Položte celý plech s těmito britskými křížovými bochánky doprostřed stolu, ať si každý vybere sám. Tradiční recept na hot cross buns z Britských ostrovů okouzlí každého. Nejlepší jsou ještě teplé, rozkrojené a potřené máslem. Lahůdka nejen na Velikonoce.
Suroviny
Postup
Ve velké míse promíchejte mouku, sůl, cukr a koření. Přidejte máslo a prsty ho ve směsi rozdrobte. Vmíchejte instantní droždí a sušené ovoce (větší kusy pokrájejte na kostičky). Lehce ohřejte směs mléka a 150 ml vody. Přilijte do mísy a vypracujte měkké a soudržné těsto.
Vyklopte hmotu na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte asi pět minut, až přestane být lepivá. Rozdělte na dvacet stejných kousků a vyválejte z nich koule. Vyšší plech vyložte papírem na pečení a lehce ho pomažte máslem. Rozložte na něj bochánky kousek od sebe. Opatrně zakryjte pomaštěnou potravinovou fólií nebo celé vložte do velkého plastového sáčku a nechte na teplém místě kynout dvě hodiny.
Troubu předehřejte na 190 °C. Na kříže promíchejte tři lžíce mouky a dvě lžíce studené vody tak, abyste získali hladkou pastu. Dejte ji do plastového sáčku a ustřihněte mu růžek. Na každý bochánek namalujte kříž. Pečte patnáct až osmnáct minut dozlatova.
Zvolna ohřejte sirup nebo med a po vytažení z trouby jím bochánky potřete. Podávejte teplé.
NĚCO NAVÍC Bochánky můžete ještě před potřením sirupem zmrazit