
Koláč s kořeněným karamelem
Sladký, hořký, kořeněný... Tenhle koláč má v sobě všechno! Doporučujeme podávat s velkou čepicí šlehačky!
Ingredience
- 375 g hotového křehkého těsta
- 250 g krupicového cukru
- 125 ml smetany ke šlehání
- 60 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2–1 lžička soli
- špetka zázvoru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g čokolády, minimálně 70%, nalámané
- 2 lžičky instantní kávy
- po špetce mletého koření: skořice, kardamomu a hřebíčku + skořice na posypání
- vločková sůl na ozdobení
NA NÁPLŇ
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu vyložte těstem, seřízněte přečnívající okraje a dejte na 30 minut chladit. Potom vyložte pečicím papírem, zatižte fazolemi a dejte péct na zhruba 15 minut, fazole opatrně sundejte a pečte ještě 15 minut. Nechte zchladnout.
2 Cukr nasypte do rendlíku, přilijte 100 ml vody a nechte zkaramelizovat. Přidejte smetanu (směs zpění!) a vmíchejte máslo, vanilkový extrakt, sůl a zázvor. Sejměte z plotny, nechte zchladnout, potom vlijte do koláčové formy na korpus a dejte do lednice zatuhnout.
3 Na dokončení vlijte do rendlíku smetanu, přiveďte k varu. Čokoládu vložte do misky, přilijte vroucí smetanu a přisypte kávu a koření. Nechte chvíli stát a potom míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Směs nalijte na koláč, uhlaďte a nechte 2 hodiny zatuhnout v lednici. Nakonec posypte skořicí a vločkovou solí.
Přidat komentář