Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Španělský ptáček s rýží podle Honzy Punčocháře
Španělský ptáček podle Honzy Punčocháře
ZDROJ: Jan Punčochář
sdílet:

Španělský ptáček s rýží podle Honzy Punčocháře

4.5/5 Počet hodnocení: 4
Více než dvě hodiny Snadné 7 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6250 kcal
Bílkoviny 273 g
Sacharidy 403 g
Tuky 391 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máme pro vás malou ochutnávku z první kuchařky Honzy Punčocháře. V knize najdete ty nejlepší pochoutky z restaurace U Matěje, my jsme pro vás vybrali španělského ptáčka s rýží.

Skryt pre seznam

Suroviny

sůl
pepř
hořčice plnotučná 100 g
případně dijonská, omáčka díky ní bude výraznější
párky 200 g
debrecínské
špek 80 g
vejce 2 ks
uvařená natvrdo
vepřové sádlo 100 ml
nebo oleje
větší
tymián 1 snítka
Jíška
Rýže
rýže basmati 400 g
sůl
cibule ½ ks

Postup

1

Hovězí roštěnou řádně očistěte a zbavte vrchní blány. Následně z ní nakrájejte 4 stejně velké plátky masa (pozor, vždy krájejte přes vlákno).

2

Paličkou naklepejte maso na velmi tenké plátky, osolte, opepřete a potřete hořčicí (cca 30 g si nechte do základu na omáčku).

3

Na každý plátek masa položte rozpůlený párek, špek, polovinu vejce a polovinu okurky. Vše důkladně zabalte, utáhněte a zavažte kuchyňským provázkem.

4

Do hrnce nalijte olej, nechte ho rozpálit a masové rolky zprudka opečte ze všech stran. Opečené maso vyjměte a nechte na talíři odpočívat.

5

Cibuli nakrájejte na kostky a orestujte na tuku po opečených ptáčcích dotmava, zakápňete vodou a znovu třikrát restujte. To vše opakujte pětkrát, než je cibule dokonale zkaramelizovaná. Přijdete asi 30 g hořčice a zarestujte.

6

Na cibuli položte ptáčky, zalijte vodou, přidejte lák z okurek a snítku tymiánu, přikryjte pokličkou a pečte v troubě 90 minut při 170 stupních na program pečení s párou (50 % horký vzduch, 50 % pára).

7

Z rozpuštěného másla a mouky připravte hladkou tmavší jíšku. Ptáčky vyjměte z hrnce, odstraňte provázek a šťávu přeceďte přes sítko či plátno na jíšku.

8

Pomocí metličky vymíchejte hladkou omáčku a na mírném ohni ji vařte ještě 30 minut.

9

Rýži zarestujte na másle, přidejte sůl, zalijte 440 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte cibuli, přiklopte a pečte 25 až 30 minut při 180 stupních.

10

Hotovou omáčku znovu přeceďte, nalijte na ptáčky a podávejte s pečenou rýží.

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...