Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lahůdková rajská polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 136
Do 50 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1139 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 82 g
Tuky 67 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aby měla rajská polévka skutečně rajskou chuť, měla by být z opravdových rajských jablíček, a to oloupaných. Jenom tak se totiž dužina dokonale rozvaří (a navíc vás nebudou mezi zuby obtěžovat kousky slupek). Čerstvá rajčata můžete v receptu nahradit i těmi z konzervy. Nebojte se polévku pořádně dochutit, kromě soli a pepře doporučujeme i špetku cukru, skořici a tymián. Krémová rajská polévka chutná i dětem.

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
malá, nadrobno
vývar kuřecí 1 l
rajče 500 g
oloupaná, nakrájená, lze nahradit plechovkou loupaných krájených rajčat
studené
12%
skořice 1 špetka
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián
čerstvý nebo sušený

Postup

1

Pokud jste se rozhodli pro čerstvá rajčata, nařízněte slupku (na ,špičce‘ a křížem), dejte je do cedníku a přelijte vařicí vodou. Slupka pak půjde snadno stáhnout. Rajčata nakrájejte na drobno.

2

Na oleji v hrnci krátce osmahněte cibulku a zalijte ji horkým vývarem. Vsyp­te rajčata, podle potřeby lehce osolte a opepřete. Přidejte trochu tymiánu.

3

Polévku za občasného míchání vařte asi dvacet minut na mírném ohni. Vařečkou při tom o stěny hrnce drťte případné kousky rajčat – zelenina by se měla rozvařit co nejvíc do hladka.

4

Ještě můžete polévku rozmixovat (ale nemusíte), třeba ponorným mixérem. Dále už ji nevařte, jen do ní vhoďte studené máslo nakrájené na kousky a zamíchejte, aby se rozpustilo. Máslo polévku zjemní a mírně zahustí.

5

Dochuťte kořením (budete překvapeni, jak mimořádně zajímavou chuť dodá skořice) a solí.

6

Před podáváním polévku ozdobte pomocí lžíce kopečkem smetany. Dochutit můžete i trochou tymiánu, také ten s ‚rajskou‘ chutí báječně ladí. 

Tip ApetitU:
Jestli máte víc smetany, můžete ji přidat do polévky, bude ještě jemnější a krémovitější. Potom už ale rajskou nevařte, stačí ji jenom prohřát.

Výborným tipem je přidat k vařící se polévce kostku či dvě jemného taveného sýra. Ochutí ji a zahustí. Na hotovou polévku pak můžete nasypat nastrouhaný tvrdý sýr, skvěle ji dochutí.

Čerstvá i konzervovaná rajčata snesou lžičku cukru – při přípravě polévky to zní podezřele, ale není čeho se bát.  Cukr chuť rajčat ‚dotáhne‘ i zjemní, takže bude velmi vyvážená.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

21.03.2020 09:58

Stejně jako Kateřina, jsem polévku měla také vodovou.

23.03.2020 10:57

Dobrý den, Anno, hodně záleží na kvalitě použitých rajčat – ať už čerstvých nebo z konzervy. V případě čerstvých bude vždy výhodnější použít masitější odrůdu s větším podílem dužiny (tenkostěnná rajčata s větším množstvím semínek vytvoří v polévce méně hmoty, protože obsahují více šťávy než masitá rajčata, které mají mezi semínky více přepážek). Mezi takové odrůdy patří rajčata typu býčí srdce. Vaříte-li polévku z čerstvých rajčat, která je v receptu doporučeno předem oloupat, už bychom ji nepasírovali. Opět se tím připravíte o část objemu rajčat a vzhledem k tomu, že slupičky by v polévce být už neměly, připadá nám (pokud vám nevadí semínka nebo neusilujete o mimořádně hladkou polévku) nadbytečné.
Ale v tuto roční dobu v obchodech moc druhů rajčat na výběr nenajdete a na vlastní rajčata ze zahrádek si ještě pár měsíců počkáme, takže předpokládáme, že jste použila spíše rajčata z konzervy. I ta se liší kvalitou, vyplatí se si najít osvědčenou značku, v níž je vyšší podíl rajčat. Pokud chcete mít polévku opravdu hustou, klidně použijte konzervy dvě.
Další z možností, jak polévku zahustit, je místo závěrečného použití másla zavařit po vzoru našich babiček do polévky trochu domácí jíšky.

01.09.2009 08:39
Dělala jsem ji z čerstvých rajčat s tymiánem a podávanou se smetanou, chuťově výborná. Bohužel i po propasírování zůstala polévka hodně vodová. Poměr surovin jsem dodržela, tak nevím kde se stala chyba ani máslo nepomohlo.
14.10.2008 14:26
Zkusila jsem ji z konzervovaných rajčat, dala jsem kombinaci z receptu tymián - skořici, důkladně ji rozmixovala a byla vážně vynikající. Díky!
25.09.2008 09:03
Vyzkoušela jsem ji z čerstvých rajčat, přidala jsem skořici i sýr a byla úžasná. Stala se součástí našich lehkých večeří..
23.04.2008 12:15
polevka byla absolutne vyborna, zvlast kdyz ji posypete nastrouhanym syrem.. podavam k ni teply syrovy toast :) pak je z toho lehky obed nebo vecere..
21.05.2008 13:06
Polévka byla výborná, dělala jsem ji z krájených rajčat Valfruta a výsledek byl skvělý. Vřele doporučuji.

Apetit magazín