Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nový fastfood: Otvírá řetězec Popeyes. Ode dneška můžete v Česku ochutnat louisanské kuře

Popeyes kuře
ZDROJ: Popeyes
sdílet:

Do Prahy přišla další legendární americká značka rychlého občerstvení: na Václavském náměstí, v objektu bývalého Domu módy, otevřel svou největší restauraci v Evropě řetězec Popeyes. Celkově pod značku Popeyes spadá 4 tisíce provozoven rychlého občerstvení, firma nedávno expandovala do Polska a Česká republika je druhou „štací“ ve střední Evropě.

Zakladatel Popeyes Al Copeland nebyl restauratér ani šéfkuchař. Byl obchodník a taky náruživý filmový fanoušek. Původně chtěl rozjet rychlé občerstvení s donuty, ale firmě se nedařilo, " popisuje začátky Peter Genna, který je mezinárodním šéfkuchařem řetězce a zároveň mužem zodpovědným na vývoj nových produktů. 

“Al COpeland se tedy rozhodl přeorientovat na smažené kuře a firmu pojmenovat po své oblíbené postavě detektiva Popeye Doyla z filmu Francouzská spojka. Copeland strávil několik měsíců v garáži s několika přáteli kuchaři a vyvíjeli těstíčko a kořenicí směs. Ta byla nejdřív jen pikantní. Al ale věděl, že musí mít i chuťově výraznou, ale nepálivou variantu, doplňuje Peter Genna.

Skryt pre seznam

Kuře s cajunským pepřem i hranolky se sýrem

Genna dorazil do Prahy, aby první české pobočce Popeyes pomohl v rozjezdu a také společně upravili některé pokrmy na míru českým chuťovým buňkám. Peter Genna ale zdůrazňuje, že základní nabídka neboli „core menu“ , je všude na světě stejné, jen míra pálivosti se může lišit.

Na některých trzích, například právě v České republice, mají lidé nižší toleranci na ostrá jídla, než na asijských trzích, nebo překvapivě i ve Velké Británii. Naše směs koření se však nikdy nemění, jen snížíme podíl pálivých složek, “ říká Genna.

Co se tedy v Popeyes ještě lze dát? Již zmíněný chicken sandwich, a to v jemné i v ostré variantě. Pak nejrůznější stripsy, paličky, křídla a samozřejmě hranolky.

  • Hranolky jsou tu sypané cajunským kořením, typickým pro stát Lousiana.
  • Hranolky  dostanete i zalité rozpuštěným sýrem a posypané jarní cibulkou – a z vlastní zkušenosti muséme říct, že v sýrové verzi jsou totálně návykové. 

Pro našince možná nezvyklou, typicky americkou pochutinou je biskvit – jen mírně nasládlý, měkký bochánek, který si lze jak přikusovat ke kuřeti, tak jej polít medem a sníst nasladko.

A co zelenina?

Nechybí ani salát coleslaw, který dostal mírně český „facelift“. „Je v něm více červeného zelí, než ve Spojených státech, kam jej dáváme jen velmi mírně, pro lepší barvu. Česká verze obsahuje také více mrkve a liší se i dresink, jenž je více do kysela a má tedy větší říz,“ objasňuje Peter Genna.

Všechny lokální varianty jsou před vstupem na trh důkladně ochutnávány testovacími skupinami – a ty rozhodně odvedly dobrou práci. Coleslaw je vynikající, nechutná těžce a sladce majonézově, ale příjemně svěže.

  • Ti, kdo tento salát u Popeyes ochutnali v Americe, potvrzují: lokální verze se zdá českým jazýčkům chutnější.

Na exkurzi v kuchyni

To už ale naši skupinu novinářů zve Peter Genna do kuchyně, aby nám jako prvním v praxi předvedl vznik kuřecího sendviče.

  • Kuřecí prsa (maso se bere vždy čerstvé, ne rozmražené a marinuje se v podmáslí pro větší křehkost) jsou naporcována na plátky o hmotnosti 90 – 100 g a to tak, aby se ve fritovacím oleji nezkroutila.
  • Obalování má přesný postup – je třeba plátky prohodit dvacetkrát v mouce, pak ponořit do těstíčka a znovu zopakovat „moučnou“ proceduru.
  • Pak oklepat a vložit do oleje, kde se smaží přesně šest minut při teplotě 170°C. Výsledek je křehký a božsky křupavý.
  • Pak stačí maso vložit do nasucho opečené briošky, pomazat jemnou nebo pálivou majonézou, dodat kyselou okurku a voilà  – je to jednoduché, ale funguje je to!

Kde se vzal Popeyes

Popeyes pochází z Lousiany a vznik datuje do roku 1972. Hlavním triumfem je smažené kuře a vlajkovým produktem Chicken sandwich (kuřecí sendvič), sestávající se z měkké máslové briošky s majonézou, kyselé okurky a smaženého kuřecího prsa, obaleného v těstíčku s kořením. A to nemusí být nezbytně nutně pálivé, i když u ostrého koření to všechno začalo. 

Popeyes s lze zatím dát jen v Praze na Václavském náměstí, ale příští rok by se měla otevřít ještě jedna pobočka. Firma v Česku podle výsledků plánuje výhledově i další expanzi – oranžové logo s veselým kohoutem Poppy (který vystřídal původního Pepka námořníka ) by se tak mohlo objevit i v dalších městech.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...