je mnohdy těžké. Pokud chcete obdarovanému dopřát chuťový požitek něčím, co si nemůže koupit, vylepšete čokoládu přesně tím, co má rád. Radost i výsledná chuť bude o to větší. 

Výroba čokolády

Při výrobě vylepšené čokolády můžete koupit oblíbenou hořkou či mléčnou čokoládu z obchodu, a poté ji ve vodní lázni rozpustit. Lepším způsobem je však výroba vlastní, domácí čokolády.

Potřebujete pouze 3 suroviny: kakaové máslo, kakao a něco na doslazení (agávový, datlový či fíkový sirup, med, třtinový či kokosový cukr, xylitol nebo stévii).

  • Postup je velice snadný, ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo, které by se nemělo začít vařit. Přidejte do něj kakao a důkladně promíchejte metličkou.
  • Oslazenou čokoládovou hmotu můžete vložit do mixéru a minutu ji nechat pracovat za vás, získáte tak krémovou texturu. Nádobu dejte zpět do vodní lázně, kde se opět rozpustí.
  • Takto jste si připravili hořkou čokoládu, přidáním sušeného mléka vznikne čokoláda mléčná. Hmotu přelijte do tvořítek na led, na mýdlo či přímo na čokoládu, pokud doma nic z toho nemáte, postačí vám mělká krabička velikosti čokolády, dostatečně hluboké víčko či se pusťte do výroby čokoládových koleček/kapiček.
  • Vaší domácí čokoládu poté umístěte do mrazáku, kde ji nechejte 15-20 minut ztuhnout. Ke skladování je mrazák velice vhodný, domácí čokoláda má nižší bod tání oproti těm z obchodu.
  • Abychom tání zabránili, je třeba přidat ztužený tuk, ten však ničí samotnou kvalitu výrobku, proto obdarovaného informujte, ať si dárek před otevřením umístí alespoň do lednice.

Mléčná čokoláda s pomerančem

Více

Čokoládu vylepšete tím, co máte/mají rádi

Až budete mít čokoládu uvařenou, do tekuté směsi přidejte ingredience, kterými její chuť ještě trochu povznesete. Sáhnout můžete po řadě osvědčených kombinací. Velice oblíbené jsou všechny druhy ořechů, chilli, karamel či rovnou ten slaný. K dochucení skvěle poslouží také pomeranč, maliny, jahody, ostružiny či citrusy, sáhněte nejlépe po lyofilizovaných nebo sušených kouscích.

Bát se nemusíte ani bylinek, svěžest dodá Brity oblíbená kombinace s mátou, dodat můžete i meduňku či bazalku. K čokoládě se také hodí zázvor, čerstvý či kandovaný, sušené ovoce, jakými jsou švestky, meruňky, kokos, rozinky případně kandované ovoce. Zajímavé je spojení čokoládových bobů s těmi kávovými, případně s okvětními lístky jedlých květin, které vypadají neodolatelně.

Vůni můžete dodat vanilkou, skořicí, kardamomem, ale také něčím ostřejším. Nebojte se přidat rum, koňak, whiskey či portské víno. Chcete-li vyzkoušet něco úplně nového, sáhněte po neobvyklé slané kombinaci, například bazalku se sušenými rajčaty a trochou olivového oleje, karamelu s mořskou solí, s růžovým pepřem, s tymiánem či mákem. Fantazie je pro hledání té nejlepší domácí čokolády nutností, nebojte se tedy experimentovat.

(Roz)poznejte kvalitní čokoládu

Více

Ať už se rozhodnete jakkoli, vaši blízcí jistě ocení invenci a lásku, se kterou jste tento pokrm bohů, jak se čokoládě přezdívalo, připravili. Balení v celofánu či ručně vyrobených obalech dodá ten správný domácí charakter.

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Čokoládové pralinky s portským želé

Čokoláda k zimě neodmyslitelně patří, a to v jakékoliv formě. Recept na čokoládové pralinky je snadný a radost může přinést nejen vám, ale následně i vašim blízkým. Totéž platí i pro portské víno Sandeman Ruby Porto (doporučená maloobchodní...

Související recepty

Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit