Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dvojctihodný koláč s tvarohovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Snadné Na 5 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6642 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 908 g
Tuky 258 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný koláč naší čtenářky, paní Ludmily Parkánové z Otrokovic, bude ozdobou každé oslavy a slavnosti. Díky našemu návodu krok za krokem jej ale zvládnete snadno i vy!

Související recepty

Suroviny

droždí čerstvé 1 kostka
42 g
mléko 250 ml
Extra speciál + na podsypání
vejce 2 ks
rozpuštěné, vlažné
rostlinný olej 100 ml
sůl 1 špetka
Na tvarohovou náplň
jemný, v alobalu (750 g)
vanilkový, nejlépe bez vaření
vejce 2 ks
jemně nastrouhaná z 1 citronu
Na drobenku
máslo 100 g
rozpuštěné
Na dokončení
švestková povidla
domácí, na potření
rozpuštěné – na potírání a pokapání
na ozdobení, nemusí být

Postup

1

ZADĚLEJTE TĚSTO A PŘIPRAVTE NÁPLŇ

  • Droždí smíchejte s trochou vlažného mléka, cukrem a trochou mouky a počkejte, až se na hladině vytvoří bubliny. Díky tomuto procesu se aktivují kvasinky a droždí ožije.
  • Smíchejte zbylou mouku, špetku soli, vzešlý kvásek, vejce a zbylé vlažné mléko. Krátce propracujte a teprve pak přimíchejte tuk.
  • Propracované těsto dejte do mísy, lehce posypte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Může to trvat asi hodinu a více, rychlost kynutí závisí na teple v okolním prostředí, čím tepleji je, tím rychleji těsto kyne.
  • Mezitím, co těsto kyne, všechny přísady na tvarohovou náplň promíchejte dohladka.

Tip paní Ludmily:
ZADĚLÁNÍ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ

Do pekárny dejte suroviny na těsto v pořadí mléko, olej, vejce a tekuté vlažné sádlo a zasypte moukou. Do té udělejte důlek a do něho rozdrobte droždí. Do jednoho rohu dejte cukr a do druhého sůl. Zapněte pekárnu na přípravu těsta i s kynutím a nechte vykynout. Dále pokračujte podle receptu. 

2

PLNĚNÍ A PEČENÍ FRGÁLŮ

  • Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou hladkou moukou.
  • Znovu těsto prohněťte, tentokrát jenom lehce.

zadělávání těsta

3
  • Rozdělte těsto na 5 stejných dílů, nejlépe vám to půjde nožem.
  • Z dílů těsta udělejte bochánky, vyskládejte je na pomoučněnou pracovní plochu a posypte moukou.

práce s těstem

4
  • Bochánky zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě kynout – první 10 minut, další postupně. Troubu vyhřejte na 180°C 
  • Každý bochánek mírně roztáhněte na placičku o průměru asi 16–20cm.

tvarování koláčů

5
  • Potom na ni dejte pětinu připravené tvarohové náplně, zabalte ji a zakulaťte do tvaru bochánku.
  • Pečicí plech důkladně vymažte máslem – nesnažte se tenhle krok obejít pečicím papírem, ten nepoužívejte!

plnění koláčů

6
  • Naplněný bochánek položte spojem dolů na vymazaný plech a potřete ho rozpuštěným máslem.
  • Roztahujte naplněný bochánek do velikosti koláče. Snažte se o co nejtenčí výsledek, ale neroztrhněte těsto. Okraj koláče nenechte zvýšený.

přířprava na plech

7
  • Povrch potřete povidly (když jsou moc hustá, rozmíchejte je s trochou teplé vody a můžete je i přisladit). Okraj potřete rozpuštěným máslem. 
  • Přísady na drobenku smíchejte v misce a zpracujte prsty.

drobenka

8
  • Připravený koláč posypte drobenkou. Ozdobte mandlemi, chcete-li, znovu pokapejte máslem a nechte ještě chvilku odpočinout.
  • Koláč upečte dozlatova, trvá to asi 25–30 minut, a po vytažení znovu pokapejte máslem. Stejně zpracujte i další díly těsta a náplně. 

pečení koláčů

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10