0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hot cross buns
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.9/5 Počet hodnocení: 83
Více než hodinu Snadné Na 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3129 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 526 g
Tuky 57 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Položte celý plech s těmito britskými křížovými bochánky doprostřed stolu, ať si každý vybere sám. Tradiční recept z Britských ostrovú okouzlí každého. Nejlepší jsou ještě teplé, rozkrojené a potřené máslem. Lahůdka nejen na Velikonoce.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
typ 00 (s vysokým obsahem lepku) + na poprášení
sůl ½ ČL
třtinový cukr 85 g
skořice 2 ČL
mletá
mixed spice 1 ČL
muškátový oříšek 1 špetka
nastrouhaný
máslo 50 g
pokrájené + na vymazání
droždí sušené 7 g
instantní (dává se přímo do těsta – např Dr. Oetker)
sušené ovoce 140 g
směs
mléko 150 ml
Na kříže a na ozdobení
mouka pšeničná hladká 3 PL
zlatý sirup 3 PL
často označený jako golden syrup (prodává např. Tesco či Marks & Spencer), nebo med

Postup

1

Ve velké míse promíchejte mouku, sůl, cukr a koření. Přidejte máslo a prsty ho ve směsi rozdrobte. Vmíchejte instantní droždí a sušené ovoce (větší kusy pokrájejte na kostičky). Lehce ohřejte směs mléka a 150 ml vody. Přilijte do mísy a vypracujte měkké a soudržné těsto.

 

2

Vyklopte hmotu na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte asi pět minut, až přestane být lepivá. Rozdělte na dvacet stejných kousků a vyválejte z nich koule. Vyšší plech vyložte papírem na pečení a lehce ho pomažte máslem. Rozložte na něj bochánky kousek od sebe. Opatrně zakryjte pomaštěnou potravinovou fólií nebo celé vložte do velkého plastového sáčku a nechte na teplém místě kynout dvě hodiny.

.

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Na kříže promíchejte tři lžíce mouky a dvě lžíce studené vody tak, abyste získali hladkou pastu. Dejte ji do plastového sáčku a ustřihněte mu růžek. Na každý bochánek namalujte kříž. Pečte patnáct až osmnáct minut dozlatova.

 

4

Zvolna ohřejte sirup nebo med a po vytažení z trouby jím bochánky potřete. Podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC Bochánky můžete ještě před potřením sirupem zmrazit

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?

Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč