Kynutý věnec s čokoládou je nevšední závin v té nejpůvabnější podobě. Dvoubarevný dezert je krásný na pohled, zábavný na řezu, a hlavně báječný na chuť. Věnec splňuje vše, co od luxusního moučníku očekáváte. A tady je náš recept.
Suroviny
Postup
V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžičku cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.
V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, žloutek, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Pokud bude těsto stále hodně lepit, přisypte ještě trochu mouky.
Nakonec po částech zapracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na vyšší otáčky, dokud není krásně pružné, lesklé a nelepivé.
Těsto dejte do větší mísy vytřené rostlinným olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Čokoládu, máslo, cukr, kakao i vanilku dobře promíchejte a odložte stranou.
Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášený vál, rozdělte na polovinu a každou vyválejte na velký obdélník o rozměrech 40 x 30 cm. Oba obdélníky rovnoměrně potřete připravenou náplní, ale kolem dokola nechte 1 cm prázdný okraj. Pevně zarolujte do rolády směrem od jedné delší strany ke druhé.
Obě rolády podélně rozkrojte a zaviňte do copu (viz obrázek) a stočte do dvou kulatých forem s prázdným středem o průměru 20–23 cm (viz Něco navíc) vytřených olejem. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 30 minut kynout.
Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Věnce pečte dozlatova zhruba 20 minut, nebo až na špejli zapíchnuté do středu neulpí žádné těsto.
NĚCO NAVÍC
Kulatou formu s prázdným středem (např. pod názvem forma na savarin) koupíte na internetu nebo v obchodech s cukrářskými potřebami. Jedná se v podstatě o bábovkovou formu, která má ploché dno a směrem dolů se nezužuje. Můžete ovšem použít i klasickou kulatou dortovou formu o průměru 20–23 cm a do jejího středu položit kulatý kovový cukrářský ráfek o průměru 10–12 cm a výšce 8–10 cm.