Úžasný koláč naší čtenářky, paní Ludmily Parkánové z Otrokovic, bude ozdobou každé oslavy a slavnosti. Díky našemu návodu krok za krokem jej ale zvládnete snadno i vy!
Suroviny
droždí čerstvé
1
kostka
42 g
mléko
250
ml
moučkový cukr
4
PL
mouka pšeničná hladká
500
g
Extra speciál + na podsypání
vejce
2
ks
sádlo
1
PL
rozpuštěné, vlažné
rostlinný olej
100
ml
sůl
1
špetka
Na tvarohovou náplň
tvaroh měkký
3
kostky
jemný, v alobalu (750 g)
pudinkový prášek
½
bal
vanilkový, nejlépe bez vaření
krupicový cukr
200
g
vejce
2
ks
vanilkový cukr
1
bal
jemně nastrouhaná z 1 citronu
Na drobenku
máslo
100
g
rozpuštěné
moučkový cukr
100
g
mouka pšeničná polohrubá
100
g
Na dokončení
švestková povidla
domácí, na potření
rozpuštěné – na potírání a pokapání
na ozdobení, nemusí být
Postup
1
ZADĚLEJTE TĚSTO A PŘIPRAVTE NÁPLŇ
- Droždí smíchejte s trochou vlažného mléka, cukrem a trochou mouky a počkejte, až se na hladině vytvoří bubliny. Díky tomuto procesu se aktivují kvasinky a droždí ožije.
- Smíchejte zbylou mouku, špetku soli, vzešlý kvásek, vejce a zbylé vlažné mléko. Krátce propracujte a teprve pak přimíchejte tuk.
- Propracované těsto dejte do mísy, lehce posypte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Může to trvat asi hodinu a více, rychlost kynutí závisí na teple v okolním prostředí, čím tepleji je, tím rychleji těsto kyne.
- Mezitím, co těsto kyne, všechny přísady na tvarohovou náplň promíchejte dohladka.
Tip paní Ludmily:
ZADĚLÁNÍ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ
Do pekárny dejte suroviny na těsto v pořadí mléko, olej, vejce a tekuté vlažné sádlo a zasypte moukou. Do té udělejte důlek a do něho rozdrobte droždí. Do jednoho rohu dejte cukr a do druhého sůl. Zapněte pekárnu na přípravu těsta i s kynutím a nechte vykynout. Dále pokračujte podle receptu.
2
PLNĚNÍ A PEČENÍ FRGÁLŮ
- Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou hladkou moukou.
- Znovu těsto prohněťte, tentokrát jenom lehce.
3
- Rozdělte těsto na 5 stejných dílů, nejlépe vám to půjde nožem.
- Z dílů těsta udělejte bochánky, vyskládejte je na pomoučněnou pracovní plochu a posypte moukou.
4
- Bochánky zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě kynout – první 10 minut, další postupně. Troubu vyhřejte na 180°C
- Každý bochánek mírně roztáhněte na placičku o průměru asi 16–20cm.
5
- Potom na ni dejte pětinu připravené tvarohové náplně, zabalte ji a zakulaťte do tvaru bochánku.
- Pečicí plech důkladně vymažte máslem – nesnažte se tenhle krok obejít pečicím papírem, ten nepoužívejte!
6
- Naplněný bochánek položte spojem dolů na vymazaný plech a potřete ho rozpuštěným máslem.
- Roztahujte naplněný bochánek do velikosti koláče. Snažte se o co nejtenčí výsledek, ale neroztrhněte těsto. Okraj koláče nenechte zvýšený.
7
- Povrch potřete povidly (když jsou moc hustá, rozmíchejte je s trochou teplé vody a můžete je i přisladit). Okraj potřete rozpuštěným máslem.
- Přísady na drobenku smíchejte v misce a zpracujte prsty.
8
- Připravený koláč posypte drobenkou. Ozdobte mandlemi, chcete-li, znovu pokapejte máslem a nechte ještě chvilku odpočinout.
- Koláč upečte dozlatova, trvá to asi 25–30 minut, a po vytažení znovu pokapejte máslem. Stejně zpracujte i další díly těsta a náplně.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )