Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 tipů, jak ozdobit velikonočního beránka

shutterstock
ZDROJ: shutterstock
sdílet:

Velikonoce jsou svátky hrající všemi barvami. Vzduch je prosycen vůní přírody probouzející se po dlouhé zimě, domov zase provoní neuvěřitelné množství dobrot z kuchyně. Jednou z nich je i milovaný sladký beránek, bez kterého si tyto dny ani nedokážeme představit. Prozradíme vám, jak ho nazdobit bez velké práce, ale přesto dosáhnout velmi efektního výsledku.

1. Poleva 

Pokud beránka nezdobíme jen elegantním popraškem moučkového cukru, často sáhneme právě po polevě. Pracuje se s ní snadno, vytvoří iluzi opravdové vlny, a navíc těsto ochrání před vysycháním. Poleva se dá připravit v mnoha příchutích i barvách. Velmi oblíbená je poleva z bílé čokolády, protože ji snadno obarvíme potravinářskou barvou. A hravého duhového beránka ocení především děti. Klasická bílá je ovšem sázkou na jistotu, protože připomíná vlněný kožíšek. 

Víc textury nebo pomyslných kudrlinek získáme pomocí tužší polevy – například citronové s cukrem. Hladký a lesklý efekt získáme polevou z mléčné či hořké čokolády. V práci s jakoukoliv polevou využijete plech s mřížkou. Na mřížku postavte upečeného vychladlého beránka a polévejte pomalu polevou, dokud nebude rovnoměrně rozlitá po celém povrchu. Přebytečná poleva steče na plech a beránek v ní nebude plavat. 

Pokud máte polevy trochu více, dá se samozřejmě využít i jinak. Citronová se perfektně hodí například na perníčky. Do čokoládových přidejte pár dalších čtverečků, aby byla trochu tužší. Pak z ní bude možné vytvořit nejrůznější ornamenty, které využijete při dalším zdobení. 

2. Krém 

Pokud patříte mezi milovníky krému, tak proč jím rovnou neozdobit beránka? Jediný rozdíl je v tom, že beránka poté budete muset skladovat v lednici a na stůl ho vyndat až těsně před podáváním. Obecně se vám bude lépe pracovat s tužšími krémy, než s lehkými jako je například ten z mascarpone. Pokud chcete i tak beránka ochutit lehkým krémem, spíše jej servírujte jako doplněk k naporcovanému zákusku.

Dokonale vyšlehaný máslový krém se ovšem jen tak nezkazí a zároveň krásně drží tvar. Vhod přijde cukrářský pytlík a pár zdobicích špiček. Zdobení můžete svěřit do rukou i dětem. Stejně jako u světlých polev nebude problém ani krém obarvit potravinářským barvivem. 

Výbornou volbou bude také meringue. Připravuje se z bílků a cukru. Našleháním získává strukturu, ze které se lehce dají vytvořit špičky. Ty se pak s oblibou opalují kuchyňskou pistolí. 

3. Jedlé květy 

Velikonoce jsou oslavou jara a života. Co může být více jarního, než právě barevné květy? V posledních letech se pomaličku probojovávají i na pulty obchodů, ale mnoho jich samozřejmě roste volně v přírodě, takže stačí jen vyrazit na procházku. Jedlá je např. pampeliška, sedmikráska, fialka, jetel, podběl nebo řebříček. Vzhledem k letošnímu brzkému příchodu jara je některé květiny možné spatřit už teď. Jen je sbírejte pouze na opravdu čistých a neposkvrněných místech. K beránkovi je stačí naskládat a udělat mu z nich barevnou podestýlku.

4. Domácí ozdoby  

Postačí vám na ně pečicí papír, rendlík a čokoláda nebo karamel. V hrnci udělejte základní karamel nebo rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a pomocí lžíce vytvářejte ornamenty na pečicí papír. Květy, listy a malé beránky na něm nechte vychladnout a máte hotovo. Využijete jej také například na dort a ostatní moučníky. 

5. Čerstvé ovoce

Funguje stejně jako jedlé květy. Stačí ho jen naskládat okolo beránka a máte hotovo. Takové zdobení je prakticky bez práce, ale vždy bude vypadat dobře. Před podáváním můžete jen bleskově vyšlehat šlehačku a kousky beránka podávat s ní, jahodami, borůvkami, malinami, ostružinami – jednoduše ovocem, které vám chutná. Nejedná se sice o tradiční způsob zdobení, ale rozhodně je moc chutný. 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín