Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Vaříme s citrusy

Vaříme s citrusy

Slunečních paprsků je venku pomálu, pusťme je alespoň do kuchyně. Citrusové plody jsou v chladném zimním období v nejlepší formě. Skvěle chutnají čerstvé i tepelně upravené.
8. 3. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Citrony


Celé plody se v jídle uplatní, pokud je předem naložíte do soli (návod zde). Pak je můžete přidat do tažínů a pokrmů na arabský způsob. Citronová šťáva je vynikající v kombinaci s panenskými oleji do zálivek na saláty. Často se používá také do marinád, protože výborně ochucuje a zkřehčuje maso. Citrony by neměly chybět u rybích pokrmů, ať už jako součást omáčky, nebo na zakapání masa. Strouhanou kůru z biocitronů využijete do moučníků, sorbetů a v kombinaci s dalším kořením se hodí i na pečené maso. Náš oblíbený recept? Kuře na citronech s petrželkovými bramborami (recept). Italská klasika podle úžasné Marcelly Hazan. Snadné, a přitom dokonalé!

Pomeranče


Dužina oloupaných filátek pomerančů se hodí do salátů. Sluší jí kombinace s listovými saláty, rybami, především lososem a makrelou, či luštěninami (doporučujeme krémovou cizrnu). Pomeranče bez slupky můžete přidat do pekáčku ke kuřeti nebo kachně. Nastrouhanou kůru z biopomerančů použijte podobně jako tu z citronů: do moučníků, zmrzlin, krémů a dezertů. Čerstvá šťáva najde uplatnění v omáčkách k drůbeži či tučnějším rybám. My si pomeranče zamilovali ve voňavém krémovém dortu (recept).

Grapefruity


Nahořklé grapefruity povzbuzují chuť k jídlu a podporují zažívání. Využijte toho a podávejte je jako součást předkrmu či závěrečného chodu po sytých jídlech. Zajímavé jsou v kombinaci s fenyklem a jablky. Ti, co se nebojí hořkých tónů, mohou grapefruit spárovat také s čekankou. Náš redakční tip? Namíchejte si osvěžující grapefruitovou limonádu (recept).

Fotogalerie: Vaříme s citrusy

REKLAMA

Přidat komentář