Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynutý beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 22
Více než dvě hodiny Snadné Na 1 berana

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5079 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 546 g
Tuky 259 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutý nemusí být pouze velikonoční mazanec, droždí se vám bude hodit i v případě tohoto beránka s rozinkami a mandlemi. Kynutý beránek je sice trochu netradiční recept, zato s naprosto fascinujícím výsledkem.

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 125 ml
vlažné
máslo 125 g
sůl 1 špetka
najemno nastrouhaná z 1/2 citronu
vanilkový extrakt
pár kapek
namočené do rumu
sekané, lze nahradit vlašskými ořechy, nasekanými
na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
na ozdobu

Postup

1

Droždí nadrobte do misky, přidejte trochu mléka, hrstku mouky a lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Máslo utřete do pěny, přidejte sůl, cukr, žloutky, kůru z citronu a esenci a šlehejte asi 10 minut.

2

Přidejte kvásek, mouku a tolik mléka, abyste vypracovali středně tuhé těsto. Zapracujte rozinky a mandle a dejte vykynout na dvojnásobný objem.

3

Troubu zahřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Přední část formy naplňte těstem a přiklopte.

4

Pečte asi tři čtvrtě hodiny, pak formu opatrně pootevřete a vpíchněte špejli – když na ní neulpí drobečky, je upečeno, jinak pečte o něco déle.

5

Nechte chvíli chladnout, pak opatrně sejměte přední část i spodek formy. Až dochladne, ozdobte a pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín