Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
 Kynutý věnec s čokoládovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Pro zkušené Na 2 věnce (o průměru 20–24 cm)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5310 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 546 g
Tuky 274 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dvoubarevný dezert je krásný na pohled, zábavný na řezu, a hlavně báječný na chuť.

Suroviny

mléko 200 ml
droždí čerstvé 15 g
+ na podsypání
sůl 3 g
vejce 1 ks
velké
semínka vyškrábnutá
najemno
máslo 100 g
změklé nebo rozpuštěné a zchladlé
rostlinný olej
na vytření mísy a formy
Na náplň
tmavá čokoláda 100 g
rozpuštěná
máslo 100 g
rozpuštěné
třtinový cukr 120 g
vyškrábnutá semínka

Postup

1

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžičku cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10–15 minut.

2

V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, žloutek, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte zhruba 8–10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Pokud bude těsto stále hodně lepit, přisypte ještě trochu mouky.

3

Nakonec po částech zapracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na vyšší otáčky, dokud není krásně pružné, lesklé a nelepivé.

4

Těsto dejte do větší mísy vytřené rostlinným olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

5

Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Čokoládu, máslo, cukr, kakao i vanilku dobře promíchejte a odložte stranou.

6

Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášený vál, rozdělte na polovinu a každou vyválejte na velký obdélník o rozměrech 40 x 30 cm. Oba obdélníky rovnoměrně potřete připravenou náplní, ale kolem dokola nechte 1 cm prázdný okraj. Pevně zarolujte do rolády směrem od jedné delší strany ke druhé.

7

Obě rolády podélně rozkrojte a zaviňte do copu (viz obrázek) a stočte do dvou kulatých forem s prázdným středem o průměru 20–23 cm (viz Něco navíc) vytřených olejem. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 30 minut kynout.

pletení věnce

8

Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C. Věnce pečte dozlatova zhruba 20 minut, nebo až na špejli zapíchnuté do středu neulpí žádné těsto.

NĚCO NAVÍC
Kulatou formu s prázdným středem (např. pod názvem forma na savarin) koupíte na internetu nebo v obchodech s cukrářskými potřebami. Jedná se v podstatě o bábovkovou formu, která má ploché dno a směrem dolů se nezužuje. Můžete ovšem použít i klasickou kulatou dortovou formu o průměru 20–23 cm a do jejího středu položit kulatý kovový cukrářský ráfek o průměru 10–12 cm a výšce 8–10 cm.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...