0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezert na neděli: žloutkové věnečky

Žloutkové věnečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vyzkoušejte klasiku! Naučíme vás božské věnečky z odpalovaného těsta s odlehčeným žloutkovým krémem a čerstvými jahodami. Poradíme vám, jak na těsto, krém i správnou polevu. S našimi recepty to zvládnete!

 

Že jste si žloutkové věnečky ještě nikdy neupekli? Pak je nejvyšší čas se do nich pustit. Odpalované těsto není tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Poradíme vám, na co si dát pozor, aby se vám povedlo. A k tomu prozradíme ty nejlepší obměny náplně.

Nejlepší suroviny

  • Vejce. Žloutky mají v krému hlavní roli; vyplatí se proto koupit biokvalitu. O pravosti biovajec se v obchodě lehce přesvědčíte – musí mít na sobě razítko začínající číslicí 0.
  • Vanilka. Pro tentokrát zapomeňte na vanilkovou esenci a investujte do pravé vanilky – z lusku špičkou nože vydlábněte vnitřek a povařte ho v mléce. Vanilkový lusk mívají v hypermarketech v oddělení koření; stojí kolem padesátikoruny. Sázkou na jistotu jsou kořenářství.
  • Šlehačka. Smetanu ke šlehání kupte tu nejtučnější, co seženete (doporučujeme 40% ). Vyšlehejte ji dotuha a už do ní nepřidávejte žádný cukr.

žloutkové věnečky

Obměny krému i odpalovaného těsta

  • Klasická varianta. Klasický žloutkový krém se nedělá se šlehačkou, ale s máslem. Na krém použijte stejné množství všech surovin, do zchladlého krému pak místo šlehačky přimíchejte 100 gramů změklého másla a 1–2 lžíce rumu.
  • Nejrychlejší varianta. Sáhněte po ní, když nemáte času (a peněz) nazbyt. Podle návodu na obalu uvařte jeden vanilkový pudink a zchladlý utřete se 100 g změklého másla.
  • Těsto pro slané náplně. Odpalované těsto můžete plnit i naslano – paštikou, ochuceným žervé, lososem – v základním rozpisu na těsto ovšem nahraďte vodu mlékem.
  • Polevy. Místo cukru můžete na věnečky použít polevy.

Ochutnejte žloutkové věnečky podle receptu šéfcukrářky Kateřiny Fornůskové.

Související články

5 lahodných krémů do dortů i dezertů
  • Tipy a triky

5 lahodných krémů do dortů i dezertů

Dokonalý krém je polovinou úspěchu v celkové chuti dortu a dezertu, jehož základem je nadýchaný korpus. Nebojte se experimentovat! Ať už vás lákají dokonale jemné šlehačkové krémy, těžší a chuťově výraznější pudinkové nebo svěží...
Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit