Máme pro vás malou ochutnávku z první kuchařky Honzy Punčocháře. V knize najdete recepty na ty nejlepší pochoutky z restaurace U Matěje, my jsme pro vás vybrali španělského ptáčka s rýží.
Suroviny
Postup
Hovězí roštěnou řádně očistěte a zbavte vrchní blány. Následně z ní nakrájejte 4 stejně velké plátky masa (pozor, vždy krájejte přes vlákno).
Paličkou naklepejte maso na velmi tenké plátky, osolte, opepřete a potřete hořčicí (cca 30 g si nechte do základu na omáčku).
Na každý plátek masa položte rozpůlený párek, špek, polovinu vejce a polovinu okurky. Vše důkladně zabalte, utáhněte a zavažte kuchyňským provázkem.
Do hrnce nalijte olej, nechte ho rozpálit a masové rolky zprudka opečte ze všech stran. Opečené maso vyjměte a nechte na talíři odpočívat.
Cibuli nakrájejte na kostky a orestujte na tuku po opečených ptáčcích dotmava, zakápněte vodou a znovu restujte. To vše opakujte pětkrát, než je cibule dokonale zkaramelizovaná. Přijdete asi 30 g hořčice a zarestujte.
Na cibuli položte ptáčky, zalijte vodou, přidejte lák z okurek a snítku tymiánu, přikryjte pokličkou a pečte v troubě 90 minut při 170 °C na program pečení s párou (50 % horký vzduch, 50 % pára).
Z rozpuštěného másla a mouky připravte hladkou tmavší jíšku. Ptáčky vyjměte z hrnce, odstraňte provázek a šťávu přeceďte přes sítko či plátno na jíšku.
Pomocí metličky vymíchejte hladkou omáčku a na mírném ohni ji vařte ještě 30 minut.
Rýži zarestujte na másle, přidejte sůl, zalijte 440 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte cibuli, přiklopte a pečte 25 až 30 minut při 180 °C.
Hotovou omáčku znovu přeceďte, nalijte na ptáčky a podávejte s pečenou rýží.