Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaříme s citrusy

mísa s ovocem - citrusy, jablka, hrušky
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Slunečních paprsků je venku pomálu, pusťme je alespoň do kuchyně. Citrusové plody jsou v chladném zimním období v nejlepší formě. Skvěle chutnají čerstvé i tepelně upravené.

Citrony

Celé plody se v jídle uplatní, pokud je předem naložíte do soli (návod zde). Pak je můžete přidat do tažínů a pokrmů na arabský způsob. Citronová šťáva je vynikající v kombinaci s panenskými oleji do zálivek na saláty. Často se používá také do marinád, protože výborně ochucuje a zkřehčuje maso. Citrony by neměly chybět u rybích pokrmů, ať už jako součást omáčky, nebo na zakapání masa.

Strouhanou kůru z biocitronů využijete do moučníků, sorbetů a v kombinaci s dalším kořením se hodí i na pečené maso. Náš oblíbený recept? Kuře na citronech s petrželkovými bramborami (recept). Italská klasika podle úžasné Marcelly Hazan. Snadné, a přitom dokonalé!

Pomeranče

Dužina oloupaných filátek pomerančů se hodí do salátů. Sluší jí kombinace s listovými saláty, rybami, především lososem a makrelou, či luštěninami (doporučujeme krémovou cizrnu). Pomeranče bez slupky můžete přidat do pekáčku ke kuřeti nebo kachně. Nastrouhanou kůru z biopomerančů použijte podobně jako tu z citronů: do moučníků, zmrzlin, krémů a dezertů. Čerstvá šťáva najde uplatnění v omáčkách k drůbeži či tučnějším rybám. My si pomeranče zamilovali ve voňavém krémovém dortu (recept).

Grapefruity

Nahořklé grapefruity povzbuzují chuť k jídlu a podporují zažívání. Využijte toho a podávejte je jako součást předkrmu či závěrečného chodu po sytých jídlech. Zajímavé jsou v kombinaci s fenyklem a jablky. Ti, co se nebojí hořkých tónů, mohou grapefruit spárovat také s čekankou. Náš redakční tip? Namíchejte si osvěžující grapefruitovou limonádu (recept).

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč