Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s kořeněným karamelem
Koláč s kořeněným karamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s kořeněným karamelem

3.6/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5133 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 508 g
Tuky 310 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký, hořký, kořeněný... Tenhle koláč má v sobě všechno! Doporučujeme podávat s velkou čepicí šlehačky! 

Suroviny

hotové
NA NÁPLŇ
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl ½ ČL
0,5–1 lžička podle chuti
zázvor (mletý) 1 špetka
NA DOKONČENÍ
minimálně 70%, nalámaná
káva instantní 2 ČL
skořice 1 špetka
+ na posypání
kardamom 1 špetka
hřebíček 1 špetka
sůl vločková
na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu vyložte těstem, seřízněte přečnívající okraje a dejte na 30 minut chladit. Potom vyložte pečicím papírem, zatižte fazolemi a dejte péct na zhruba 15 minut, fazole opatrně sundejte a pečte ještě 15 minut. Nechte zchladnout.

2

Cukr nasypte do rendlíku, přilijte 100 ml vody a nechte zkaramelizovat. Přidejte smetanu (směs zpění!) a vmíchejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a zázvor. Sejměte z plotny, nechte zchladnout, potom vlijte do koláčové formy na korpus a dejte do lednice zatuhnout.

3

Na dokončení vlijte do rendlíku smetanu, přiveďte k varu. Čokoládu vložte do misky, přilijte vroucí smetanu a přisypte kávu a koření. Nechte chvíli stát a potom míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Směs nalijte na koláč, uhlaďte a nechte 2 hodiny zatuhnout v lednici. Nakonec posypte skořicí a vločkovou solí.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín