0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hot cross buns
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 80
Více než hodinu Snadné Na 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3129 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 526 g
Tuky 57 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Položte celý plech s těmito britskými křížovými bochánky doprostřed stolu, ať si každý vybere sám. Nejlepší jsou ještě teplé, rozkrojené a potřené máslem. Lahůdka nejen na Velikonoce.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
typ 00 (s vysokým obsahem lepku) + na poprášení
sůl 0.5 ČL
třtinový cukr 85 g
skořice 2 ČL
mletá
mixed spice 1 ČL
muškátový oříšek 1 špetka
nastrouhaný
máslo 50 g
pokrájené + na vymazání
droždí sušené 7 g
instantní (dává se přímo do těsta – např Dr. Oetker)
sušené ovoce 140 g
směs
mléko 150 ml
Na kříže a na ozdobení
mouka pšeničná hladká 3 PL
zlatý sirup 3 PL
často označený jako golden syrup (prodává např. Tesco či Marks & Spencer), nebo med

Postup

1

Ve velké míse promíchejte mouku, sůl, cukr a koření. Přidejte máslo a prsty ho ve směsi rozdrobte. Vmíchejte instantní droždí a sušené ovoce (větší kusy pokrájejte na kostičky). Lehce ohřejte směs mléka a 150 ml vody. Přilijte do mísy a vypracujte měkké a soudržné těsto.

 

2

Vyklopte hmotu na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte asi pět minut, až přestane být lepivá. Rozdělte na dvacet stejných kousků a vyválejte z nich koule. Vyšší plech vyložte papírem na pečení a lehce ho pomažte máslem. Rozložte na něj bochánky kousek od sebe. Opatrně zakryjte pomaštěnou potravinovou fólií nebo celé vložte do velkého plastového sáčku a nechte na teplém místě kynout dvě hodiny.

.

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Na kříže promíchejte tři lžíce mouky a dvě lžíce studené vody tak, abyste získali hladkou pastu. Dejte ji do plastového sáčku a ustřihněte mu růžek. Na každý bochánek namalujte kříž. Pečte patnáct až osmnáct minut dozlatova.

 

4

Zvolna ohřejte sirup nebo med a po vytažení z trouby jím bochánky potřete. Podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC Bochánky můžete ještě před potřením sirupem zmrazit

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit