Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 potravin, na které by si měli vegetariáni dát pozor

Vege strava
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Vegetariánství zdaleka není jen o zavržení živočišných výrobků. Je to životní styl, kterým vegetariáni zohledňují dopady živočišné produkce na životní prostředí. I u nás v posledních letech získává stále více příznivců. Ve stravování však mohou na vegetariány číhat skryté nástrahy. U kterých potravinářských výrobků by měli být vegetariáni obezřetní?

Důvody, proč se stát vegetariánem, se liší člověk od člověka. Někomu prostě nechutná maso, jinému vadí utrpení zvířat při jejich chovu, další vidí negativní dopady živočišné produkce na životní prostředí. 

  • Vyloučení běžných živočišných výrobků jako jsou uzeniny, maso a produkty s nimi ale ještě neznamená, že se v potravinách bez masa nic živočišného nenachází.
  • Pokud jste rozhodnutí stát se vegetariánem, studujte pozorně etikety svých oblíbených výrobků. Dost možná obsahují živočišné látky, o kterých jste neměli ani tušení.

Před kterými potravinami je dobré se mít na pozoru?

Sýry

Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na rizoto s pořádnou porcí sýra? Některé druhy sýrů se vyrábí za pomocí syřidel, která se získávají ze žaludků poražených telat. Na trhu jsou ale k dostání také produkty, jejichž výrobci přechází na používání přírodních syřidel.

Gumoví medvídci

Na gumové bonbónky nedají dopustit malí ani velcí mlsouni. Tahle dobrota však často obsahuje želatinu, která se vyrábí z kostí, kůží a šlach hospodářských zvířat. Některé pamlsky želatinu neobsahují – alternativně se používá agar, irský mech nebo pektin.

Hranolky

Hranolky se běžně fritují v oleji nebo palmovém tuku, některé podniky však využívají k přípravě tradičních hranolek živočišný tuk. Většinou to však hrdě inzerují a znát je to i na ceně hranolek.

Caesar salát nebo těstoviny puttanesca

Tradiční receptura na dresink populárního salátu obsahuje ančovičky, které jsou nedílnou součástí středomořské kuchyně. Jedná se delikatesu ze sardelek. U nás se s nimi běžně setkáte třeba v podobě konzervovaných filetů naložených v oleji. Ančovičky se často (ale ne nutně) přidávají do těstovin alla puttanesca.

Thajská kari pasta

Pokud se chcete vyhnout krevetám a jiným korýšům nebo rybám, čtěte obaly kari past. Některé, zejména ty autentické, mohou tuto živočišnou složku obsahovat. 

Zdroj: Apetit

Související recepty

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín