0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
laskonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné 10-13

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1750 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 290 g
Tuky 36 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Báječně křehké laskonky se na jazyku jen rozplývají. Jahodová náplň a čerstvé maliny vám připomenou, že už brzy vypukne léto!

Suroviny

bílek 3 ks
citronová štáva 1 ČL
krupicový cukr 150 g
Na krém
zakysaná smetana 200 ml
tučná
jogurt bílý 200 ml
jahody 300 g
maliny 250 g
+ na ozdobu
máta svazek
otrhané a nasekané lístky plus na ozdobu
zázvor (čerstvý)
nastrouhaný
moučkový cukr 5 PL
+ na poprášení

1 Troubu předehřejte na 90 °C. Bílky a citronovou šťávu dejte do suché a čisté nádoby robotu. Šlehejte, dokud hmota nezdvojnásobí objem a nezačne vytvářet špičky. Hotovo budete mít, když našlehané bílky úplně zaplní metlu. Robot nechte zapnutý a po lžičkách přidávejte cukr – každou várku nechte vždy pořádně spojit s bílky. Šlehejte, dokud směs není krásně hladká a lesklá.

2 Plech vyložte pečicím papírem. Ušlehanými bílky naplňte zdobítka a začněte připravovat laskonky, respektive laskonkové košíčky. Nejprve si udělejte tečku na pečicí papír a postupně ji obkružujte oválky. Obvod posledního (od středu nejvzdálenějšího) oválku pak dvakrát nebo třikrát obkružte i do výšky, abyste vytvořili stěny košíčku. Pečte (či spíše sušte) dvě hodiny, dokud nejsou laskonky krásně křehké. Nechte je úplně vychladnout.

3 Mezitím připravte náplň: crème fraîche rozmíchejte s jogurtem. Deset jahod si nechte stranou. Ostatní rozmačkejte ve větší míse s většinou malin, přidejte mátu i zázvor, lehce poprašte cukrem a promíchejte; výsledkem by mělo být vláčné pyré. Opatrně ho spojte s jogurtovou směsí a podle chuti doslaďte cukrem.

4 Zbylé jahody nakrájejte na plátky. Částí z nich vyložte vnitřek laskonek, naplňte je jahodovo-malinovým krémem, ozdobte zbývajícími  jahodami, malinami i mátovými lístky a poprašte moučkovým cukrem. Dejte chladit nebo rovnou jezte!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/6

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit