Kynutý nemusí být pouze velikonoční mazanec, droždí se vám bude hodit i v případě tohoto beránka s rozinkami a mandlemi. Kynutý beránek je sice trochu netradiční recept, zato s naprosto fascinujícím výsledkem.
Suroviny
Postup
Droždí nadrobte do misky, přidejte trochu mléka, hrstku mouky a lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Máslo utřete do pěny, přidejte sůl, cukr, žloutky, kůru z citronu a esenci a šlehejte asi 10 minut.
Přidejte kvásek, mouku a tolik mléka, abyste vypracovali středně tuhé těsto. Zapracujte rozinky a mandle a dejte vykynout na dvojnásobný objem.
Troubu zahřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Přední část formy naplňte těstem a přiklopte.
Pečte asi tři čtvrtě hodiny, pak formu opatrně pootevřete a vpíchněte špejli – když na ní neulpí drobečky, je upečeno, jinak pečte o něco déle.
Nechte chvíli chladnout, pak opatrně sejměte přední část i spodek formy. Až dochladne, ozdobte a pocukrujte.