Co je ještě lepší než domácí smetanový karamel? No přece kávový domácí karamel! Ráno si můžete dát lžičku do kávy nebo ho mlsat jen tak... K jeho výrobě nepotřebujete mnoho surovin a navíc ho zvládnete připravit v několika málo krocích za několik minut.
V zásadě máte dvě možnosti, jak připravit kávový karamel. Obojí můžete použít jak sladidlo do kávy nebo jako polevu do pohárů, na panna cottu či zmrzlinu. Obojí můžete také jenom labužnicky strkat po lžičkách rovnou do pusy.
Jedna možnost je připravit karamel bezlaktózový, do druhé se přidává smetana. Poradíme vám s oběma. Poradit, co s výsledkem už od nás potřebovat nebudete.
Kávový karamel bez smetany
Co budete potřebovat:
- 200 g krupicového cukru
- hotové espresso
Jak na to?
- Do menšího hrnce vsypte cukr. Zahřívejte, až cukr roztaje, začne bublat a změní barvu na sytě zlatou. Nechte trochu zchladnout.
- Přelijte horkým espresem a promíchejte. Karamel nechte zchladnout. Použít ho můžete jako polevu na dezerty, lívance či palačinky, osladit jím kávu.
Kávový karamel se smetanou
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek cukru
- 1/4 hrnku vody
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 2 PL másla
- špetka soli
- 1/4 lžičky mleté kávy
Jak na to?
- Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr, za stálého míchání zahřávejte na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí a směs se začne vařit. Nechte vařit tak dlouho, až získá zlatavou barvu. Pak směs odstavte z plamene.
- Ve vedlejším hrnci smíchejte smetanu, máslo, sůl a kávu a zahřívejte na mírném plameni, dokud se máslo nerozpustí.
- Pak opatrně a pomalu přilévejte smetanu do zlatavého karamelu. Směs bude hodně bublat. Jemně promíchávejte, až se všechny složky propojí.
- Nechte karamel vychladnout a uchovávejte ve sklenici.
Zdroj: Apetit