0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit kávový karamel?

Karamel
ZDROJ: Kobby Mendez/Unsplash
sdílet:

Co je ještě lepší než domácí smetanový karamel? No přece kávový domácí karamel! Ráno si můžete dát lžičku do kávy nebo ho mlsat jen tak... K jeho výrobě nepotřebujete mnoho surovin a navíc ho zvládnete připravit v několika málo krocích za několik minut.

V zásadě máte dvě možnosti, jak připravit kávový karamel. Obojí můžete použít jak sladidlo do kávy nebo jako polevu do pohárů, na panna cottu či zmrzlinu. Obojí můžete také jenom labužnicky strkat po lžičkách rovnou do pusy.

Jedna možnost je připravit karamel bezlaktózový, do druhé se přidává smetana. Poradíme vám s oběma. Poradit, co s výsledkem už od nás potřebovat nebudete. 

Kávový karamel bez smetany

Co budete potřebovat:

  • 200 g krupicového cukru
  • hotové espresso

Jak na to?

  1. Do menšího hrnce vsypte cukr. Zahřívejte, až cukr roztaje, začne bublat a změní barvu na sytě zlatou. Nechte trochu zchladnout.
  2. Přelijte horkým espresem a promíchejte. Karamel nechte zchladnout. Použít ho můžete jako polevu na dezerty, lívance či palačinky, osladit jím kávu.

Kávový karamel se smetanou

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek cukru 
  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 hrnku smetany ke šlehání
  • 2 PL másla
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky mleté kávy

Jak na to?

  1. Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr, za stálého míchání zahřávejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a směs se začne vařit. Nechte vařit tak dlouho, až získá zlatavou barvu. Pak směs odstavte z plamene.
  2. Ve vedlejším hrnci smíchejte smetanu, máslo, sůl a kávu a zahřívejte na mírném plameni, dokud se máslo nerozpustí. 
  3. Pak opatrně a pomalu přilévejte smetanu do zlatavého karamelu. Směs bude hodně bublat. Jemně promíchávejte, až se všechny složky propojí.
  4. Nechte karamel vychladnout a uchovávejte ve sklenici.

Související články

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
Autor: Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit