Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hot cross buns
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 89
Více než hodinu Snadné Na 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3129 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 526 g
Tuky 57 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Položte celý plech s těmito britskými křížovými bochánky doprostřed stolu, ať si každý vybere sám. Tradiční recept z Britských ostrovú okouzlí každého. Nejlepší jsou ještě teplé, rozkrojené a potřené máslem. Lahůdka nejen na Velikonoce.

Suroviny

typ 00 (s vysokým obsahem lepku) + na poprášení
sůl ½ ČL
třtinový cukr 85 g
mletá
mixed spice 1 ČL
nastrouhaný
pokrájené + na vymazání
droždí sušené 7 g
instantní (dává se přímo do těsta – např Dr. Oetker)
sušené ovoce 140 g
směs
mléko 150 ml
Na kříže a na ozdobení
zlatý sirup 3 PL
často označený jako golden syrup (prodává např. Tesco či Marks & Spencer), nebo med

Postup

1

Ve velké míse promíchejte mouku, sůl, cukr a koření. Přidejte máslo a prsty ho ve směsi rozdrobte. Vmíchejte instantní droždí a sušené ovoce (větší kusy pokrájejte na kostičky). Lehce ohřejte směs mléka a 150 ml vody. Přilijte do mísy a vypracujte měkké a soudržné těsto.

 

2

Vyklopte hmotu na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte asi pět minut, až přestane být lepivá. Rozdělte na dvacet stejných kousků a vyválejte z nich koule. Vyšší plech vyložte papírem na pečení a lehce ho pomažte máslem. Rozložte na něj bochánky kousek od sebe. Opatrně zakryjte pomaštěnou potravinovou fólií nebo celé vložte do velkého plastového sáčku a nechte na teplém místě kynout dvě hodiny.

.

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Na kříže promíchejte tři lžíce mouky a dvě lžíce studené vody tak, abyste získali hladkou pastu. Dejte ji do plastového sáčku a ustřihněte mu růžek. Na každý bochánek namalujte kříž. Pečte patnáct až osmnáct minut dozlatova.

 

4

Zvolna ohřejte sirup nebo med a po vytažení z trouby jím bochánky potřete. Podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC Bochánky můžete ještě před potřením sirupem zmrazit

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč