Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládové brownies

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
339 (hlasů)
Počet porcí: 8-10
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Americká

Ingredience

    • 350 g čokolády, nejlépe s obsahem 50–60 % kakaa, nalámané na kostičky
    • 250 g másla nakrájeného na kousky
    • 3 velká nebo 4 malá vejce
    • 250 g krupicového cukru (nejlépe hnědého)
    • 85 g hladké mouky
    • 1 lžičku prášku do pečiva

Příprava jídla

1. troubu předehřejte na 160 °C (elektrickou) nebo 140 °C (horkovzdušnou). Hranatou formu nebo pekáček vymastěte a teprve pak vyložte pečicím papírem.

2. čokoládu rozpusťte spolu s máslem. Vejce šlehejte tak dlouho, až zesvětlají, pak zašlehejte cukr, až je směs hustá a lesklá. Opatrně vmíchejte do rozpuštěné čokolády, navrch prosijte mouku s práškem do pečiva a vše vymíchejte do hladka. Vlijte do formy a pečte 30-35 minut tak dlouho, až je povrch pevný na dotek, mírně lesklý, ale suchý. Zkoušíte-li propečenost pomocí špejle, měly by na ní ulpět vlhké drobečky, neboť brownies musí ze své podstaty zůstat hutné a vlahé.

3. během vychládání těsto ještě trochu dojde. Upečené brownies nechte nejprve vychladnout ve formě postavené na kuchyňskou mřížku alespoň hodinu, pak je rozkrájejte na cca 16 úhledných čtverečků. Také po rozkrájení je nechte ještě chladnout na mřížce.

Další recept na čokoládové brownies naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládový dort

Křehký koláč s náplní

Prstíky s čokoládou

Bábovičky se srdcem

Komentáře

Obrazek uzivatele
je to vynikající a rychlé a výborné
Obrazek uzivatele
vyborne i jeste pred upecenim! Zatim nejlepsi recept, hlavne neprepecte!
Obrazek uzivatele
Veru a práve to sa mi stalo v nedeľu. Brownies som pripravovala na oslavu mojich narodenín a veľmi mi ležalo na srdci, aby neboli nedopečené. A tak som piekla a piekla :-) Výsledok suchý a tvrdší :-( Tvrdšie brownies som napokon skombinovala s broskyňami marinovanými v pomarančovej šťave a zmrzlinou - uff reputácia sa akotak zachránila :-))). Ale nabudúce dám pozor!
Obrazek uzivatele
Jako v popisu, vláčné, sladké a čokoládové. Za JEDNA !
Obrazek uzivatele
vláčné, křehké - možná až moc sladké. icméně výborná pochoutka
Obrazek uzivatele
Ja si brownies oblibila na pracovnich cestach a dlouho mi trvalo, nez jsem nasla recept, ktery by odpovidal tomu, co jsem byla zvykla jist... Az ten v Apetitu, jen ja jeste pridavam nasekane vlasske orechy na hrubo (vetsi hrst), ty orechy mi tam chybely, jsou v tom naprosta bomba a to nejen kaloricka :-) urcite vyzkousejte!
Obrazek uzivatele
Mě se zase stalo, že jsem to nedopekla, 35 minut nestacilo a moučník je dost tekutý, i když krusta je pevná. Ale na chuti to nic nemění, příště si to jen víc pohlídám
Obrazek uzivatele
Už dva týždne som sa chystala upiecť tento koláč a dnes konečne som si našla čas...Čakala som asi priveľa od toho, pretože bol príliš sladký(menej cukru radšej) a veľmi lepivé cesto....Po upečení bol vrch chrumkavý, taký ako mal byť, ale cesto pod ním bolo tuhé a tažké....škoda
Obrazek uzivatele
jenže těsto pod krustou má být tuhé a těžké...jsou to brownies, ne perník či piškot
Obrazek uzivatele
Brownies podle tohoto receptu jsou výborné. Měkkounké a hutné zároveň a chutnají přesně jako ty, do kterých jsem se v Anglii zamilovala. Přeslazené mi určitě nepřijdou, když se použije kvalitní hořká čokoláda je hodně cukru potřeba, aby se chutě vyrovnaly.
Obrazek uzivatele
Doporučuju do těsta přidat i na hrubo nasekané mandle a podávat s vanilkovou zmrzlinou! Je to výtečné
Obrazek uzivatele
výborný recept, jen pokud chcete levnější variantu s klasickou čokoládou na vaření (orion, 35procent), ubrala bych rozhodně cukr. 250g je opravdu mnoho, skoro bych řekla že je to pak nepoživatelné. nevím ale, jestli méně cukru nezmění konzistenci, kterou potřebujeme... :-( na poprvé se mi nepovedly kvůli moc vysoké formě:-( musí se to dělat opravdu tenké, aby to bylo správně dodělané. nicméně se těším na další pokus:-)))
Obrazek uzivatele
Tak jsem odebrala 50 g cukru a myslim si, ze je to skvele. Na me je to tedy az moc sladke, ale pro cokoladove jazycky to musi byt urcite raj. Vrele doporucuji!
Obrazek uzivatele
Jednoduché, rychlé, fantastické! Moje rodina si k nim vyžádala ještě šlehačku a zaprášilo se po nich asi do 10 minut. Doporučuji! :))
Obrazek uzivatele
Výborný recept, akurát toho cukru o polovicu menej.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali by se dala dat mandlova mouka misto hladke a jestli ano tak na kolik gramu muzu ubrat cukru? Aby tam bylo min cukru ale aby zustala stejna konzistence testa... dekuji předem
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Gabrielo, nahradit v brownies pšeničnou mouku mandlovou (případně oříškovou, která na rozdíl od víceméně neutrální mandlové jim dodá další chuťový rozměr) určitě můžete. S ubíráním cukru bychom byli opatrnější, protože v kombinaci s našlehanými žloutky a bílky je cukr tím, co drží těsto pohromadě a nadlehčuje ho. V komentářích výše někdo píše, že ubral 50 g cukru a že recept fungoval. O více než o oněch 50 g bychom ale množství cukru už nesnižovali – porovnáním různých receptů jsme si ověřili, že poměry, které v receptu máme, odpovídají. Brownies ze své podstaty je poměrně sladké, hutné a lepivé.
Pokud chcete méně sladký dezert založený téměř výhradně na hořké čokoládě, můžete zkusit francouzský fondant au chocolat – často se dělá jsko čokoládové bábovičky a peče se tak, aby byl střed ještě tekutý. Můžete ho ale udělat i do nízké kulaté formy. Rozpis podle cukráře Davida Lebovize počítá s formou o průměru 23 cm, doporučuje skleněnou.
Suroviny:
340 g hořké čokolády, nasekané
140 g másla, na kostky
130 g krupicového cukru
5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
lžička vanilkového extraktu
4 lžíce mandlové mouky
(nebo 5 lžic hladké pšeničné, pokud má být koláč pevný na krájení, s mandlovou moukou zůstane střed více tekutý)
kakao na vysypání formy

Postup: Rozpustit čokoládu s máslem nad vodní lázní a ušlehat se žloutky a 1/2 cukru a vanilkovým extraktem, z bílků a druhé poloviny cukru (65 g) ušlehat sníh a lehce vmíchat spolu s mandlovou moukou do čokoládovo-žloutkové směsi. Přemístit do máslem vymazané a kakaem vysypané formy a péct v troubě předehřáté na 180 stupňů cca 25–30 minut.

Případně můžete zkusit tento recept z Apetitonline.cz – Čokoládový dort bez mouky
https://www.apetitonline.cz/recept/cokoladovy-dort-1

Přidat komentář