0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynutý beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 17
Do 30 minut Na 1 berana

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5089 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 549 g
Tuky 259 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutý nemusí být pouze velikonoční mazanec, droždí se vám bude hodit i v případě tohoto beránka s rozinkami a mandlemi. 

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 125 ml
vlažné
krupicový cukr 125 g
mouka pšeničná polohrubá 500 g
sůl 1 špetka
máslo 125 g
žloutek 4 ks
vanilkový extrakt ½ ČL
citronová kůra
najemno nastrouhaná z 1/2 citronu
rozinky 40 g
namočené do rumu
mandle loupané 40 g
sekané, lze nahradit vlašskými ořechy, nasekanými
máslo
na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
moučkový cukr
na ozdobu
na ozdobu

Postup

1

Droždí nadrobte do misky, přidejte trochu mléka, hrstku mouky a lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Máslo utřete do pěny, přidejte sůl, cukr, žloutky, kůru z citronu a esenci a šlehejte asi 10 minut.

2

Přidejte kvásek, mouku a tolik mléka, abyste vypracovali středně tuhé těsto. Zapracujte rozinky a mandle a dejte vykynout na dvojnásobný objem.

3

Troubu zahřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Přední část formy naplňte těstem a přiklopte.

4

Pečte asi tři čtvrtě hodiny, pak formu opatrně pootevřete a vpíchněte špejli – když na ní neulpí drobečky, je upečeno, jinak pečte o něco déle.

5

Nechte chvíli chladnout, pak opatrně sejměte přední část i spodek formy. Až dochladne, ozdobte a pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...