Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Trend raw dortů a dezertů

Svět gastronomie se neustále posouvá kupředu. Ať už se jedná o nové technologie, přístupy či stravovací alternativy, máme v současné době možnost širokého výběru. V našem dnešním článku jsme se zaměřili na syrovou rostlinnou stravu, tzn. raw food. Věděli jste, že si můžete doma připravit neodolatelný sladký dezert čistě rostlinného původu? Jaké platí zásady pro raw stravování a jak připravit ty nejlepší raw dezerty se dočtete dále. Nechte se inspirovat našimi vyzkoušenými tipy na neodolatelné raw sladkosti.
22. 10. 2020 | Autor: Šárka Měřičková

Co znamená raw food?

Raw je takzvaně živá rostlinná strava, která neprošla tepelnou úpravou nad 42 stupňů a zahrnout sem můžeme veškerý rostlinný původ — ovoce, zelenina, klíčky, důležitými ingrediencemi v přípravě raw jídel jsou zejména ořechy, semínka a různá rostlinná mléka (mandlové, kešú, makové apod.). Při přípravě raw jídel se vám bude hodit několik důležitých kuchyňských pomocníků, z nichž některé máte určitě doma, aniž byste je využívali k přípravě rostlinné stravy. Mezi toto nezbytné náčiní patří zejména kvalitní mixér, spiralizér a sušička na ovoce (slouží pro sušení nejen ovoce, ale také různých raw placek a krekrů). Hlavní raw chody zpravidla obsahují velké množství ingrediencí a bývají časově náročnější na přípravu. Odměnou vám bude pokrm bohatý na vitamíny a živiny. Zkuste do svého jídelníčku zakomponovat třeba cuketové špagety s pistáciovým pestem a nechte se unášet chutí tohoto pestrého a chutného pokrmu. Strava založená na přirozeném rostlinném původu nezatěžuje náš organismus, lépe se tráví a dodává našemu tělu spoustu potřebné energie.

Raw brownies

Míšu Bratrychovou zvolili návštěvníci 4. Apetit pikniku nejlepší kulinářkou. Její raw sladkosti byly neotřelé a skvělé...

Sladké raw dorty a dezerty

Až při ochutnání pravého raw dezertu zjistíme, jak přirozeně sladká je chuť ovoce a mletých či drcených oříšků. Rozhodně nečekejte nudný nesladký dezert, raw dorty jsou totiž díky kombinaci surovin doslova nabité chutí, a navíc skvěle poslouží jako plnohodnotná snídaně nebo svačina. Příprava takových dezertů nemusí být časově náročná, důkazem je raw brownies s neodolatelnou kombinací chuti oříšků, datlí a kokosu. Právě datle se při přípravě raw dezertů velmi často používají k oslazení pokrmu a zároveň jsou zdrojem řady vitamínů a sacharidů. Výsledný pokrm nejen oslazují, ale díky své konzistenci, kdy po rozmixování tvoří jemný krém, také výborně fungují jako pojidlo. Vzhledem k trendu raw dezertů můžete v dnešní době poměrně snadno sehnat nejen čerstvé a sušené datle, ale také datlovou pastu, která se skvěle hodí pro tvorbu raw dortů a dezertů. Zakoupit můžete například raw kakao nebo čokoládu. Podívejte se na naše tipy, proč přejít na raw čokoládu

Přírodní alternativy cukru

Hledáte alternativu cukru, anebo jej chcete ve stravě omezit? Přečtěte si článek o tom, čím jej, kromě notoricky...
 

Důležitou ingrediencí, bez které se těžko obejde nejeden raw dezert, je sušené ovoce. Použít jej můžete jako součást dezertu a skvěle vypadá a chutná i jako dortová jedlá dekorace. Fantazii se meze nekladou, ale faktem je, že správným způsobem sušení si ovoce zachová maximum vitamínů, které má v čerstvém stavu. Vyzkoušejte ovoce sušené mrazem, odborně označované jako lyofilizované ovoce. Jeho chuť je stále výrazná, příjemně sladká a bonus v podobě křupavosti potěší každého, kdo má chuť na něco sladkého bez výčitek. Velký výběr takto upraveného ovoce najdete na webu společnosti Mixit, kde mimo jiné nakoupíte i řadu ořechů a ořechových směsí. Pusťte se do přípravy pravého raw dortu plného vitamínů a vyzkoušejte recept na malinovo-banánový raw dort. Zkuste si před zimou trochu odlehčit jídelníček a nabídnout své rodině a přátelům alternativní variantu dortů založených na rostlinné stravě.  

Související

Dorty a dezerty

Osmá z řady kuchařek Edice Apetit nabízí 85 sladkých receptů na dorty a dezerty jak slavnostní (narozeninové, vtipné...

Raw čokoládový dort

Popis receptu: 

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px Helvetica; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 13.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px Helvetica; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} span.s1 {font-kerning: none}

Dort pro opravdové milovníky čokolády. Všechny ingredience jsou čistě rostlinného původu a díky šetrnému zpracování za studena si zachovávají všechny živiny a vitamíny. Vychutnejte si proto plnou chuť čokoládového raw krému s radostí a s pocitem, že tělu dáváte jen to dobré. Výčitky z mlsání nechte klidně stranou, protože jeho lehkost a použité suroviny vás přesvědčí, že dezert nemusí být hřích.

Fotogalerie: 4× nepečený dezert s letním ovocem

Rostlinná mléka a jak na ně – ořechová

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj...

Salát s pomeranči a datlemi

Sladký, slaný i kyselý, zkrátka neodolatelný!
Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Sýrové prkénko s ořechy a datlemi

Francouzi sýry běžně podávají místo sladkého dezertu. Vyzkoušejte to jako oni nebo sýrové prkénko nabídněte jako...
Vlašské ořechy

Vlašské ořechy

Jádra vlašských ořechů sluší sladkým i slaným jídlům. A navíc jsou zdravá!
Ořechy ve slaném vaření

Ořechy ve slaném vaření

Křupavé oříšky skvěle doplní houby, maso i salát.

Přidat komentář