0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláč s kořeněným karamelem

Koláč s kořeněným karamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koláč s kořeněným karamelem

3.4 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5133 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 508 g
Tuky 310 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký, hořký, kořeněný... Tenhle koláč má v sobě všechno! Doporučujeme podávat s velkou čepicí šlehačky! 

Suroviny

křehké těsto 375 g
hotové
NA NÁPLŇ
krupicový cukr 250 g
smetana ke šlehání 125 ml
máslo 60 g
vanilkový extrakt 1 ČL
sůl 0.5 ČL
0,5–1 lžička podle chuti
zázvor (mletý) 1 špetka
NA DOKONČENÍ
smetana ke šlehání 200 ml
čokoláda 200 g
minimálně 70%, nalámaná
káva instantní 2 ČL
skořice 1 špetka
+ na posypání
kardamom 1 špetka
hřebíček 1 špetka
sůl vločková
na ozdobení

1 Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu vyložte těstem, seřízněte přečnívající okraje a dejte na 30 minut chladit. Potom vyložte pečicím papírem, zatižte fazolemi a dejte péct na zhruba 15 minut, fazole opatrně sundejte a pečte ještě 15 minut. Nechte zchladnout.

2 Cukr nasypte do rendlíku, přilijte 100 ml vody a nechte zkaramelizovat. Přidejte smetanu (směs zpění!) a vmíchejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a zázvor. Sejměte z plotny, nechte zchladnout, potom vlijte do koláčové formy na korpus a dejte do lednice zatuhnout.

3 Na dokončení vlijte do rendlíku smetanu, přiveďte k varu. Čokoládu vložte do misky, přilijte vroucí smetanu a přisypte kávu a koření. Nechte chvíli stát a potom míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Směs nalijte na koláč, uhlaďte a nechte 2 hodiny zatuhnout v lednici. Nakonec posypte skořicí a vločkovou solí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/8

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit