Miska s borůvkovým smoothie a granolou

Miska s borůvkovým smoothie a granolou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2261 kcal
Bílkoviny 42 g
Cukr 206 g
Tuky 134 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Granoly podle tohohle receptu vyrobíte víc než na dvě porce, ale ve vzduchotěsné nádobě vám vydrží i pár týdnů.

Suroviny

banány 3 ks
oloupané, nahrubo
borůvky 170 g
mohou být kanadské / mražené
mandlové mléko 220 ml
neslazené
2 ČL
sušené maliny lyofilizované
kiwi 1 ks
oloupané, na plátky a pak na čtvrtky
jahody 4 ks
rozpůlené
maliny hrst
jedlé květy hrst
např. macešek (nemusí být)
hrst kokosové hobliny
2 PL
semínka z granátového jablka
Na granolu
kokosový olej 3 PL
4 PL
javovorvý sirup
ovesné vločky 100 g
mandle plátky 50 g
pekanové ořechy 50 g
nasekané
slunečnicová semínka 2 PL
sůl špetka

1 Banány vložte do velkého mrazicího sáčku a dejte přes noc zmrazit. Snažte se je přitom rozprostřít co nejvíc naplocho, aby se kousky k sobě moc nelepily. Po 2 hodinách obsah sáčku protřeste, aby kousky banánu zůstaly co nejvíc oddělené.

Na granolu předehřejte troubu na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. V rendlíčku na mírném ohni rozehřejte kokosový olej s javorovým sirupem, aby se spojily. Ostatní suroviny nasypte do mísy, zalijte teplou tekutinou a dobře promíchejte, aby se suché přísady dobře obalily. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30 minut dozlatova a dokřupava. Každých 10 minut promíchejte, aby se všechno peklo rovnoměrně. Pak nechte zcela vychladnout.

3 Odsypte si 40 g granoly, které sníte hned, a zbytek uložte do vzduchotěsné nádoby na pozdější použití.

4 Mražené banány nasypte do mixéru nebo robotu se sekacím nástavcem a přidejte 150 g borůvek a mandlové mléko. Rozmixujte dohladka a rozdělte do dvou misek.

5 Po okraji misky nasypte na smoothie granolu a přidejte k ní na ozdobu i sušené maliny. Doprostřed nasypte ostatní ovoce a zbývající borůvky a kopeček ovoce posypte jedlými květy (podle chuti a možností), kokosovými hoblinami a semínky z granátového jablka. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Když zapomenete dát banány zmrazit, nic se neděje. Vhoďte je do přístroje k ostatním přísadám na smoothie a přidejte pár kostek ledu, aby získalo správnou konzistenci.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit