Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nový fastfood: Otvírá řetězec Popeyes. Ode dneška můžete v Česku ochutnat louisanské kuře

Popeyes kuře
ZDROJ: Popeyes
sdílet:

Do Prahy přišla další legendární americká značka rychlého občerstvení: na Václavském náměstí, v objektu bývalého Domu módy, otevřel svou největší restauraci v Evropě řetězec Popeyes. Celkově pod značku Popeyes spadá 4 tisíce provozoven rychlého občerstvení, firma nedávno expandovala do Polska a Česká republika je druhou „štací“ ve střední Evropě.

Zakladatel Popeyes Al Copeland nebyl restauratér ani šéfkuchař. Byl obchodník a taky náruživý filmový fanoušek. Původně chtěl rozjet rychlé občerstvení s donuty, ale firmě se nedařilo, " popisuje začátky Peter Genna, který je mezinárodním šéfkuchařem řetězce a zároveň mužem zodpovědným na vývoj nových produktů. 

“Al COpeland se tedy rozhodl přeorientovat na smažené kuře a firmu pojmenovat po své oblíbené postavě detektiva Popeye Doyla z filmu Francouzská spojka. Copeland strávil několik měsíců v garáži s několika přáteli kuchaři a vyvíjeli těstíčko a kořenicí směs. Ta byla nejdřív jen pikantní. Al ale věděl, že musí mít i chuťově výraznou, ale nepálivou variantu, doplňuje Peter Genna.

Skryt pre seznam

Kuře s cajunským pepřem i hranolky se sýrem

Genna dorazil do Prahy, aby první české pobočce Popeyes pomohl v rozjezdu a také společně upravili některé pokrmy na míru českým chuťovým buňkám. Peter Genna ale zdůrazňuje, že základní nabídka neboli „core menu“ , je všude na světě stejné, jen míra pálivosti se může lišit.

Na některých trzích, například právě v České republice, mají lidé nižší toleranci na ostrá jídla, než na asijských trzích, nebo překvapivě i ve Velké Británii. Naše směs koření se však nikdy nemění, jen snížíme podíl pálivých složek, “ říká Genna.

Co se tedy v Popeyes ještě lze dát? Již zmíněný chicken sandwich, a to v jemné i v ostré variantě. Pak nejrůznější stripsy, paličky, křídla a samozřejmě hranolky.

  • Hranolky jsou tu sypané cajunským kořením, typickým pro stát Lousiana.
  • Hranolky  dostanete i zalité rozpuštěným sýrem a posypané jarní cibulkou – a z vlastní zkušenosti muséme říct, že v sýrové verzi jsou totálně návykové. 

Pro našince možná nezvyklou, typicky americkou pochutinou je biskvit – jen mírně nasládlý, měkký bochánek, který si lze jak přikusovat ke kuřeti, tak jej polít medem a sníst nasladko.

A co zelenina?

Nechybí ani salát coleslaw, který dostal mírně český „facelift“. „Je v něm více červeného zelí, než ve Spojených státech, kam jej dáváme jen velmi mírně, pro lepší barvu. Česká verze obsahuje také více mrkve a liší se i dresink, jenž je více do kysela a má tedy větší říz,“ objasňuje Peter Genna.

Všechny lokální varianty jsou před vstupem na trh důkladně ochutnávány testovacími skupinami – a ty rozhodně odvedly dobrou práci. Coleslaw je vynikající, nechutná těžce a sladce majonézově, ale příjemně svěže.

  • Ti, kdo tento salát u Popeyes ochutnali v Americe, potvrzují: lokální verze se zdá českým jazýčkům chutnější.

Na exkurzi v kuchyni

To už ale naši skupinu novinářů zve Peter Genna do kuchyně, aby nám jako prvním v praxi předvedl vznik kuřecího sendviče.

  • Kuřecí prsa (maso se bere vždy čerstvé, ne rozmražené a marinuje se v podmáslí pro větší křehkost) jsou naporcována na plátky o hmotnosti 90 – 100 g a to tak, aby se ve fritovacím oleji nezkroutila.
  • Obalování má přesný postup – je třeba plátky prohodit dvacetkrát v mouce, pak ponořit do těstíčka a znovu zopakovat „moučnou“ proceduru.
  • Pak oklepat a vložit do oleje, kde se smaží přesně šest minut při teplotě 170°C. Výsledek je křehký a božsky křupavý.
  • Pak stačí maso vložit do nasucho opečené briošky, pomazat jemnou nebo pálivou majonézou, dodat kyselou okurku a voilà  – je to jednoduché, ale funguje je to!

Kde se vzal Popeyes

Popeyes pochází z Lousiany a vznik datuje do roku 1972. Hlavním triumfem je smažené kuře a vlajkovým produktem Chicken sandwich (kuřecí sendvič), sestávající se z měkké máslové briošky s majonézou, kyselé okurky a smaženého kuřecího prsa, obaleného v těstíčku s kořením. A to nemusí být nezbytně nutně pálivé, i když u ostrého koření to všechno začalo. 

Popeyes s lze zatím dát jen v Praze na Václavském náměstí, ale příští rok by se měla otevřít ještě jedna pobočka. Firma v Česku podle výsledků plánuje výhledově i další expanzi – oranžové logo s veselým kohoutem Poppy (který vystřídal původního Pepka námořníka ) by se tak mohlo objevit i v dalších městech.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč