0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynutý beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Na 1 berana

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5089 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 549 g
Tuky 259 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kynutý nemusí být pouze velikonoční mazanec, droždí se vám bude hodit i v případě tohoto beránka s rozinkami a mandlemi. 

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 125 ml
vlažné
krupicový cukr 125 g
mouka pšeničná polohrubá 500 g
sůl 1 špetka
máslo 125 g
žloutek 4 ks
vanilkový extrakt 0.5 ČL
citronová kůra
najemno nastrouhaná z 1/2 citronu
rozinky 40 g
namočené do rumu
mandle loupané 40 g
sekané, lze nahradit vlašskými ořechy, nasekanými
máslo
na vymazání formy
strouhanka
na vysypání formy
moučkový cukr
na ozdobu
marcipán
na ozdobu

1 Droždí nadrobte do misky, přidejte trochu mléka, hrstku mouky a lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Máslo utřete do pěny, přidejte sůl, cukr, žloutky, kůru z citronu a esenci a šlehejte asi 10 minut. Přidejte kvásek, mouku a tolik mléka, abyste vypracovali středně tuhé těsto. Zapracujte rozinky a mandle a dejte vykynout na dvojnásobný objem.

2 Troubu zahřejte na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Přední část formy naplňte těstem a přiklopte. Pečte asi tři čtvrtě hodiny, pak formu opatrně pootevřete a vpíchněte špejli – když na ní neulpí drobečky, je upečeno, jinak pečte o něco déle. Nechte chvíli chladnout, pak opatrně sejměte přední část i spodek formy. Až dochladne, ozdobte a pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit