4× pečené kuře pro jarní víkend

sdílet:
Pečené kuře je nejoblíbenější české jídlo. Redaktorka Katka Švejdová pro vás našla a ochutnala čtyři nejlepší recepty! Vyberte si některý z nich, hravě tak vyřešíte víkendový oběd.

Čtyřikrát jinak


Kuřátka s jarními bylinkami si vás podmaní lákavou vůní. Mascarpone v kombinaci s kerblíkem, petrželovou natí a bazalkou zajistí, aby se maso nevysušilo. Zeleninovou přílohu si připravíte v jednom pekáči – kuřata se pečou na pórku.

Jarní kuřátka plněná malinami vám možná budou znít podivně. Dejte jim šanci. Ovoce spolu s sherry a tymiánem vytvoří příjemně pikantní omáčku. S křupavou bagetou a jednoduchým listovým salátem skvělá volba pro pozdní sobotní oběd.

Česnekové kuře s rozmarýnem a pancettou je díky bylinkovému máslu krásně šťavnaté. Citronová kůra mu dodá svěží odpich. Spolu s bramborami pečenými na víně chutná báječně.

Kuře pěti vůní je – jak už to u jídel inspirovaných Asií bývá – výrazné a pikantní. Kromě nezvyklých kombinací vůní pro vás nejspíš bude novinkou také kaše ze sladkých brambor a cukrový hrášek s chilli papričkami jako příloha.

S čím podávat


K pečenému kuřeti se nejlépe hodí naprostá klasika – šťouchané brambory s osmaženou cibulkou, brambory na bylinkách pečené v troubě (s křupavou slupkou a měkkým středem) nebo jednoduše uvařené brambory s bylinkovým máslem.

Chcete-li, doplňte kuře také lehkým listovým salátem. Využijte i méně obvyklé druhy zelených listů, například čekanku, štěrbák nebo mangold. Salát ochuťte jednoduchou zálivkou vinaigrette z prošlehaného olivového oleje, balzamikového octa, dochutit ji můžete špetkou soli, čerstvě mletým pepřem a nasekanými jarními bylinkami (třeba řeřichou nebo pažitkou) i kvítky (sedmikráska). Zajímavá je také nasládlá varianta zálivky vinaigrette s medem.

Připravila Jana Kopřivová
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit