Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V zimě na jogurty zapomeňte, ideální snídaní jsou bleskové kaše: Upravte si zažívání a naberte energii, máme pro vás 15 receptů

V zimě na jogurty zapomeňte, ideální snídaní jsou bleskové kaše: Upravte si zažívání a naberte energii, máme pro vás 15 receptů
ZDROJ: Apetit

Rána jsou chladná, a tak je opravdu příjemné dopřát si hřejivou, vydatnou snídani, abychom tělo hned po ránu pěkně nastartovali. Snídaní, která nejen že zahřeje, zasytí, ale je zároveň zdravá a lehce stravitelná, je obilná kaše. Většina z nás zná především klasickou kaši z ovesných vloček, ale připravit si ji můžete například i ze stále populárnější quinoy, jáhlů, pohanky či amarantu. Jakou surovinu zvolit a jak z ní kaši připravit?

Klasika v podobě ovesných vloček

Ovesné vločky mají skvělé nutriční složení, kromě vysokého obsahu vlákniny obsahují také větší množství bílkovin a tuků než ostatní obiloviny a jsou nabité vitaminy. 

  • Vybrat si můžete jemné ovesné vločky, které jsou hned hotové a nemusíte je namáčet přes noc nebo dlouho vařit!

Kaše z ovesných vloček je známá klasika. Její příprava je snadná a nezabereme vám ani moc času. Vločky stačí krátce povařit s mlékem nebo vodou a občas zamíchat.

Stále populárnější quinoa

Ačkoliv je quinoa spíše známá jako surovina do salátů nebo příloha k masu, skvěle se hodí i pro přípravu sladkých nebo slaných snídaňových kaší. Díky spoustě zdraví prospěšných látek se quinoa řadí mezi tzv. superpotraviny. Obsahuje obrovské množství bílkovin, všech 9 esenciálních aminokyselin, minerály, vitamíny B2 a E, vysoký obsah vlákniny a lysin. Pomůže vám s migrénou, snížením krevního tlaku či diabetem. Neobsahuje lepek, je tudíž vhodná i pro celiaky.

  • Doba vaření quinoy je trochu delší než u ovesných vloček, potřebuje zhruba 20 minut. Povařit ji můžete ve vodě v poměru 1:2 (obiloviny : voda), obyčejným mlékem nebo vyzkoušet třeba mandlové.
  • Ráno si skvěle pochutnáte na naší čokoládové kaši s banány a mandlemi. Pokud chcete víc oříškové chuti, místo bílé quinoy použijte tu červenou, nebo je jednoduše nakombinujte.

Tradiční jáhly

Jáhly patří mezi dříve hojně využívané suroviny v tradičních českých pokrmech, jako je třeba jahelník nebo jahelná kaše. Tato bezlepková obilovina je bohatá na minerály, obsahuje velké množství vitamínů skupiny B a je zdrojem důležitého minerálu křemíku, který podporuje růst nehtů a vlasů. Krom toho jsou jáhly velmi dobře stravitelné a působí léčebně při žaludečních potížích.

  • Jáhly se třeba před vařením spařit horkou vodou, jinak by byly kvůli své hořké chuti nepoživatelné. Vaří se ve vodě v poměru 1:2 (obiloviny : voda) zhruba 20 – 30 minut.
  • Jak vykouzlíte skvělou jáhlovou kaši? Stačí jáhly povařit s mlékem a přidat švestky a skořicový cukr.

Oříšková pohanka

Pohanka je známá pro svou typicky oříškovou chuť. Obsahuje vysoké množství rutinu, který posiluje pružnost a odolnost cév. Dále je bohatá na vlákninu a bílkoviny.

  • V kuchyni z ní můžete připravit rizoto, různé kaše, použít ji jako přílohu nebo ji přidat do salátu. Vaří se ve vodě v poměru 1:1,5 (obiloviny : voda) přibližně 10 – 15 minut. Jako ideální podzimní snídaně poslouží pohanka s jablky, mrkví, rozinkami a skořicí.

Záhadný amarant

A nakonec tu máme zatím málo známý amarant – zrno pocházející z rostliny zvané laskavec. Amarant je další bezlepkovou superpotravinou plnou bílkovin, vlákniny, vápníku a železa.

  • Pro přípravu kaše je potřeba vařit amarant v poměru 1:3, tedy 1 díl amarantu a 3 díly vody nebo mléka. Doba vaření je asi 15 minut.
  • Vyzkoušejte třeba naši super zdravou amarantovou kaši s malinovou omáčkou.

Jednotlivé suroviny ovšem můžete i libovolně kombinovat – zkuste třeba pětizrnnou kaši!

Zdroj: Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč