Báječná variace na známou kachnu na pomerančích – citrusy dodají kachně říz za všech okolností!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 230, horkovzdušnou na 210 °C. Kachně několikrát propíchněte kůži v místech, kde je nejvíc tuku (prsíčka a stehýnka). Vložte do pekáče, nejlépe na mřížku – tím zajistíte stejnoměrné propékání.
Dobře osolte a opepřete a pečte dozlatova; trvá to zhruba hodinu a půl až dvě hodiny. Několikrát slijte nebo naběračkou odeberte z pekáče vypečené sádlo.
Z grapefruitu oloupejte kůru v pruzích, pak odstraňte bílou slupku a ostrým nožem vykrajujte filátka bez dělicích blanek. Ke konci pečení je přidejte ke kachně, asi na čtvrt hodiny. Cukr a ocet svařte v silnostěnném kastrolu, aby se ocet odpařil a cukr zkaramelizoval. Opatrně (směs může prskat) přilijte vývar a pět minut povařte. Přidejte grapefruitovou kůru a vařte ještě tři minuty na mírném plameni. Směs přeceďte do čistého hrnce a při mírném varu svářejte, až zesirupovatí. Lehce osolte a opepřete. Před podáváním kachnu naporcujte a přelijte šťávou.
TIP
Nemáte-li mřížku, položte pod kachnu několik kousků zmuchlaného alobalu. Drůbež se lépe propeče, když neleží přímo ve vypékajícím se tuku.
Komentáře
Kachna