Dvojctihodný koláč s tvarohovou náplní

Dvojctihodný koláč s tvarohovou náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Snadné Na 5 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6646 kcal
Bílkoviny 137 g
Cukr 913 g
Tuky 253 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Úžasný koláč naší čtenářky, paní Ludmily Parkánové z Otrokovic, bude ozdobou každé oslavy a slavnosti. Díky našemu návodu krok za krokem jej ale zvládnete snadno i vy!

Suroviny

droždí čerstvé 1 kostka
42g
mléko 250 ml
moučkový cukr 4 PL
mouka pšeničná hladká 500 g
Extra speciál
mouka pšeničná hladká
na podsypání
vejce 2 ks
sádlo 1 PL
rouzpuštěné, vlažné
olej 100 ml
sůl špetka
Na tvarohovou náplň
3 kostka
jemný tvaroh v alobalu (750g)
pudinkový prášek 0.5
nejlépe bez vaření
krupicový cukr 200 g
vejce 2 ks
vanilkový cukr 1
citron 1 ks
kůra
Na drobenku
máslo 100 g
rozpuštěné
moučkový cukr 100 g
mouka pšeničná polohrubá 100 g
Na dokončení
domácí povidla na potření
máslo
rozpuštěné, na potírání a pokapání
mandle
na ozdobu, nemusí být

ZADĚLEJTE TĚSTO A PŘIPRAVTE NÁPLŇ

Droždí smíchejte s trochou vlažného mléka, cukrem a trochou mouky a počkejte, až se na hladině vytvoří bubliny. Díky tomuto procesu se aktivují kvasinky a droždí ožije.

Smíchejte zbylou mouku, špetku soli, vzešlý kvásek, vejce a zbylé vlažné mléko. Krátce propracujte a teprve pak přimíchejte tuk.

Propracované těsto dejte do mísy, lehce posypte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Může to trvat asi hodinu a více, rychlost kynutí závisí na teple v okolním prostředí, čím tepleji je, tím rychleji těsto kyne.

Mezitím, co těsto kyne, všechny přísady na tvarohovou náplň promíchejte dohladka.

 

Tip paní Ludmily:

ZADĚLÁNÍ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ

Do pekárny dejte suroviny na těsto v pořadí mléko, olej, vejce a tekuté vlažné sádlo a zasypte moukou. Do té udělejte důlek a do něho rozdrobte droždí. Do jednoho rohu dejte cukr a do druhého sůl. Zapněte pekárnu na přípravu těsta i s kynutím a nechte vykynout. Dále pokračujte podle receptu. 

 

PLNĚNÍ A PEČENÍ FRGÁLŮ

1 Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou hladkou moukou.

2 Znovu těsto prohněťte, tentokrát jenom lehce.

3 Rozdělte těsto na 5 stejných dílů, nejlépe vám to půjde nožem.

4 Z dílů těsta udělejte bochánky, vyskládejte je na pomoučněnou pracovní plochu a posypte moukou.

5 Bochánky zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě kynout – první 10 minut, další postupně. Troubu vyhřejte na 180°C 

6 Každý bochánek mírně roztáhněte na placičku o průměru asi 16–20cm.

7 Potom na ni dejte pětinu připravené tvarohové náplně, zabalte ji a zakulaťte do tvaru bochánku.

8 Pečicí plech důkladně vymažte máslem – nesnažte se tenhle krok obejít pečicím papírem, ten nepoužívejte!

9 Naplněný bochánek položte spojem dolů na vymazaný plech a potřete ho rozpuštěným máslem.

10 Roztahujte naplněný bochánek do velikosti koláče. Snažte se o co nejtenčí výsledek, ale neroztrhněte těsto. Okraj koláče nenechte zvýšený.

11 Povrch potřete povidly (když jsou moc hustá, rozmíchejte je s trochou teplé vody a můžete je i přisladit). Okraj potřete rozpuštěným máslem. 

12 Přísady na drobenku smíchejte v misce a zpracujte prsty.

13 Připravený koláč posypte drobenkou. Ozdobte mandlemi, chcete-li, znovu pokapejte máslem a nechte ještě chvilku odpočinout.

14 Koláč upečte dozlatova, trvá to asi 25–30 minut, a po vytažení znovu pokapejte máslem. Stejně zpracujte i další díly těsta a náplně. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit