Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s kořeněným karamelem

Sladký, hořký, kořeněný... Tenhle koláč má v sobě všechno! Doporučujeme podávat s velkou čepicí šlehačky! 

Vydání: 2018/8
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení a tuhnutí
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 375 g hotového křehkého těsta

    NA NÁPLŇ

    • 250 g krupicového cukru
    • 125 ml smetany ke šlehání
    • 60 g másla
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1/2–1 lžička soli
    • špetka zázvoru

    NA DOKONČENÍ

    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 200 g čokolády, minimálně 70%, nalámané
    • 2 lžičky instantní kávy
    • po špetce mletého koření: skořice, kardamomu a hřebíčku + skořice na posypání
    • vločková sůl na ozdobení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu vyložte těstem, seřízněte přečnívající okraje a dejte na 30 minut chladit. Potom vyložte pečicím papírem, zatižte fazolemi a dejte péct na zhruba 15 minut, fazole opatrně sundejte a pečte ještě 15 minut. Nechte zchladnout.

2 Cukr nasypte do rendlíku, přilijte 100 ml vody a nechte zkaramelizovat. Přidejte smetanu (směs zpění!) a vmíchejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a zázvor. Sejměte z plotny, nechte zchladnout, potom vlijte do koláčové formy na korpus a dejte do lednice zatuhnout.

3 Na dokončení vlijte do rendlíku smetanu, přiveďte k varu. Čokoládu vložte do misky, přilijte vroucí smetanu a přisypte kávu a koření. Nechte chvíli stát a potom míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Směs nalijte na koláč, uhlaďte a nechte 2 hodiny zatuhnout v lednici. Nakonec posypte skořicí a vločkovou solí.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ricottový trifle s mandlovými sušenkami

Tiramisu do šálku

Kávová panna cotta

Koblížky s kávovým krémem

Přidat komentář