Podle průzkumu z nedávných let tvoří vegetariáni až 18 % z celkové populace a jak se zdá, není to zdaleka číslo konečné. Důvody, proč se stát vegetariánem, se liší člověk od člověka. Někoho přivedou k životnímu stylu starší sourozenci nebo kamarádi.
Jindy za rozhodnutím stojí náboženské pohnutky, estetické cítění nebo zkrátka jen nechuť k masitým výrobkům jako takovým. Vyloučením běžných živočišných produktů ale ještě nemáte automaticky vyhráno.
Pokud jste pevně rozhodnutí stát se vegetariánem, prostudujte si raději pozorně etikety svých oblíbených výrobků. Dost možná obsahují živočišné látky, o kterých jste neměli ani tušení. Před kterými potravinami je dobré se mít na pozoru?
1. Sýry
Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na rizoto s pořádnou porcí sýra? Některé druhy sýrů se vyrábí za pomocí syřidel, které se získávají ze žaludků poražených telat. Na trhu jsou ale k dostání také produkty, jejichž výrobci přechází na používání přírodních syřidel.
2. Banány
Jestliže nedáte dopustit na banánový koktejl, který vám přijde vhod při rozhozeném zažívání nebo po náročném fyzickém výkonu, příhodě si do košíku banány v BIO kvalitě. Ty obyčejné totiž mohou být ošetřeny pesticidy, v nichž se nachází kousky humrů a krevet.
3. Gumoví medvídci
Na gumové bonbónky nedají dopustit malí ani velcí mlsouni. Tahle dobrota ale obsahuje želatinu, která se vyrábí z kostí, kůží a šlach hospodářských zvířat. Opět platí: pozorně čtěte. Některé pamlsky želatinu neobsahují (alternativním řešením může být irský mech, pektin nebo chia semínka).
4. Jogurty
Želatina se hojně využívá také při výrobě jogurtů, kterým dodává nadýchaný vzhled a krémovou chuť. Bedlivě si proto prostudujte jejich složení.
5. Hranolky
Mějte se na pozoru zejména při návštěvách restaurací nebo fast foodů, kde nemáte příliš kontrolu nad tím, jakou přípravou servírované jídlo prochází. Některé podniky mohou na smažení využívat živočišný tuk, který není zrovna vhodný ani pro ne-vegetariány. Pokud si kupujete hranolky mražené, zkuste zjistit více o tom, jaké postupy daný výrobce používá.
6. Caesar salát
Tradiční receptura populárního salátu obsahuje ančovičky, které jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně. Jedná se delikatesu z malých mořských rybek, nazývaných sardelky. U nás se s nimi běžně setkáte třeba v podobě filetů, naložených v oleji. Není proto divu, že jim mnoho vegetariánů nemůže přijít na chuť.
7. Tortilla
A nakonec možná špatná zpráva (nejen) pro milovníky mexické kuchyně. Až si příště budete chtít připravit třeba lahodné burrito, zapátrejte, jak se tortilly od vaší oblíbené značky vyrábí: mohou totiž obsahovat stopy sádla (živočišného tuku). Ať potom nejste nemile překvapeni.
Pokud se vám ze všech těch nástrah v potravinách už trochu točí hlava, doplňte síly vybranými (vegetariánskými) dobrotami. Špetku inspirace najdete v sekci pod článkem.