Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení díl 10.: Rychlý banánový chlebíček, hot cross buns a koláč s jablečnou drobenkou

Velikonoční hot cross buns
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to? 

Rychlý banánový chlebíček

Jemný banánový chlebíček je velmi jednoduchý na přípravu a suroviny vám neprovětrají peněženku. Stačí smíchat všechny ingredience a několik zralých banánů a je hotovo. Jednodušší už to být nemůže! 

Do chlebíčku můžete přidat čokoládu, rozinky, ořechy, zkrátka téměř cokoliv, co potřebujete ze spíže spotřebovat. Třeba i arašídové máslo.

  • Další recepty na banánové chlebíčky různých chutí a vůní najdete zde. 

Hot cross buns

Velikonoce jsou téměř za dveřmi, tak co si zatím natrénovat pečení výslužky? Britské bochánky jsou skvělé pro snídani, svačinu, či jen tak ke kávě. Vydrží poměrně dlouho vláčné a voní skořicí. Nejlepší jsou ale ještě teplé... Bude je milovat doslova celá rodina.  

  • Položte celý plech s těmito britskými křížovými bochánky doprostřed stolu, ať si každý vybere sám. Nejlepší jsou ještě teplé, rozkrojené a potřené máslem. Lahůdka nejen na Velikonoce. 
  • Sušené ovoce klidně můžete vynechat a přidat třeba kakao nebo čokoládu!

Koláč s jablečnou drobenkou

Tenhle jablečný koláč nelze nemilovat. Je neuvěřitelně vláčný a obohacený o nevšední jablečnou drobenku! Tu vytvoříte tak, že klasickou drobenku smícháte s jablky. Jednoduché, ale originální! 

Kde můžete při pečení ušetřit? 

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.   

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod. 

  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede. 

  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici. 

  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré). 

  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu.  

Zdroj: Apetit 

Skryt pre seznam
Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín