Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hot cross buns
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 112
Více než dvě hodiny Snadné Na 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3129 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 526 g
Tuky 57 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Položte celý plech s těmito britskými křížovými bochánky doprostřed stolu, ať si každý vybere sám. Tradiční recept na hot cross buns z Britských ostrovů okouzlí každého. Nejlepší jsou ještě teplé, rozkrojené a potřené máslem. Lahůdka nejen na Velikonoce.

Suroviny

typ 00 (s vysokým obsahem lepku) + na poprášení
sůl ½ ČL
třtinový cukr 85 g
mletá
mixed spice 1 ČL
nastrouhaný
pokrájené + na vymazání
droždí sušené 7 g
sušené ovoce 140 g
směs
mléko 150 ml
Na kříže a na ozdobení
zlatý sirup 3 PL
často označený jako golden syrup (prodává např. Tesco či Marks & Spencer), nebo med

Postup

1

Ve velké míse promíchejte mouku, sůl, cukr a koření. Přidejte máslo a prsty ho ve směsi rozdrobte. Vmíchejte instantní droždí a sušené ovoce (větší kusy pokrájejte na kostičky). Lehce ohřejte směs mléka a 150 ml vody. Přilijte do mísy a vypracujte měkké a soudržné těsto.

2

Vyklopte hmotu na pomoučněnou pracovní plochu a hněťte asi pět minut, až přestane být lepivá. Rozdělte na dvacet stejných kousků a vyválejte z nich koule. Vyšší plech vyložte papírem na pečení a lehce ho pomažte máslem. Rozložte na něj bochánky kousek od sebe. Opatrně zakryjte pomaštěnou potravinovou fólií nebo celé vložte do velkého plastového sáčku a nechte na teplém místě kynout dvě hodiny.

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Na kříže promíchejte tři lžíce mouky a dvě lžíce studené vody tak, abyste získali hladkou pastu. Dejte ji do plastového sáčku a ustřihněte mu růžek. Na každý bochánek namalujte kříž. Pečte patnáct až osmnáct minut dozlatova.

4

Zvolna ohřejte sirup nebo med a po vytažení z trouby jím bochánky potřete. Podávejte teplé.

NĚCO NAVÍC Bochánky můžete ještě před potřením sirupem zmrazit

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...