Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
laskonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné 10-13

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1750 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 290 g
Tuky 36 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječně křehké laskonky se na jazyku jen rozplývají. Jahodová náplň a čerstvé maliny vám připomenou, že už brzy vypukne léto!

Suroviny

Na krém
tučná
jahody 300 g
maliny 250 g
+ na ozdobu
máta svazek
otrhané a nasekané lístky plus na ozdobu
zázvor (čerstvý)
nastrouhaný
+ na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 90 °C. Bílky a citronovou šťávu dejte do suché a čisté nádoby robotu. Šlehejte, dokud hmota nezdvojnásobí objem a nezačne vytvářet špičky. Hotovo budete mít, když našlehané bílky úplně zaplní metlu. Robot nechte zapnutý a po lžičkách přidávejte cukr – každou várku nechte vždy pořádně spojit s bílky. Šlehejte, dokud směs není krásně hladká a lesklá.

2

Plech vyložte pečicím papírem. Ušlehanými bílky naplňte zdobítka a začněte připravovat laskonky, respektive laskonkové košíčky. Nejprve si udělejte tečku na pečicí papír a postupně ji obkružujte oválky. Obvod posledního (od středu nejvzdálenějšího) oválku pak dvakrát nebo třikrát obkružte i do výšky, abyste vytvořili stěny košíčku. Pečte (či spíše sušte) dvě hodiny, dokud nejsou laskonky krásně křehké. Nechte je úplně vychladnout.

3

Mezitím připravte náplň: crème fraîche rozmíchejte s jogurtem. Deset jahod si nechte stranou. Ostatní rozmačkejte ve větší míse s většinou malin, přidejte mátu i zázvor, lehce poprašte cukrem a promíchejte; výsledkem by mělo být vláčné pyré. Opatrně ho spojte s jogurtovou směsí a podle chuti doslaďte cukrem.

4

Zbylé jahody nakrájejte na plátky. Částí z nich vyložte vnitřek laskonek, naplňte je jahodovo-malinovým krémem, ozdobte zbývajícími jahodami, malinami i mátovými lístky a poprašte moučkovým cukrem. Dejte chladit nebo rovnou jezte!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...