Chuť červené řepy je esencí podzimu. Lehce zemitá, výrazná a hřejivě nasládlá. Máte doma v bedýnce krásně pevné bulvy červené řepy a váháte, jak je upravit? Pak je na výběr ze dvou variant: tepelná, nebo studená úprava.
Pokud se rozhodnete řepu nezpracovat tepelně, bude vám chutnat v čerstvě lisovaných šťávách (například v kombinaci s hruškou) i nahrubo nastrouhaná v salátech (skvělá je se sladkokyselou zálivkou z olivového oleje, medu, citronu a pepře).
Pokud řepu vaříte, vkládejte do hrnce celé bulvy a řepu během vaření nepropichujte. Jen tak zabráníte vytékání cenné šťávy. Výborná je také řepa pečená nebo jako základ polévek či ragú.
A překvapivě ji můžete nastrouhat i do moučníků – budou krásně vláčné. I když v obchodech můžete koupit polotovary z řepy (sladkokyselou sterilovanou řepu nebo saláty), dejte přednost jejich domácí verzi. Jen tak budete vědět, co jste do nich dali, a navíc – budou přesně podle vás. Vybrali jsme pro vás pět neobvyklých úprav řepy. Stojí za ochutnání!
5× červená řepa
- Řepa z papíru
- Čokoládový koláč s řepou
- Bramborový salát s řepou a kyselým sleděm
- Křupavé lupínky z červené řepy
- Pomazánka z červené řepy