Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kachna na grapefruitu

Kachna na grapefruitu

5/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 868 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 109 g
Tuky 25 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječná variace na známou kachnu na pomerančích – citrusy dodají kachně říz za všech okolností!

Suroviny

asi o váze 2 kg
velmi pečlivě omytý
vinný ocet červený 80 ml
vývar kuřecí 750 ml
sůl
na dochucení
pepř
hrubě mletý či drcený, na dochucení

Postup

1

Troubu předehřejte na 230, horkovzdušnou na 210 °C. Kachně několikrát propíchněte kůži v místech, kde je nejvíc tuku (prsíčka a stehýnka). Vložte do pekáče, nejlépe na mřížku – tím zajistíte stejnoměrné propékání.

2

Dobře osolte a opepřete a pečte dozlatova; trvá to zhruba hodinu a půl až dvě hodiny. Několikrát slijte nebo naběračkou odeberte z pekáče vypečené sádlo.

3

Z grapefruitu oloupejte kůru v pruzích, pak odstraňte bílou slupku a ostrým nožem vykrajujte filátka bez dělicích blanek. Ke konci pečení je přidejte ke kachně, asi na čtvrt hodiny. Cukr a ocet svařte v silnostěnném kastrolu, aby se ocet odpařil a cukr zkaramelizoval. Opatrně (směs může prskat) přilijte vývar a pět minut povařte. Přidejte grapefruitovou kůru a vařte ještě tři minuty na mírném plameni. Směs přeceďte do čistého hrnce a při mírném varu svářejte, až zesirupovatí. Lehce osolte a opepřete. Před podáváním kachnu naporcujte a přelijte šťávou.

TIP
Nemáte-li mřížku, položte pod kachnu několik kousků zmuchlaného alobalu. Drůbež se lépe propeče, když neleží přímo ve vypékajícím se tuku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Komentáře

05.08.2014 01:21

Kachna

Apetit magazín