Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Segedínský guláš podle Honzy Punčocháře
Segedínský guláš podle Honzy Punčocháře
ZDROJ: Renáta Muchová
sdílet:

Segedínský guláš podle Honzy Punčocháře

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Do dvou hodin Snadné 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6058 kcal
Bílkoviny 208 g
Sacharidy 430 g
Tuky 386 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Honza Punčochář má rád hospodská jídla, která v kuchyni své restaurace U Matěje ladí k obrazu svého vkusu. Skvělým příkladem je Honzův segedínský guláš, který zařadil do své kuchařky Jak se vaří U Matěje. Kromě vepřové plece do něj přidává uzená vepřová žebra a doprovod omáčce nedělají houskové knedlíky, ale bramborové noky.

Skryt pre seznam

Suroviny

bůček 150 g
vepřový
líčka
sůl
pepř
paprika mletá pálivá 1 ČL
uzená
zelí kysané 400 g
jíška
na zahuštění
česnek 2 stroužky
Bramborové noky
sůl mořská 500 g
moučnaté
sůl
vejce 1 ks
dle tuhosti těsta plus na pomoučnění
mouka semolina 20 g
na opečení

Postup

1

Maso omyjeme a osušíme. Vepřový bůček a plec nakrájíme na kostky, přidáme vepřová líčka, osolíme, opepříme a okmínujeme. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, v hrnci rozpustíme sádlo a cibuli orestujeme do tmavé barvy. Abychom docílili tmavého základu, několikrát cibuli podlijeme vodou a zrestujeme. 

2

Do hotového základu přidáme maso, zarestujeme zasypeme sladkou i pálivou paprikou a znovu zarestujeme. Maso zalijeme vodou, přivedeme k varu, přidáme uzené vepřové žebro, bobkový list, přiklopíme a vložíme do trouby rozehřáté na 170 C. Po hodině do hrnce přidáme kysané zeli, znovu přiklopíme a pečeme doměkka. 

3

Až bude maso měkké, scedíme šťávu přes síto, zahustíme ji jíškou a důkladně provaříme (asi 30 minut). Následně do omáčky vložíme maso s kysaným zelím a asi 10 minut vaříme. Dochutíme solí, zjemníme smetanou, a nakonec do omáčky zamícháme utřený česnek. Při podávání můžeme na talíř s gulášem vložit nok zakysané smetany. 

4

Bramborové noky: Plech vysypeme hrubozrnnou mořskou soli a na ni vyskládáme brambory ve slupce. Troubu rozpálíme na 180 C a brambory pečeme hodinu, než budou zcela měkké. Poté je vyndáme. rozpůlíme a lžicí z nich vydlabeme vnitřek.

5

Ještě horké brambory propasírujeme přes pasírovač na kaši, přidáme sůl, vejce, hladkou a semolinovou mouku a vypracujeme hladké, tuhé těsto. S těstem je třeba pracovat rychle, aby nezřídlo.

6

Uděláme hada, posypeme ho moukou a pomoci paletky odkrajujeme noky, které vaříme v osolené vodě dle velikosti 5-8 minut. Uvařené noky vyjmeme, zchladíme v ledové vodě, osušíme a opečeme na pánvi na másle dozlatova.

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč