Lahůdková rajská polévka

Lahůdková rajská polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1134 kcal
Bílkoviny 22 g
Cukr 81 g
Tuky 67 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Aby měla skutečně rajskou chuť, měla by být z opravdových rajských jablíček, a to oloupaných. Jenom pak se totiž dužina dokonale rozvaří (a navíc vás nebudou mezi zuby obtěžovat kousky slupky).

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
malá, nadrobno
vývar kuřecí 1 l
rajčata 500 g
oloupaná, nakrájená, lze nahradit plechovkou loupaných krájených rajčat
máslo 25 g
studené
smetana 4 PL
12%
skořice špetka
sůl
pepř
tymián
čerstvý nebo sušený

Postup

1

Pokud jste se rozhodli pro čerstvá rajčata, nařízněte slupku (na ,špičce‘ a křížem), dejte je do cedníku a přelijte vařicí vodou. Slupka pak půjde snadno stáhnout. Rajčata nakrájejte na drobno.

2

Na oleji v hrnci krátce osmahněte cibulku a zalijte ji horkým vývarem. Vsyp­te rajčata, podle potřeby lehce osolte a opepřete. Přidejte trochu tymiánu.

3

Polévku za občasného míchání vařte asi dvacet minut na mírném ohni. Vařečkou při tom o stěny hrnce drťte případné kousky rajčat – zelenina by se měla rozvařit co nejvíc do hladka.

4

Ještě můžete polévku rozmixovat (ale nemusíte), třeba ponorným mixérem. Dále už ji nevařte, jen do ní vhoďte studené máslo nakrájené na kousky a zamíchejte, aby se rozpustilo. Máslo polévku zjemní a mírně zahustí.

5

Dochuťte kořením (budete překvapeni, jak mimořádně zajímavou chuť dodá skořice) a solí.

6

Před podáváním polévku ozdobte pomocí lžíce kopečkem smetany. Dochutit můžete i trochou tymiánu, také ten s ‚rajskou‘ chutí báječně ladí. 

Tip ApetitU:
Jestli máte víc smetany, můžete ji přidat do polévky, bude ještě jemnější a krémovitější. Potom už ale rajskou nevařte, stačí ji jenom prohřát.

Výborným tipem je přidat k vařící se polévce kostku či dvě jemného taveného sýra. Ochutí ji a zahustí. Na hotovou polévku pak můžete nasypat nastrouhaný tvrdý sýr, skvěle ji dochutí.

Čerstvá i konzervovaná rajčata snesou lžičku cukru – při přípravě polévky to zní podezřele, ale není čeho se bát.  Cukr chuť rajčat ‚dotáhne‘ i zjemní, takže bude velmi vyvážená.

Další recept na rajskou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit