0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 127
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1134 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 81 g
Tuky 67 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aby měla skutečně rajskou chuť, měla by být z opravdových rajských jablíček, a to oloupaných. Jenom pak se totiž dužina dokonale rozvaří (a navíc vás nebudou mezi zuby obtěžovat kousky slupky).

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
malá, nadrobno
vývar kuřecí 1 l
rajče 500 g
oloupaná, nakrájená, lze nahradit plechovkou loupaných krájených rajčat
máslo 25 g
studené
smetana 4 PL
12%
skořice špetka
sůl
pepř
tymián
čerstvý nebo sušený

Postup

1

Pokud jste se rozhodli pro čerstvá rajčata, nařízněte slupku (na ,špičce‘ a křížem), dejte je do cedníku a přelijte vařicí vodou. Slupka pak půjde snadno stáhnout. Rajčata nakrájejte na drobno.

2

Na oleji v hrnci krátce osmahněte cibulku a zalijte ji horkým vývarem. Vsyp­te rajčata, podle potřeby lehce osolte a opepřete. Přidejte trochu tymiánu.

3

Polévku za občasného míchání vařte asi dvacet minut na mírném ohni. Vařečkou při tom o stěny hrnce drťte případné kousky rajčat – zelenina by se měla rozvařit co nejvíc do hladka.

4

Ještě můžete polévku rozmixovat (ale nemusíte), třeba ponorným mixérem. Dále už ji nevařte, jen do ní vhoďte studené máslo nakrájené na kousky a zamíchejte, aby se rozpustilo. Máslo polévku zjemní a mírně zahustí.

5

Dochuťte kořením (budete překvapeni, jak mimořádně zajímavou chuť dodá skořice) a solí.

6

Před podáváním polévku ozdobte pomocí lžíce kopečkem smetany. Dochutit můžete i trochou tymiánu, také ten s ‚rajskou‘ chutí báječně ladí. 

Tip ApetitU:
Jestli máte víc smetany, můžete ji přidat do polévky, bude ještě jemnější a krémovitější. Potom už ale rajskou nevařte, stačí ji jenom prohřát.

Výborným tipem je přidat k vařící se polévce kostku či dvě jemného taveného sýra. Ochutí ji a zahustí. Na hotovou polévku pak můžete nasypat nastrouhaný tvrdý sýr, skvěle ji dochutí.

Čerstvá i konzervovaná rajčata snesou lžičku cukru – při přípravě polévky to zní podezřele, ale není čeho se bát.  Cukr chuť rajčat ‚dotáhne‘ i zjemní, takže bude velmi vyvážená.

Další recept na rajskou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Související články

Jaké druhy rajčat existují a jak je můžete využít v kuchyni?
  • Suroviny

Jaké druhy rajčat existují a jak je můžete využít v kuchyni?

Rajčata patří mezi ingredience, které mají v naší kuchyni po desetiletí své nezastupitelné místo. Na trhu existují stovky rajčatových odrůd lišící se tvarem, barvou i chutí. Seznamte se s těmi nejzajímavějšími a překvapte své nejbližší...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

polevka byla absolutne vyborna, zvlast kdyz ji posypete nastrouhanym syrem.. podavam k ni teply syrovy toast :) pak je z toho lehky obed nebo vecere..

Anonym

Vyzkoušela jsem ji z čerstvých rajčat, přidala jsem skořici i sýr a byla úžasná. Stala se součástí našich lehkých večeří..

Anonym

Zkusila jsem ji z konzervovaných rajčat, dala jsem kombinaci z receptu tymián - skořici, důkladně ji rozmixovala a byla vážně vynikající. Díky!

Anonym

Dělala jsem ji z čerstvých rajčat s tymiánem a podávanou se smetanou, chuťově výborná. Bohužel i po propasírování zůstala polévka hodně vodová. Poměr surovin jsem dodržela, tak nevím kde se stala chyba ani máslo nepomohlo.

Lucie Velek

Dobrý den, Anno, hodně záleží na kvalitě použitých rajčat – ať už čerstvých nebo z konzervy. V případě čerstvých bude vždy výhodnější použít masitější odrůdu s větším podílem dužiny (tenkostěnná rajčata s větším množstvím semínek vytvoří v polévce méně hmoty, protože obsahují více šťávy než masitá rajčata, které mají mezi semínky více přepážek). Mezi takové odrůdy patří rajčata typu býčí srdce. Vaříte-li polévku z čerstvých rajčat, která je v receptu doporučeno předem oloupat, už bychom ji nepasírovali. Opět se tím připravíte o část objemu rajčat a vzhledem k tomu, že slupičky by v polévce být už neměly, připadá nám (pokud vám nevadí semínka nebo neusilujete o mimořádně hladkou polévku) nadbytečné.
Ale v tuto roční dobu v obchodech moc druhů rajčat na výběr nenajdete a na vlastní rajčata ze zahrádek si ještě pár měsíců počkáme, takže předpokládáme, že jste použila spíše rajčata z konzervy. I ta se liší kvalitou, vyplatí se si najít osvědčenou značku, v níž je vyšší podíl rajčat. Pokud chcete mít polévku opravdu hustou, klidně použijte konzervy dvě.
Další z možností, jak polévku zahustit, je místo závěrečného použití másla zavařit po vzoru našich babiček do polévky trochu domácí jíšky.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit