Miska s borůvkovým smoothie a granolou

Miska s borůvkovým smoothie a granolou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2261 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 206 g
Tuky 134 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Granoly podle tohohle receptu vyrobíte víc než na dvě porce, ale ve vzduchotěsné nádobě vám vydrží i pár týdnů.

Suroviny

banány 3 ks
oloupané, nahrubo
borůvky 170 g
mohou být kanadské / mražené
mandlové mléko 220 ml
neslazené
2 ČL
sušené maliny lyofilizované
kiwi 1 ks
oloupané, na plátky a pak na čtvrtky
jahody 4 ks
rozpůlené
maliny hrst
jedlé květy hrst
např. macešek (nemusí být)
hrst kokosové hobliny
2 PL
semínka z granátového jablka
Na granolu
kokosový olej 3 PL
4 PL
javovorvý sirup
ovesné vločky 100 g
mandle plátky 50 g
pekanové ořechy 50 g
nasekané
slunečnicová semínka 2 PL
sůl špetka

1 Banány vložte do velkého mrazicího sáčku a dejte přes noc zmrazit. Snažte se je přitom rozprostřít co nejvíc naplocho, aby se kousky k sobě moc nelepily. Po 2 hodinách obsah sáčku protřeste, aby kousky banánu zůstaly co nejvíc oddělené.

Na granolu předehřejte troubu na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. V rendlíčku na mírném ohni rozehřejte kokosový olej s javorovým sirupem, aby se spojily. Ostatní suroviny nasypte do mísy, zalijte teplou tekutinou a dobře promíchejte, aby se suché přísady dobře obalily. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30 minut dozlatova a dokřupava. Každých 10 minut promíchejte, aby se všechno peklo rovnoměrně. Pak nechte zcela vychladnout.

3 Odsypte si 40 g granoly, které sníte hned, a zbytek uložte do vzduchotěsné nádoby na pozdější použití.

4 Mražené banány nasypte do mixéru nebo robotu se sekacím nástavcem a přidejte 150 g borůvek a mandlové mléko. Rozmixujte dohladka a rozdělte do dvou misek.

5 Po okraji misky nasypte na smoothie granolu a přidejte k ní na ozdobu i sušené maliny. Doprostřed nasypte ostatní ovoce a zbývající borůvky a kopeček ovoce posypte jedlými květy (podle chuti a možností), kokosovými hoblinami a semínky z granátového jablka. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Když zapomenete dát banány zmrazit, nic se neděje. Vhoďte je do přístroje k ostatním přísadám na smoothie a přidejte pár kostek ledu, aby získalo správnou konzistenci.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit