Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Španělský ptáček s rýží podle Honzy Punčocháře
Španělský ptáček podle Honzy Punčocháře
ZDROJ: Jan Punčochář
sdílet:

Španělský ptáček s rýží podle Honzy Punčocháře

4.5/5 Počet hodnocení: 4
Více než dvě hodiny Snadné 7 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6250 kcal
Bílkoviny 273 g
Sacharidy 403 g
Tuky 391 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máme pro vás malou ochutnávku z první kuchařky Honzy Punčocháře. V knize najdete ty nejlepší pochoutky z restaurace U Matěje, my jsme pro vás vybrali španělského ptáčka s rýží.

Skryt pre seznam

Suroviny

sůl
pepř
hořčice plnotučná 100 g
případně dijonská, omáčka díky ní bude výraznější
párky 200 g
debrecínské
špek 80 g
vejce 2 ks
uvařená natvrdo
vepřové sádlo 100 ml
nebo oleje
větší
tymián 1 snítka
Jíška
Rýže
rýže basmati 400 g
sůl
cibule ½ ks

Postup

1

Hovězí roštěnou řádně očistěte a zbavte vrchní blány. Následně z ní nakrájejte 4 stejně velké plátky masa (pozor, vždy krájejte přes vlákno).

2

Paličkou naklepejte maso na velmi tenké plátky, osolte, opepřete a potřete hořčicí (cca 30 g si nechte do základu na omáčku).

3

Na každý plátek masa položte rozpůlený párek, špek, polovinu vejce a polovinu okurky. Vše důkladně zabalte, utáhněte a zavažte kuchyňským provázkem.

4

Do hrnce nalijte olej, nechte ho rozpálit a masové rolky zprudka opečte ze všech stran. Opečené maso vyjměte a nechte na talíři odpočívat.

5

Cibuli nakrájejte na kostky a orestujte na tuku po opečených ptáčcích dotmava, zakápňete vodou a znovu třikrát restujte. To vše opakujte pětkrát, než je cibule dokonale zkaramelizovaná. Přijdete asi 30 g hořčice a zarestujte.

6

Na cibuli položte ptáčky, zalijte vodou, přidejte lák z okurek a snítku tymiánu, přikryjte pokličkou a pečte v troubě 90 minut při 170 stupních na program pečení s párou (50 % horký vzduch, 50 % pára).

7

Z rozpuštěného másla a mouky připravte hladkou tmavší jíšku. Ptáčky vyjměte z hrnce, odstraňte provázek a šťávu přeceďte přes sítko či plátno na jíšku.

8

Pomocí metličky vymíchejte hladkou omáčku a na mírném ohni ji vařte ještě 30 minut.

9

Rýži zarestujte na másle, přidejte sůl, zalijte 440 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte cibuli, přiklopte a pečte 25 až 30 minut při 180 stupních.

10

Hotovou omáčku znovu přeceďte, nalijte na ptáčky a podávejte s pečenou rýží.

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč