Také si rádi před jídlem namáčíte chléb v olivovém oleji? Pak musíte vyzkoušet tenhle ochucený! A místo kupovaného chleba upečte domácí focacciu, která se hodí nejen k oleji, ale může provázet jako příloha celé menu.
Suroviny
olivový olej extra panenský
125
ml
balzamikový ocet
3
PL
3–6 lžic podle chuti
česnek
3
stroužky
oloupané a rozmáčknuté
bazalka
1
PL
čerstvá nasekaná nebo větší špetka sušené
oregano
1
PL
čerstvé nasekané nebo větší špetka sušeného
sůl vločková
chilli sušené
1
špetka
lze nahradit kajenským pepřem (nemusí být)
Postup
1
Olej rozdělte do 3 mističek, do každé dejte po 1–2 lžících balzamikového octa, stroužek česneku, vmíchejte bylinky a osolte podle chuti. Pokud chcete, můžete přidat i trochu chilli nebo kajenského pepře. Podávejte s pečivem.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li olej ještě vylepšit, nasypte do mističek před servírováním po lžíci strouhaného parmazánu nebo pecorina.